Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 24, 2018

Ruslands flag
Ruslands flag

Rusland er et land i Eurasien. Med sit areal på 17.075.200 km² er Rusland verdens største land, og det har et indbyggertal på 144 millioner. Den vestlige, europæiske del af landet er meget tættere befolket end den østlige, asiatiske del; således bor omkring 77 % i europæisk Rusland. Her ligger også hovedstaden Moskva.

Med sit store areal spænder Rusland over elleve tidszoner og en bred vifte af landskabsformer. Store områder er sletter, der mod syd især er stepper, mod nord er skovdækket, og længst mod nord er tundra. 10 % af verdens landbrugsjord ligger i Rusland.

I 800-tallet opstod en middelalderlig stat Rus, grundlagt af væringer. Et par århundreder senere konverterede eliten til ortodoks kristendom, men riget blev efterhånden opsplittet i mindre stater. Med den mongolske invasion blev det meste af området underlagt dette herredømme, og først engang i 1300-tallet opstod storfyrstendømmet Moskva, der efterhånden opsugede de omkringliggende fyrstendømmer. I 1700-tallet opstod det Russiske Kejserrige, der var en enorm magt. Rusland er fortsat en markant magt i storpolitik samt i verdensøkonomien. ► Læs mere