Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 45, 2005

Honningbi

Honningbier (Apis mellifera) er sociale insekter, der lever i familier med en kompliceret og effektiv, social struktur. Som hos andre sociale insekter styres samfundet af en "dronning", som dels er den eneste bi i hele boet der forsyner familien med afkom og dels styrer familien ved hjælp af de feromoner, som hun udskiller.

Bifamilien består næsten udelukkende af dronningens døtre - arbejderbierne. Deres trang til formering undertrykkes ved specielle feromoner, som dronningen udskiller. Da arbejderbierne samtidig i mange tilfælde er nærmere beslægtet med deres søstre end med evt. afkom arbejder de villigt for boet. Der findes fra få tusinde og op til 80.000 individer i en bifamilie. I bikuben (bistadet) findes mange opgaver. Arbejderbiernes jobs er bestemt af biens alder.

Den aldersbestemte arbejdsfordeling styres af et bestemt ungdomshormon. Jo ældre bier jo mere hormon. Hvis et nyt bo pludselig skal opbygges og der kun findes gamle bier - f.eks. efter en sværmning, falder hormonniveauet og de nødvendige kirtler begynder at udvikles.