Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 49, 2013

Sisimiut By set fra luften
Sisimiut By set fra luften

Sisimiut (tidl. Holsteinsborg) er en by i Vestgrønland ud mod Davisstrædet beliggende omtrent 320 km nord for Nuuk. Byen er administrativt center for Qeqqata Kommune og den næststørste by i Grønland med et indbyggertal i 2010 på 5460 personer.

Området, hvor Sisimiut ligger i dag, har i over 4500 år huset forskellige folkeslag. De første indbyggere var et Inuit-folk i Saqqaq-kulturen, Dorset-kulturen og senere hen Dorset-kulturen, hvis efterkommere udgør den største del af den nuværende befolkning. Der findes tydelige tegn på tidlig menneskelig aktivitet i lokalområdet, der har været begunstiget af den rige fauna - især havpattedyr var livsnerven i de tidligere tiders jagtsamfund. Fiskeri er stadig det vigtigste erhverv i Sisimiut, selvom andre typer af virksomheder er begyndt at skyde op.

Befolkningen i Sisimiut er i dag en blanding af det oprindelige Inuit-folk og efterkommere af de danskere, der bosatte sig i området i 1720'erne under ledelse af den danske missionær, Hans Egede. Arkitektonisk er Sisimiut en blanding af de traditionelle mangefarvede senfamilietræhuse og boligblokke opført som følge af den danske centraliseringspolitik op igennem 1960'erne. ► Læs mere