Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 42, 2013

Udsigt over Aalborg fra Skovbakken
Udsigt over Aalborg fra Skovbakken

Aalborg eller Ålborg er en by i Region Nordjylland som med 106.916 indbyggere i byområdet (128.644 inkl. Nørresundby (2013)) er Danmarks fjerdestørste by.

Selve byen menes at være grundlagt i vikingetiden, men området har været beboet af mennesker i meget længere tid. Byens placering skyldes, at der her var et godt overfartssted over Limfjorden, der her snævrede ind. I middelalderen blomstrede Aalborg, den fik tildelt købstadsrettigheder i 1342 og blev en af Danmarks største byer.

Aalborg er i nutiden centrum for det nordjyske område, hvad angår økonomi, uddannelse og kultur. Aalborg Universitet er et af Danmarks store videregående uddannelsessteder, og KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg er et internationalt anerkendt kunstmuseum. Inden for sportens verden finder man den store Gigantium med almindelige haller, skøjtehaller og svømmehal. AaB er en sportsklub, der står bag elitesatsninger i såvel fodbold som håndbold, og Aalborg Pirates er ligeledes med i toppen af dansk ishockey. ► Læs mere