Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 12, 2013

Jämtlands läns vapen
Jämtlands läns vapen

Jämtlands län är ett svenskt län, vars residensstad är Östersund. Det omfattar landskapen Jämtland och Härjedalen samt delar av Ångermanland och Hälsingland. Även några mindre områden i Dalarna och Lappland ingår i länet, som är 49 443 km², vilket motsvarar 12 procent av Sveriges yta. Därmed är det landets till ytan tredje största län, men trots det bor endast 1,5 procent av Sveriges befolkning i det.

Länet domineras politiskt av folkrörelsepartierna socialdemokraterna och centerpartiet, något som är tämligen unikt i Sverige, men som överensstämmer med situationen i Nord-Trøndelag fylke i grannlandet Norge. Länet är även politiskt kontrastfyllt; kommunförbundet och flertalet av kommunerna är borgerligt styrda (eller har blocköverskridande koalitioner) medan landstinget är "röd-grönt" och socialdemokraterna innehar tre av länets fem mandat i riksdagen.

Jämtlands län är jämte Gotlands det mest företagstäta länet i Sverige och har den högsta företagsamheten bland kvinnor i landet. ► Läs mer …