Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 32, 2014

Amerikanske marineinfanterister holder hvil på Guadalcanal.
Amerikanske marineinfanterister holder hvil på Guadalcanal.

Slaget om Guadalcanal var et felttog, som udkæmpedes mellem den 7. august 1942 og 9. februar 1943 på og omkring øen Guadalcanal i Stillehavskrigen under 2. verdenskrig. Det var den første store offensiv fra Vestallierede styrker mod Kejserriget Japan.

Allierede styrker gik i land på Guadalcanal og andre af de sydlige Salomonøer for at forhindre, at de blev anvendt til baser af japanerne. De allierede løb de undertallige japanere, som havde besat øerne siden maj 1942, over ende og erobrede blandt andet flyvepladsen, der var under anlæggelse på Guadalcanal.

Overraskede over den allierede offensiv gjorde japanerne flere forsøg i perioden mellem august og november 1942 på at generobre området. Tre store landslag, syv store søslag og næsten daglige kampe i luften kulminerede med søslaget ved Guadalcanal i begyndelsen af november 1942, hvor japanerne endegyldigt blev slået tilbage. De sidste japanske tropper forlod Guadalcanal 9. februar 1943.

Slaget om Guadalcanal var en betydningsfuld strategisk sejr for de allierede styrker over japanerne i Stillehavet. ► Læs mere