Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 27, 2007

Vaginalt samleje (lat. coitus) er den menneskelige form for kopulation. At have samleje kaldes på dansk også for at dyrke/have sex. Selvom dets primære formål er reproduktion og menneskehedens fortsatte overlevelse, dyrkes det ofte udelukkende for nydelsen og/eller som et udtryk for kærlighed eller følelsesmæssig intimitet. Samleje spiller ofte en stor rolle i menneskers forhold til hinanden; i mange samfund er det normalt for par at have samleje ofte med brug af præventive midler, og dermed dele nydelsen og/eller styrke deres følelsesmæssige bånd selvom de bevidst undgår graviditet.

Samleje kan somme tider også forstås som henvisende til flere andre former for seksuel opførsel, deriblandt oralsex og analt samleje. Udtrykket at dyrke sex henviser dog oftere til alle eller nogle af disse.

Før samleje har man ofte forspil, som fører til en seksuel opstemthed af parret, hvilket fører til erektion af penis og naturlig smørelse af skeden.

For at have samleje indsættes den erigerede penis i skeden og en af, eller begge, seksualpartnerne bevæger deres hofter for at skubbe penis frem og tilbage inde i skeden for at skabe friktion, oftest uden helt at fjerne penis. På denne måde stimulerer de sig selv og hinanden, og fortsætter ofte indtil de får orgasme og (i mandens tilfælde) udløsning. Læs mere