Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 7, 2013

Jagtende los
Jagtende los

Europæisk los (Latin: Lynx lynx) er et rovdyr i losslægten, som er udbredt i store dele af Eurasien. Arten tilhører kattefamilien og er oftest i toppen af fødekæden. Der er beskrevet en række lokale varianter, men ikke alle er anerkendt som separate side- eller underarter. Lossen er den eneste vildkat i Skandinavien.

Den europæiske los er den fysisk største af alle los-arterne. Den har en forholdsvis kvadratisk krop, hvor bagkroppen er stejl. Hovedet er rundt i formen og ørerne små og spidse med karakteristiske hårduske. Den bliver gerne 80-130 cm lang, målt fra næsetip til halerod, med tillæg af en kun 11-25 cm lang hale. Mankehøjden hos voksne dyr er 50-70 cm, og vægten ligger normalt på ca. 13-26 kg hos voksne individer. Nordlige varianter bliver gerne fysisk større end sydlige.

Lossen er tilpasset det habitat, den lever i. Vinterpelsen bliver tyk, ulden og er godt varmeisolerende i de nordlige egne, mens sommerpelsen er tynd og glat. Bundfarven i pelsen er rødbrun om sommeren og gråhvid om vinteren, noget som giver en god kamuflage. Lossen har en godt udviklet hørelse og desuden godt syn og god lugtesans. I vild tilstand bliver den 10-12 år gammel, men kan blive op til 24 år. ► Læs mere