Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 15, 2018

Induskulturen lå i Indusdalen i det nuværende nordøstlige Afghanistan, Pakistan og nordvestlige Indien
Induskulturen lå i Indusdalen i det nuværende nordøstlige Afghanistan, Pakistan og nordvestlige Indien

Induskulturen var en bronzealder-civilisation, som var aktiv i perioden 3300–1300 f.Kr. med højdepunkt 2600–1900 f.Kr. Civilisationen lå i Indusdalen i det nuværende nordøstlige Afghanistan, Pakistan og nordvestlige Indien og var en af verdens tre første civilisationer.

På civilisationens højdepunkt omfattede den mere end fem millioner indbyggere. Indbyggerne omkring den gamle Indusflod udviklede nye teknikker inden for håndværk og metalarbejde, hvor der blev bearbejdet kobber, bronze, bly og tin. Civilisationens byer er kendetegnet ved nyplanlægning, huse bygget af mursten med brændt ler, avancerede dræn-systemer, vandforsyning samt klynger af bygninger med andre formål end beboelse.

Induskulturens sprog er endnu ikke endeligt udforsket og dens tilknytning til andre sprog er uklar, idet kulturens skriftsprog endnu ikke er tydet. Den overvejende antagelse er, at sproget er i familie med den dravidianske eller elamo-dravidianske sprogstamme, men det er også antaget, at kulturens sprog var et austroasiatisk sprog i familie med munda-sproget. ► Læs mere