Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 17, 2016

Hertugen af Marlborough underskriver en depeche under slaget ved Blenheim i 1704.
Hertugen af Marlborough underskriver en depeche under slaget ved Blenheim i 1704.

Slaget ved Blenheim i 1704 var et stort slag i den Spanske Arvefølgekrig. Ludvig 14. af Frankrig forsøgte at slå den tyske kejser Leopold 1. ud af krigen ved at besætte Wien og opnå en fordelagtig fredsaftale. Kurfyrste Maximilian 2. Emanuel af Bayern og marskal Marsins styrker i Bayern truede byen vestfra, og marskal Vendômes store armé i Norditalien udgjorde en alvorlig trussel med en mulig offensiv gennem Brennerpasset. Wien var også under pres fra Rákóczis ungarske oprør østfra. Den britiske Hertugen af Marlborough indså faren og besluttede at komme Wien til undsætning.

Efter at have sikret sig Donauwörth ved Donau forsøgte englænderen at komme i kamp med kurfyrstens og Marsins hær, inden marskal Tallard kunne nå at bringe forstærkninger frem gennem Schwarzwald. De fransk-bayerske hærførere var imidlertid tilbageholdende med at kæmpe, og derfor begyndte de allierede at plyndre Bayern for at tvinge dem i kamp. Taktikken lykkedes ikke, men da Tallard ankom for at afstive kurfyrstens hær, og prins Eugen ankom med forstærkninger til de allierede, kom de to hære endelig i kamp ved bredden af Donau i og omkring landsbyen Blenheim.

Slaget ved Blenheim blev et af vendepunkterne i den Spanske Arvefølgekrig. Den overvældende allierede sejr sikrede Wien mod den fransk-bayerske hær og forhindrede således, at den store alliance brød sammen. Bayern blev slået ud af krigen, og Ludvig den 14.'s håb om en hurtig sejr blev slukket. ► Læs mere