Wikipedia:Ukens danske artikkel/2014

Ukens danske artikkel. Arkiv: 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015 · 2016 · 2017 · 2018 · 2019 · 2020Uke 1
Profil af hedejord - eksempel på emne fra jordbundslære.

Jordbundslære eller pedologi er læren om jordbundens sammensætning, dannelse og typeinddeling. Jordbundsgeografi er den særlige afart af jordbundslæren, der er beskæftiger sig med at beskrive og forklare de stedlige jordbundsuligheder og deres årsager.

Jordbunden er ikke et uforanderligt og stabilt levested for væksterne, men snarere stedet for talrige påvirkninger mellem klimaforholdene, jordbundens levende organismer og førne, råjordens mineralske materialer og nedbrydningsprodukterne fra dem. Med tiden ændres jordbunden, og der dannes forskellige lag, horisonter, i den, mens den nærmer sig en stabil tilstand.

Pedologerne interesserer sig for såvel jordbundens forhold til naturen og landskabshistorien som for den praktiske anvendelse af kundskaben om de processer, der påvirker jordbundens udvikling, f.eks. gennem fortolkning af dens miljømæssige fortid og forudsigelse af konsekvenserne ved omlægning i brugen af landbrugsjorden. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 2
Opbygningen af methylphenidat

Methylphenidat (bedre kendt under handelsnavnet Ritalin®) er et centralstimulerende lægemiddel der anvendes til behandling af ADHD og relaterede lidelser hos primært børn og unge, men i nyere tid også hos voksne.

Forbruget af methylphenidat har de seneste år været støt stigende og en række kontroverser om stoffet har været fremme i medierne, både i udlandet og i Danmark. Disse omhandler bl.a. sikkerheden af stoffet, hvor der har været kritik af at bivirkninger ved langtidsbehandling er utilstrækkeligt undersøgt. Desuden har det stigende forbrug rejst etiske spørgsmål om psykofarmakologisk behandling af børn.

Methylphenidats virkning skyldes en generel øgning af niveauerne af signalstofferne dopamin og noradrenalin i hjernen. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 3
Megadeth live i London i 2008.

Megadeth er et amerikansk thrash metal-band ledet af stifter, forsanger, guitarist og sangskriver Dave Mustaine. Mustaine dannede bandet i 1983 efter at være blevet smidt ud af Metallica, og Megadeth har siden da udgivet 14 studiealbum, senest Super Collider i 2013.

Megadeth er kendt for deres specielle guitarstil, som ofte involverer komplekse og avancerede musikalske passager og trade-off guitarsoli. Mustaine er også kendt for såvel sin nyskabende "snerrende" vokal som sine temaer i teksterne, der ofte omhandler politik, krig, afhængighed og personlige forhold.

Megadeth har, som et af verdens mest succesfulde heavy metal-bands, solgt flere end 20 millioner album globalt. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 4
The Supremes, 1966

The Supremes var en amerikansk vokalgruppe indenfor soul- og rhythm and blues-genren. Gruppen, der var fra Detroit, bestod i sin storhedstid af Florence Ballard, Mary Wilson og Diana Ross.

Efter at være begyndt som en pigekvartet i 1959 fik gruppen en kontrakt i 1961, hvor den havde taget navnet The Supremes og etableret sig som trio. Der gik et par år med pladeudgivelser i relativ ubemærkethed, inden gruppen fik sin første hitlistetopplacering med "Where Did Our Love Go".

I de følgende år var gruppen flagskibet hos Motown. The Supremes er tidernes mest succesfulde vokalgruppe med syv førstepladser på Billboard Hot 100-listen og seks førstepladser på R&B-hitlisten. Successen var dog relativt kortvarig, idet der opstod intern uro i gruppen omkring 1967, hvor det blev tydeligt, at Motown var interesseret i Diana Ross som frontfigur. Samtidig havde Ballard personlige problemer, og hun blev fyret i gruppen og erstattet af Cindy Birdsong. Gruppens succes var nu for nedadgående, og i 1969 ønskede Motown at satse på en solokarriere til Ross.

Fra 1971 søgte gruppen med Wilson og varierende andre sangere at fortsætte som trio uden Ross, men uden større held, og gruppen blev opløst i 1977. Senere forsøg på at genetablere gruppen er slået fejl. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 5
Hadsund omkring 1880.

Hadsunds historie har rødder tilbage til 1100-tallet, hvor stedet blev benyttet som et overfartssted over Mariager Fjord. Her slog vejen fra Hobro langs fjordens nordkyst et slag helt ned til vandkanten ved Sundhusene og færgegården og fortsatte derfra videre nordpå mod Aalborg. Men det var først med ændringerne i landbrugets struktur i årtierne omkring år 1800, at der blev behov for mere end et færgested ved Hadsund.

Med landbrugsreformerne voksede produktionen, og behovet for handel, der dengang vor forbeholdt købstæderne, fulgte med. Det var også tilfældet i det sydøstlige Himmerland, men herfra var der uforholdsmæssigt langt til nærmeste købstad. Ad datidens veje var afstanden til Aalborg 53 km. og 45 km. til Hobro. Et besøg i købstaden krævede flere dages rejse, og det stod hurtigt klart for lokalbefolkningen, at der var behov for en ny by, der kunne udfylde tomrummet. Fra 1. december 1854 blev det gamle færgested derfor gradvist til Hadsund. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 6
B-52 med opstilling af våben.

Boeing B-52 Stratofortress er et strategisk langdistancebombefly. Det er subsonisk, dvs. at det i lighed med almindelige trafikfly flyver langsommere end lyden. Det har været anvendt af United States Air Force siden 1955. Selvom det blev bygget til at bære atomvåben under den kolde krig, benyttes det i dag primært til at bære konventionel bombelast. Flyet har en meget lang rækkevidde, bærer en stor bombelast og er økonomisk i drift. Således er der stadig 85 i tjeneste i USAF. Indtil videre forventes det at forblive i aktiv tjeneste indtil 2050. Navnet Stratofortress anvendes normalt kun i officiel sammenhæng.

Boeing fik tildelt opgaven med at bygge flyet i 1946 og konstruerede et 8-motorers jetfly med pilvinger, som i prototypeudgave fløj første gang i 1952. En B-52 kan medbringe op til 31.750 kg bomber og missiler. Under Golfkrigen i 1991 blev 40 % af koalitionens bomber kastet fra B-52 Stratofortress bombefly. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 7
Rosenborg Slot i Kongens Have.

Kultur i København er de kulturoplevelser, der kan opleves i København. De spænder fra Den lille Havfrue, Amalienborg og Fælledparken til Michelin-restauranter og Det Kongelige Teater. Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst er nogle af de største og mest besøgte museer.

Den lille Havfrue bruges til at markedsføre København og er sammen med Tivoli nok de mest berømte seværdigheder. Byens arkitektur er også en seværdighed i sig selv med Amalienborg og Marmorkirken i Frederiksstaden og 8tallet i Ørestad som nogle af de mest markante bygninger. Kongens Have, Fælledparken og Havneparken er nogle af de mest besøgte parker.

Teater og opera tilgodeses bl.a. med Skuespilhuset og Operaen, mens musikarrangementer bl.a. afholdes i Parken, Forum og Vega. Mad og drikke kan indtages på nogle af Københavns flere hundrede caféer og restauranter, hvor Noma flere gange er kåret som verdens bedste.

København er hjemsted for flere sportsklubber bl.a. fodboldklubberne FC København, Brøndby og atletikklubben Sparta. Byen er ligeledes vært for Copenhagen Fashion Week, der viser mode i verdensklasse to gange om året. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 8
The Kinks, 1965

The Kinks var en engelsk rockgruppe centreret omkring brødrene Ray og Dave Davies, der voksede op i Nordlondon. Gruppen, der blev dannet i 1964 og spillede indtil 1996, anerkendes bredt som et af de vigtigste og mest indflydelsesrige rocknavne i sin tid. Deres musik var influeret af mange genrer, herunder rhythm and blues, britisk music hall, folkemusik og country. Ray Davies (forsanger, rytmeguitar) og Dave Davies (leadguitar, kor) var med i gruppen i hele dens 32 år lange levetid. De to øvrige oprindelige medlemmer, Pete Quaife (basguitar, kor) og Mick Avory (trommer, percussion), blev erstattet af henholdsvis John Dalton i 1969 og Bob Henrit i 1984.

Gruppen fik sit gennembrud i 1964 med sin tredje single, "You Really Got Me". Nummeret blev et internationalt hit og nåede toppen af hitlisten i Storbritannien og i top 10 i USA. Gruppens storhedstid var fra midten af 1960'erne til begyndelsen af 1970'erne, hvor gruppen udgav en stribe singler og album, der både var salgsmæssige successer og rost af kritikerne. Gruppens sange er senere blevet spillet af yngre navne som Van Halen, The Jam og The Pretenders.

I 1990 blev gruppens fire oprindelige medlemmer optaget i Rock and Roll Hall of Fame, og de blev optaget i den britiske musiks Hall of Fame i 2005. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 9
Pige med perleørering, et af Johannes Vermeers mest kendte værker.

Johannes Vermeer (døbt 31. oktober 163215. december 1675) var en nederlandsk kunstmaler, som regnes som en af den nordeuropæiske baroks mest talentfulde malere. Han var aktiv i den Den hollandske guldalder, hvor landet var inde i en periode af uset politisk, økonomisk og kulturel storhedstid.

Kun 35 malerier er med sikkerhed malet af Johannes Vermeer; det måske mest berømte er Pige med perleørering (også kaldet Nordens Mona Lisa). Vermeers malerier er i dag udstillet på bl.a. Rijksmuseum, Amsterdam; Mauritshuis, Den Haag; Kunsthistorisches Museum, Wien; Städelsches Kunstinstitut, Frankfurt og Gemäldegalerie i Dresden. Han er ikke repræsenteret på danske museer.

Vermeer begyndte med historiske motiver, men vendte sig mod genrebilledet. Han specialiserede sig i interiørscener fra middelklassens liv og var en moderat fremgangsrig, provinsiel genremaler. Det ser ud til, at han aldrig var særlig velstående, måske fordi han malede så få malerier, og han efterlod sig gæld. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 10
Emmelie de Forest fremfører "Only Teardrops" ved Eurovision Song Contest 2013.

"Only Teardrops" er den sang, der vandt Eurovision Song Contest 2013 i Malmö. Sangen blev sunget af den danske sangerinde Emmelie de Forest, og den er skrevet af Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen og Thomas Stengaard; Frederik Thaae var producer.

"Only Teardrops" blev ved det danske grandprix fremført af den barfodede Emmelie de Forest i hvid kjole med simpel koreografi. På scenen blev hun akkompagneret at to stående trommeslagere og et tremandskor. Melodien er en ballade, der som akkompagnement har stortrommerne samt en markant tinwhistle. Teksten, der tilsyneladende handler om krisen hos et elskende par, er tvetydig og kan også udlægges som en antikrigskommentar.

Ved det danske grandprix var opløbet tæt, men "Only Teardrops" vandt, da seerstemmerne gav den et komfortabelt forspring. I den europæiske finale vandt sangen med 281 point, 47 point foran andenpladsen.

"Only Teardrops" er titelmelodi på Forests debutalbum. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 11
Plaza de Cibeles, symbolet på Madrid.

Madrid er Spaniens hovedstad og landets største by. Selve byen har omkring 3,3 millioner indbyggere og hovedstadsområdet over 6 millioner indbyggere. Byens areal er omkring 605 km².

Byen ligger ved Manzanares-floden på den kastilianske højslette omtrent midt i landet. Den blev grundlagt i det 9. århundrede af maurerne og blev hovedstad under Filip 2. i 1561. Byen blomstrede op under den spanske guldalder i det 16. og 17. århundrede, hvorfra en række af byens markante bygninger stammer. Under den spanske borgerkrig var Madrid centrum for nogle af de hårdeste kampe, der forårsagede voldsomme ødelæggelser, men byen er siden genopbygget og er nu centrum for landet inden for erhvervsliv og kultur. Den er kendt som en meget grøn by med store parkområder og andre grønne arealer, der anvendes til rekreative formål.

Blandt byens seværdigheder er nogle af de mest fremtrædende kongeslottet, Pradomuseet, Teatro Real, Buen Retiro-parken og Plaza de Cibeles; sidstnævnte er blevet en slags symbol på byen Madrid. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 12

Hogwarts Skole for Heksekunster og Troldmandsskab eller blot Hogwarts er en fiktiv skole, der findes i J.K. Rowlings romanserie om Harry Potter. Det er en skole, hvor hekse og troldmænd mellem 11 og 18 år fra Storbritannien kan lære magi. De seks første bøger har alle Hogwarts som den primære kulisse, hvilket understøttes af, at hver bog varer et skoleår. Harry Potter og Dødsregalierne tager ikke udgangspunkt i skolen, da seriens hovedpersoner Harry Potter, Ron Weasley og Hermione Granger ikke tager det sidste år på skolen. Dog foregår den sidste og afgørende kamp i bogen på Hogwarts.

Hogwarts er en kostskole, som er opdelt i fire kollegier: Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw og Slytherin. På skolen undervises der i en række fag som Forsvar mod Mørkets Kræfter og Eliksirer. I bøgerne beskrives skolelivet som relativt strengt med meget skolearbejde, men der er også fritid, hvor især spillet quidditch er populært.

I begyndelsen af den periode, som Harry Potter-bøgerne foregår i, er Albus Dumbledore rektor, og professor McGonagall og Snape er nogle af de mest markante lærere. Den lidt naive nøglebærer Hagrid er også en vigtig person på skolen. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 13
Frisisk kvinde fra Før i traditionel dragt.

Frisere er et nordvestgermansk folk. Størstedelen af friserne bor i det nederlandske Frisland og i de tyske områder Øst-Frisland og Nordfrisland, men der er også store grupper af udvandrede etniske frisere i Nordamerika. Omtrent 400.000 menesker taler i dag frisisk. Nordfrisisk bliver talt af cirka 10.000 mennesker.

De første historiske vidnesbyrd om friserne stammer fra romerne, der i år 12 f.Kr. under et togt i Germanien mødte friserne, der på den tid boede lige nord for Rhinen. Senere bevægede friserne sig mod nordvest og dannede et rige i kystområderne i det nuværende Holland. De blev kendt som et handelsfolk i anden halvdel af det første årtusind og levede generelt fredeligt. I en periode var folket underlagt Frankerriget, som førte kristendommen til området, og på samme tid trak en gruppe frisere sig længere mod nord mod Nordtyskland og Jylland og blev til nordfriserne.

I vikingetiden var friserne primært under dansk overherredømme, hvilket blev efterfulgt af tysk styre med omfattende selvstyre i første halvdel af det andet årtusind. I denne periode skete der en del landskabsmæssige ændringer i området, hvilket friserne lærte at leve med ved at bygge diger, sluser og kunstige forhøjninger til bebyggelse. Under det tyske styre søgte hollænderne efterhånden mere og mere indflydelse og endte med at erobrere Frisland. Siden har dette område tilhørt Nederlandene, mens Øst- og Nordfrisland har tilhørt forskellige tyske lande og Danmark, indtil de nu hører til Tyskland, hvor de er et officielt mindretal. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 14
Borgen i Guimarães, symbolet på den portugisiske nation.

Portugals historie tager sit udgangspunkt i den tidlige middelalder. I opdagelsestiden i det 15. og 16. århundrede udviklede landet sig til en verdensmagt da det opbyggede et enormt imperium med besiddelser i Sydamerika, Afrika, Asien og Australasien. De følgende to århundreder mistede Portugal en stor del af sin velstand og status i takt med, at Holland, England og Frankrig overtog en større andel af krydderi- og slavehandelen ved at omringe eller erobre de vidt spredte portugisiske handelsposter og territorier, så landet derved havde få ressourcer at forsvare sine oversøiske interesser med.

Tegnene på en militær nedgangstid begyndte med to katastrofale slag: Slaget ved Alcácer Quibir i 1578 og Spaniens fejlslagne forsøg på at erobre England i 1588 (Portugal var dengang i personalunion med Spanien). Landet blev yderligere svækket ved jordskælvet i Lissabon 1755, hvor store dele af hovedstaden blev ødelagt, ved landets besættelse under Napoleonskrigene og ved tabet af Brasilien i 1822. Fra midten af det 19. århundrede frem til slutningen af 1950'erne emigrerede næsten 2 mio. portugisere til Brasilien eller USA. I 1910 fjernede en revolution monarkiet, og efter en periode med republik uden succes, gik magten efter et militærkup i 1926 til et diktatur, som fortsatte nellikerevolutionen i 1974, hvor landet blev et demokrati.

Portugal var blandt de første medlemmer af NATO, OECD og EFTA. Landet blev medlem af EF i 1986. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 15
Sveriges flag

Sverige er et nordisk land på den østlige del af den skandinaviske halvø i Nordeuropa. Sverige grænser op til Norge og Finland og er forbundet med Danmark via Øresundsbroen. Landet har kyststrækninger til Skagerrak og Kattegat, Østersøen samt den Botniske Bugt.

Med et areal på 449.964 km² er Sverige det største land i Skandinavien og det femtestørste i Europa, og med cirka 9,5 millioner mennesker er det befolkningsmæssigt størst i Skandinavien. Befolkningstætheden er på 21 indbyggere pr. km², men med en betydelig højere tæthed i landets sydlige halvdel end i den nordlige. Omkring 85 % af befolkningen bor i byområder, og denne andel forventes at stige. Sveriges hovedstad og største by er Stockholm. Næst- og tredjestørst er Göteborg og Malmø.

Sverige blev en uafhængig enhedsstat i løbet af middelalderen. I det 17. århundrede etablerede landet sig som en europæisk stormagt. Siden 1814 har landet med held holdt sig ude af deltagelse i konflikter og krige, bl.a. 2. verdenskrig. I nyere tid har landet forsøgt sig som neutral mægler mellem stridende parter på kloden. Sverige er medlem af EU og FN, men ikke NATO. I de seneste årtier har Sverige deltaget i Partnerskab for fred og i EU's fælles sikkerheds- og forsvarssamarbejde.

Sverige er et konstitutionelt monarki med et parlamentarisk system og en veludviklet økonomi. Landet er placeret som nummer fire på The Economists demokrati-indeks og på en syvendeplads på FN's Human Development Index. Sverige var i 2010 placeret som nummer to på listen over verdens mest konkurrencedygtige lande og er en af de førende nationer inden for innovation i EU. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 16
John Churchill, malet af van der Werff.

John Churchill, 1. hertug af Marlborough (1650 – 1722) var en engelsk soldat og statsmand, hvis karriere strakte sig over fem regenters tid i slutningen af det 17. og begyndelsen af det 18. århundrede. Han begyndte som page ved Stuarternes hof, men hans mod på slagmarken sikrede ham hurtig forfremmelse og anerkendelse fra Jakob, hertug af York. Da Jakob blev konge i 1685, spillede Churchill en stor rolle ved nedkæmpelsen af et oprørsforsøg mod kongen, men blot tre år senere opgav Churchill den katolske konge til fordel for protestanten Vilhelm af Oranje.

Ved Vilhelms kroning blev Churchill adlet som jarl af Marlborough, men trods hans bedrifter i Irland og Flandern under den Pfalziske Arvefølgekrig, var forholdet køligt mellem kongeparret og ham og hans indflydelsesrige kone Sarah. Efter beskyldninger om en hemmelig forståelse med den landflygtige kong Jakob blev Marlborough afskediget fra alle embeder og sat i fængsel i Tower. Først efter dronning Marias død og med en ny truende europæisk krig, blev han taget til nåde af Vilhelm.

Marlboroughs indflydelse nåede sit højdepunkt med Sarahs nære veninde, dronning Anne. Efter forfremmelse til øverstkommanderende for de britiske styrker og udnævnelse til hertug sikrede han sig en plads i historien som en af Europas største generaler i den Spanske Arvefølgekrig via sin indsats i slagene ved Blenheim, Ramillies og Oudenarde. Da hans kone faldt i unåde hos dronningen, pressede toryerne på for at vælte ham. De var fast besluttede på at slutte fred med Frankrig. Marlborough blev afskediget fra alle poster med anklager om bedrageri, men genvandt den kongelige gunst, da Georg 1. fulgte Anne på tronen. Han fik sine embeder tilbage, men helbredet svigtede, og han døde få år senere. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 17
The Dubliners, 2005

The Dubliners var en irsk folkemusikgruppe, der eksisterede i perioden 1962-2012. I den Dublin-baserede gruppes 50-årige karriere blev sammensætningen blevet ændret mange gange. Gruppens succes skyldtes ikke mindst forsangerne Luke Kelly og Ronnie Drew, som nu begge er døde. Bandet høstede international succes med deres livlige irske folkesange, traditionelle ballader og instrumentale numre. Bandet optrådte på forskellige folkemusikscener i Dublin og London i begyndelsen af 1960'erne, indtil det skrev kontrakt med pladeselskabet Major Minor i 1965. Herefter fik de megen radiospilletid og endte på Top of the Pops i 1967 med hittene "Seven Drunken Nights" og "Black Velvet Band". De spillede ofte sange, der var kontroversielle på det tidspunkt, og gruppen blev derfor kritiseret fra visse folkemusik-puritaneske sider, og Irlands nationale tv-kanal RTÉ havde et uofficielt forbud mod deres musik i perioden 1967-71. På dette tidspunkt steg bandets popularitet i resten af Europa, og de optrådte i The Ed Sullivan Show i USA. Gruppens succes forblev stabil i løbet af 1970'erne, og samarbejde med yngre navne holdt populariteten oppe efterfølgende.

The Dubliners medvirkede til at popularisere irsk folkemusik i Europa. De har påvirket mange generationer af irske bands, og deres arv kan findes hos navne som The Pogues, Dropkick Murphys og Flogging Molly. I Irland er gruppen særligt elsket, og deres coverversioner af traditionelle sange bliver ofte regnet som definitive versioner.

Efter Barney McKennas død stoppede gruppen med at spille under dette navn, men de fleste af de overlevende medlemmer af gruppen fortsatte med et turnere i 2013 under navnet "The Dublin Legends". Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 18
Eurovision Song Contest i Baku i 2012.

Eurovision Song Contest (på dansk: Det Europæiske Melodi Grand Prix) er en årlig international musikbegivenhed, der har fundet sted siden 1956, og som arrangeres af sammenslutningen af europæiske tv-selskaber European Broadcasting Union (EBU).

Deltagerlandene stiller med hver sin sang, som i finalen konkurrerer om førstepladsen. Afstemningen foregår ved, at hvert deltagerland uddeler point til de sange, som i det pågældende land findes bedst. Oprindeligt uddeltes pointene af nationale juryer, men fra slutningen af 90'erne har seerafstemninger været anvendt i de fleste lande.

Fra og med 2009 har pointene fra hvert land i finalen bestået af en 50/50-kombination af hhv. stemmer fra tv-seerne og stemmer fra en national jury. Sangen med det højeste antal samlede point udråbes som vinder af konkurrencen, og vindernationen har derefter ret til at afholde næste års show, som normalt finder sted i maj. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 19

[[Fil:|120x150px|left|border|160px|lenke=Eurovision Song Contest 2014.]] Eurovision Song Contest 2014 er den 59. udgave af Eurovision Song Contest. Konkurrencen afholdes i København, efter at danske Emmelie de Forest vandt Eurovision Song Contest 2013 med sangen "Only Teardrops". Det er dermed tredje gang, at Danmark afholder konkurrencen efter tidligere at have afholdt den i 1964 og 2001. Semifinalerne finder sted den 6. og 8. maj 2014 og finalen den 10. maj. 37 lande deltager, og sloganet for årets konkurrence er #JoinUs.

Scenen, der er bygget op af 120 terning-formede moduler med projektionsfolie, er 35 meter bred og 20 meter høj med catwalks, der strækker sig 16 meter ud i rummet. Bag den står en 100 meter lang og 13 meter høj væg af lys og LED. Scenegulvet består af en 13 x 13 meter interaktiv LED-flade, der er omgivet af et bassin med 40 m3 vand.

Værterne er Lise Rønne, Pilou Asbæk og Nikolaj Koppel, og det er dermed første gang i historien, at Eurovision præsenteres af en trio bestående af to mænd og en kvinde. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 20
Arbuskulært mykorrhiza.

Mykorrhiza betegner symbiosen mellem en svamp og en karplantes rødder. Som det er tilfældet hos andre symbioser, har begge parter fordele af samlivet. I dette tilfælde modtager planten hovedsageligt mineralsk næring og vand, mens svampen modtager kulhydrater og vitaminer fra planten. Forholdet kan dog også være en svagt sygdomsfremkaldende forbindelse mellem svampen og planten.

I naturen opstår symbiosen spontant. Man vurderer, at mellem 90 og 95 % af alle de højere planter normalt har mykorrhiza. I dette samliv koloniserer svampen plantens rødder enten inde i cellerne, som det sker med de arbuskulære mykorrhizaer, eller uden for cellerne, som der sker med ektomykorrhiza. De er en vigtig del af jordbundens liv og af dens kemi. Hyferne er det vigtigste organ i svampen, mens det, man i daglig tale kalder "svampen" (stok og hat), og som man samler ind, egentlig kun er et flygtigt organ, frugtlegemet, hvor den kønnede formering foregår). Hyferne kan findes som tynde tråde, der kan gennemtrænge et stort jordvolumen med mycelietråde.

Den samme svamp kan danne mykorrhiza med mere end én plante, hvorved der skabes en forbindelse mellem forskellige planter. Det giver spillerum for parasitiske plantearter, som henter alt, hvad de skal bruge fra mykorrhizasvampen og dermed også fra de andre planter, som svampen lever i symbiose med. Omvendt kan flere forskellige svampe også danne mykorrhiza med én og samme plante. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 21
Slaget ved Dybbøl, skildret af Jørgen Sonne.

2. Slesvigske Krig blev udkæmpet mellem på den ene side Preussen og Østrig og på den anden Danmark 1. februar20. juli 1864.

Krigen indledtes i februar, hvor preusserne og østrigerne angreb Dannevirke, hvilket i første omgang blev slået tilbage. Imidlertid indså danskerne, at det kun var en stakket frist, idet angriberne kunne udnytte den strenge vinter og gå uden om voldanlægget på tilfrosne moseområder, og overgeneral de Meza besluttede at trække de danske styrker tilbage til forskansningerne ved Dybbøl. Denne manøvre var ikke populær i Danmark og kostede de Meza positionen som overgeneral.

Preusserne og østrigerne fulgte efter danskerne, og der fulgte et par måneder med svære bombardementer af de danske stillinger ved Dybbøl. Kampene her kulminerede med et stort fremstød fra preusserne 18. april, hvorved danskerne blev tvunget tilbage til Als. Tilbage til at modstå angrebet var bastionen i Fredericia, men regeringen troede ikke på dennes styrke og lod den rømme, hvorpå preusserne og østrigerne besatte Jylland til Limfjorden.

Da parterne ikke kunne opnå enighed om grænsedragningen på London-konferencen, fortsatte krigen med erobringen af Als i dagene omkring 1. juli samt yderligere spredte sammenstød, men danskernes nederlag var klart, og fredskonferencen i Wien endte med, at Danmark mistede hertugdømmerne Holsten, Lauenborg og Slesvig (Sønderjylland) helt op til Kongeåen. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 22
DONG Cup finalen 2004 Parken.jpg

Fodboldlandskampen Danmark-Sverige 2. juni 2007 var den 98. mellem de to nationer og formentlig den mest dramatiske til dato. Få minutter før kampens afslutning ved stillingen 3-3 slog Christian Poulsen svenskeren Markus Rosenberg i maven, og svenskerne fik straffespark, mens Poulsen fik rødt kort. Straffesparket blev imidlertid aldrig taget, da en dansk tilskuer løb på banen og slog ud efter dommer Herbert Fandel. Chokeret stoppede denne kampen, der blev afgjort ved skrivebordet.

UEFAs disciplinærudvalg bestemte, at Danmark blev dømt som taber af kampen med 3-0, fik en bøde på 50.000 schweizerfranc og blev dømt til at spille de næste fire hjemmekampe mindst 140 km fra Parken. I første omgang var straffen hårdere, men UEFA gav sig en smule. Det gjorde det muligt at spille kampene inden for landets grænser, og NRGi Park i Århus blev midlertidig nationalarena.

Derudover fik Christian Poulsen tre spilledages karantæne. Tilskueren, der viste sig at have været stærkt beruset, fik en byretsdom på 30 dages betinget fængsel med vilkår om 40 timers samfundstjeneste. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 23
DSB IR4 - 2019.JPG

IR4 er et elektrisk togsæt leveret til DSB af ABB Scandia i 1993-1997 i 44 eksemplarer. Togsættet er en videreudvikling af IC3 og har en maksimalt tilladt hastighed på 180 km/t. IR4 har fire vogne og strømaftager på taget. Op til fem togsæt med en samlet længde på 382 meter kan sammenkobles med indbyrdes overgang.

Indsættelsen af IR4 i almindelig drift forsinkedes i ca. to år på grund af støjstrømme, der generede andre tog. Alle IR4 måtte derfor tilbage til fabrikken for at få indbygget støjfiltre. I 1998 måtte en række af togene tages ud af drift som følge af et uforudset slid på hjulene og manglende reservedele.

IR4 er oprindelig projekteret som et regionaltog og var i 1995-2001 den primære togtype på Kystbanen og endvidere på Kastrupbanen, da denne indviedes i 1998. Det anvendes dog også som fjerntog på elektrificerede strækninger. IR4 findes med forskellige typer indretning og antal siddepladser. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 24
Sankt Jørgens Nat Park. Sõjamäe, Tallinn

Folkeopstanden Sankt Jørgens Nat (estisk: Jüriöö ülestõus) var et folkeoprør under dansk konge, som begyndte Sankt Jørgens Nat, den 23. april 1343 i "Harrien" (Harjumaa) og herfra hurtigt spredtes til "Wiek" (Läänemaa) og Øsel (Saaremaa) – alle provinser i Estland. Folkeopstanden blev nedkæmpet af Den Liviske Orden (estisk: Liivi ordu), der på samme tid lå i krig med Fyrstendømmet Pihkva (estisk: Pihkva vürstiriik). Hærenheder fra Den Liviske Orden blev hurtigt bragt fra det østlige til det centrale Estland.

Folkeopstanden og dennes nedkæmpelse ved Den Liviske Orden var medvirkende til, at Valdemar Atterdag valgte at sælge den danske krones besiddelser til ordenen frem for at overdrage dem til markgreven af Brandenburg (som det ellers oprindelig havde været planlagt). Den sum, som han modtog herfor, var stærkt medvirkende til, at Valdemar Atterdag genvandt magten over det under tidligere konger pantsatte danske rige. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 25
Trondheim set fra luften

Trondheim er en bykommune i Sør-Trøndelag og den tredjemest folkerige kommune i Norge med sine 181.513 indbyggere. Kommunen fik sin nuværende udstrækning i 1964 da Trondheim blev slået sammen med nabokommunerne Byneset, Strinda, Tiller og Leinstrand. Byens centrum (Midtbyen) ligger mellem Nidelven og Trondheimsfjorden.

Byen blev ifølge sagafortællinger etableret af Olav Tryggvason i 997 og var Norges hovedstad mellem 1030 og 1217 (som den anden i rækken). Byen fejrede sit 1000-årsjubilæum i 1997.

Trondheim er administrationscentrum for Sør-Trøndelag fylke og et etableret regionscenter for hele Midt-Norge. Trondheim huser blandt andet landets næststørste universitet (NTNU), Nidarosdomen, Kristiansten fæstning, St. Olavs Hospital, Trondheim Kunstmuseum og Rockheim. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 26
Chiles flag

Chile er et land på den sydvestlige kyst af Sydamerika mellem Andesbjergene og Stillehavet.

Atacamaørkenen i det nordlige Chile indeholder store mineralrigdomme, specielt kobber. Landets befolkningsmæssige, kulturelle og politiske centrum er et arealmæssigt relativt lille område nogenlunde midt i landet, hvor også den største del af landbrugsproduktion findes. Sydchile er rigt på skove og græsningsarealer, og her finder man desuden flere vulkaner og søer. Den sydlige kyst er en labyrint af fjorde og kanaler, forvredne halvøer og øer.

Spanien erobrede og bosatte Chile i midten af det 16. århundrede og overtog derved magten fra Inkariget. Landet blev uafhængigt i 1818 og etablerede sig i løbet af århundredet som en relativt stabil, autoritær republik med en pæn økonomisk vækst. I midten af det 20. århundrede opstod der politisk højre-venstre polarisering og uro, som kulminerede med militærkuppet i 1973, hvor Salvador Allendes venstreorienterede regering blev væltet og erstattet af et 16 år langt militærdiktatur. Diktaturet blev afløst af en demokratisk valgt centrum-venstre-koalition, der styrede landet i fire præsidentperioder frem til 2010. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 27
Warwick Castle ved Avon

Warwick Castle er et middelalderligt slot, der er blevet videreudviklet fra en tidligere borg, som Wilhelm Erobreren byggede i 1068. Warwick er det administrative centrum for Warwickshire i England, der ligger, hvor floden Avon slår en bugt.

Den oprindelige motte-baileyfæstning blev genopbygget i sten i 1100-tallet. Under hundredeårskrigen blev forsvarsværkerne modsat byen forstærket, hvilket resulterede i et af de lettest genkendelige eksempler på 1300-tallets militære arkitektur. Slottet blev brugt som fæstning indtil begyndelsen af 1600-tallet, hvor det blev givet til Sir Fulke Greville af Jakob 1. Sir Fulke Greville omdannede det til et country house. Slottet var ejet af familien Greville, som blev jarler af Warwick i 1759, indtil 1978, hvor det blev købt af Tussauds Group. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 28
Klampenborg Station 2005-02.jpg

Kystbanen er den dobbeltsporede og elektrificerede jernbanestrækning mellem København H og Helsingør. Den 46 km lange bane åbnede i 1897 med udgangspunkt i Østerport Station. Siden 1998 har trafikken været integreret med Kastrupbanen og siden 2000 med Øresundsforbindelsen.

I dagtimerne er der mellem tre og ni tog i timen i hver retning. Banen har ca. 10 mio. passagerer om året, og den kundeoplevede rettidighed var i 2013 omkring 90 %. Senest i 4. kvartal 2014 forventes togene at blive enmandsbetjente i dagtimerne. Togene køres af DSB Øresund, og banen betjenes primært af de dansk-svenske Øresundstog og i myldretiden endvidere af IR4. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 29
Carl Bloch

Carl Bloch (23. maj 1834 – 22. februar 1890) var en dansk kunstmaler. Bloch indtager en væsentlig og betydningsfuld plads i dansk kunst i anden halvdel af det 19. århundrede. Han spændte vidt både med hensyn til teknik og motiver. Særligt kendt er hans religiøse og historiske malerier, heriblandt flere altertavler samt værker som Christian II i fængsel på Sønderborg Slot. Foruden hans malede værker har han efterladt et fornemt grafisk værk af både stor teknisk og æstetisk værdi.

I sin samtid blev han regnet for en af Danmarks største malere, men i tiden efter hans død var dommen over hans kunst mere forbeholden og kritisk, hvilket skyldtes nye strømninger i kunsten. Bloch må betragtes som den sidste store i rækken af senromantiske historiemalere. Fra slutningen af 1990'erne steg Blochs anseelse igen. Trods fald i anseelse i kunstkredse efter sin død opnåede Bloch stor popularitet i kirkelige kredse, især i Indre Mission og det danske skolevæsen, ligesom mange, formentlig religiøse, hjem anskaffede sig reproduktioner af hans kunst. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 30
Franz Schubert

Franz Schubert (31. januar 1797 – 19. november 1828) var en østrigsk komponist og pianist.

Schubert er mest kendt for sine lieder, af hvilke han i løbet af sit korte liv komponerede cirka 600. Han benyttede tekster af samtidige forfattere som Goethe, Friedrich Schiller, Heinrich Heine, Friedrich Rückert med flere. Han anses for den største af genrens komponister. Derudover er han kendt for sine 12 symfonier (deraf fem ufuldendte), kirkelige korværker (blandt andet flere messer og to Stabat Mater), kammermusik (blandt andet Forelkvintetten), flere operaer samt en række klaverværker.

I sin samtid var Schubert stort set kun kendt blandt en lille kreds i Wien, men flere komponister fra senere i det 19. århundrede opdagede og hyldede hans værker. I nutiden regnes Schubert som af romantikkens musiks største komponister og spilles i stort omfang. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 31
Første foto af Merkurs bagside, taget fra rumsonden Messenger.

Merkur er planeten tættest på Solen og den mindste planet i Solsystemet, med en omløbstid om Solen på 87,969 dage. Merkurs kredsløb har den største excentricitet af alle Solsystemets planeter og den mindste aksehældning. Planeten roterer tre gange om sin akse, for hver gang den laver to omløb om Solen. Merkurbanens perihelium præcesserer omkring Solen med en størrelse der er større end 43 buesekunder per århundrede. Dette fænomen blev forklaret i det 20. århundrede af Albert Einsteins generelle relativitetsteori.

Merkur er klar set fra Jorden, varierende i tilsyneladende størrelsesklasse fra −2,0 to 5,5, men den er ikke let at se, da den største vinkelafvigelse fra Solen kun er 28,3°. Da Merkur overstråles af Solens lys, kan den normalt kun ses i morgen- og aftenskumringen, medmindre der er solformørkelse. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 32
Amerikanske marineinfanterister holder hvil på Guadalcanal.

Slaget om Guadalcanal var et felttog, som udkæmpedes mellem den 7. august 1942 og 9. februar 1943 på og omkring øen Guadalcanal i Stillehavskrigen under 2. verdenskrig. Det var den første store offensiv fra Vestallierede styrker mod Kejserriget Japan.

Allierede styrker gik i land på Guadalcanal og andre af de sydlige Salomonøer for at forhindre, at de blev anvendt til baser af japanerne. De allierede løb de undertallige japanere, som havde besat øerne siden maj 1942, over ende og erobrede blandt andet flyvepladsen, der var under anlæggelse på Guadalcanal.

Overraskede over den allierede offensiv gjorde japanerne flere forsøg i perioden mellem august og november 1942 på at generobre området. Tre store landslag, syv store søslag og næsten daglige kampe i luften kulminerede med søslaget ved Guadalcanal i begyndelsen af november 1942, hvor japanerne endegyldigt blev slået tilbage. De sidste japanske tropper forlod Guadalcanal 9. februar 1943.

Slaget om Guadalcanal var en betydningsfuld strategisk sejr for de allierede styrker over japanerne i Stillehavet. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 33
Tesla Model S Signature.png

Tesla Model S er en femdørs elbil i luksusklassen produceret af Tesla Motors. Ifølge producenten er den verdens første elektriske luksussedan. En prototype af bilen fremvistes på Frankfurt Motor Show i 2009. Modellen kom på gaden i USA i juni 2012, i Norge, Schweiz og Holland i august 2013 og i Storbritannien i juni 2014.

Model S fås i tre varianter med lithium-ion batterier på enten 60 og 85 kWh, der yder 306-421 hk og med en rækkevidde på op til 390-500 km. 0-100 km/t nås på hhv. 6,2 sek. (60 kWh), 5,6 sek. (85 kWh) og 4,4 sek. (85 kWh Performance).

Startprisen for en Model S på danske nummerplader er 540.000 kr. Bilen er blandt andet kåret som World Green Car of the Year i 2013, Automobile Magazine's Årets Bil i 2013 og modtog Motorjournalisternes Klub Danmarks Ærespris ved Årets Bil i Danmark 2014. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 34
Nykøbing Falster

Nykøbing Falster er en gammel købstad og den største by på Falster med 16.446 indbyggere (2011). Byen er forbundet med Tingsted på Falster og via Frederik d. 9's Bro med SundbyLollandssiden. Nykøbing Falster er hovedby i Guldborgsund Kommune i Region Sjælland. Byen er i dag et uddannelses-, handels- og industrimæssigt centrum for Lolland og Falster.

Blandt byens vartegn er Klosterkirken (ca. år 1500) og byens vandtårn (1908). Byens største attraktion er oplevelses- og forsøgscentret Middelaldercentret. Byen rummer desuden mange andre kulturtilbud i form af teatre, festuge og sportsforeninger.

Nykøbing Falster er knudepunkt for offentlig transport på Lolland og Falster i form af tog- og busforbindelse til København, Tyskland og omkringliggende byer. Fra Nykøbing er der 23 kilometer til Gedser, 27 til Maribo, 31 til Vordingborg, 41 til Rødbyhavn, 52 til Nakskov og 123 til København. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 35
Norges flag

Norge er et skandinavisk konstitutionelt monarki, der består af den vestlige del af den skandinaviske halvø samt Jan Mayen, Svalbard og Bouvetøen. Norge har et areal på 385.252 km² og et indbyggertal på omkring 5 millioner. Det er det næsttyndest befolkede land i Europa. Landets hovedstad er Oslo.

I vikingetiden drog mænd fra Norge og det øvrige Norden på eventyr i en stor del af Europa samt mod nord og vest. Landets indflydelse svandt efterhånden ind, og Norge blev en del af en union med Danmark, hvor magten lå, gennem mere end fire århundreder, inden landet i 1814 fik sin egen grundlov. Imidlertid invaderede Sverige landet, og Norge blev først i 1905 selvstændigt. Efter 2. verdenskrig var Norge blandt grundlæggerne af NATO.

Norge har det fjerdestørste BNI pr. indbygger i verden, især som følge af rige olieforekomster. Landet er præget af den skandinaviske velfærdsmodel med ret til offentlig finansierede sundhedsydelser, uddannelse og sociale ydelser. Norge ligger blandt de allerøverste på den verdensomspændende Human Development Index, og i 2011 lå Norge desuden øverst på demokrati-indekset. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 36
Amerikanske marineinfanterister holder hvil på Guadalcanal.

Den cubanske revolution var et væbnet oprør udført af Fidel Castros 26. juli-bevælgelse og dets allierede mod den cubanske diktator Fulgencio Batistas regime.

Revolutionen begyndte i juli 1953, og efter en periode med guerillaangreb af Castro og hans oprørere søgte Batistas regeringsstyrker ved årsskiftet 1958-1959 endegyldigt at nedkæmpe oprøret. De i vid udstrækning utrænede soldater kunne dog ikke klare sig i de bjerge, hvor Castros mænd befandt sig, og efter at have besejret regeringsstyrkerne gik oprørerne i modoffensiv som endte med, at Batista flygtede 1. januar 1959.

Efterfølgende blev Batista-styret erstattet af Castros revolutionsregering. Castros regering blev reformeret i 1965 i henhold til den kommunistiske linje og blev til det, som i dag er Cubas Kommunistiske Parti. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 37
Titelsiden på førsteudgaven af Enten - Eller fra 1843.

Enten - Eller er skrevet af den danske filosof Søren Kierkegaard og udgivet den 20. februar 1843. I bogen udforsker han eksistensens "stadier".

Bogen er det første af Kierkegaards værker, som blev skrevet under pseudonym, som han brugte i sin karriere. I dette tilfælde bruges fire pseudonymer: "Victor Eremita", "A", "Assessor Wilhelm" og "Johannes". Victor Eremita-teksterne påstår han at have fundet i et gammelt chatol. "A" er et øgenavn som "udgiver og forfatter" Victor Eremita har givet den fiktive forfatter af den første del ("Enten"), som han påstår ikke at have kendt. "Assessor Wilhelm" er den fiktive forfatter af anden del ("Eller"), mens "Johannes" er den fiktive forfatter af en del af 'Enten', "Forførerens Dagbog".

Enten - Eller blev skrevet i Berlin, efter at Kierkegaard havde brudt sin forlovelse med Regine Olsen, og den afspejler forfatterens tanker om det erotiske, om forførelse, om følelsesmæssig splittelse og om ægteskabet. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 38
Mads Mikkelsen cropped 2009.jpg

Rejseholdet, med den engelske titel Unit One, er en Emmy-belønnet dansk dramaserie, der blev vist første gang på DR1 i 2000–2004. Serien er udviklet og skrevet af Peter Thorsboe og bl.a. instrueret af Niels Arden Oplev.

Serien var den første danske tv-serie, der vandt en Emmy-pris, hvilket skete i kategorien Bedste Internationale Dramaserie. Serien er skildrer det rigtige rejsehold og er løst bygget på rigtige kriminalsager. Kriminalassistent Allan Fischer spilles af Mads Mikkelsen.

Serien er speciel ved, at den geografisk foregår over hele Danmark i en række provinsbyer. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 39
Fotosyntese

Fotosyntese er betegnelsen for levende organismers dannelse af organisk stof fra solenergi og elektromagnetisk stråling. Processen kan også beskrives som levende organismers omdannelse af lysenergi til kemisk energi.

Fotosyntesens råmaterialer er CO2 og vand, og det er formentlig den vigtigste biologiske proces, da næsten alt liv på Jorden er afhængig af den – direkte eller indirekte.

Når organiske stoffer dannes, skaber fotosyntesen direkte eller indirekte energigrundlaget for næsten alle økosystemer ved at skaffe dem energi og byggeelementer. Der er fundet bakterielignende mikrofossiler efter organismer, der muligvis havde fotosyntese, og som levede for 3,7 milliarder år siden. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 40
Cheshire Regiment trench Somme 1916.jpg

Vestfronten i 1. verdenskrig åbnedes ved krigsudbruddet i 1914, da den tyske hær invaderede Luxembourg og Belgien. Begge parter begyndte nu at grave sig ned langs en bugtet linje af befæstede skyttegrave, som strakte sig fra Nordsøen til den schweiziske grænse.

Mellem 1915 og 1917 var der adskillige store offensiver langs fronten. Angrebene omfattede massive artilleribombardementer og masseangreb med infanteri. En kombination af skyttegravssystemer, maskingeværreder, pigtråd og artilleri påførte imidlertid angriberne store tab.

I et forsøg på at bryde dødvandet blev der på Vestfronten introduceret en række nye teknologier, såsom giftgas, fly og kampvogne. På trods af at Vestfronten var fastlåst, blev den alligevel afgørende for krigens udfald. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 41
William Tecumseh Sherman

William Tecumseh Sherman (8. februar 1820 – 14. februar 1891) var en amerikansk general, forretningsmand, underviser og forfatter. Under Den Amerikanske Borgerkrig var han general i Nordstaternes hær.

Sherman gjorde tjeneste under general Ulysses S. Grant i 1862 og 1863 under kampagnen, der førte til erobringen af Sydstaternes fæstning Vicksburg ved Mississippifloden. Han huskes nok mest for Shermans march til havet: Efter at være stødt frem fra Chattanooga i Tennessee til Atlanta i Georgia og have belejret og erobret byen, fortsatte hans hær til Atlanterhavskysten, hvilket skar Sydstaterne midt over i et af de tidlige eksempler på total krig.

Sherman fastholdt stædigt, at han ikke ville gå ind i politik, og i stedet skrev han sine erindringer, som blev udgivet i 1875. De er én af de bedste førstehåndsberetninger om Den Amerikanske Borgerkrig. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 42
Jon Lord i 2007

Jon Lord (9. juni 1941 – 16. juli 2012) var en engelsk komponist, keyboard-, piano- og hammondorgel-spiller, der var kendt for at fusionere rock med klassisk og barokmusik.

Lord var mest kendt fra det britiske hard rock-band Deep Purple, som han var med til at danne i 1968. Han var medlem af bandet fra 1968-1976 og igen fra 1984-2001, og han samarbejdede med de andre medlemmer af bandet om mange af gruppens mest populære sange. Han var desuden medlem af The Artwoods, Paice Ashton Lord, Whitesnake og The Flower Pot Men.

I 2010 udnævntes han til adjungeret professor på Stevenson College i Edinburgh, og i 2011 blev han æresdoktor i musik på University of Leicester. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 43
Tivoligardens2.jpg

Turisme i Danmark består hovedsageligt af folk fra de omkringliggende lande især Tyskland efterfulgt af Sverige, Norge og Holland samt danskere, der er på ferie i deres eget land. I 2013 omsatte turister for 87,2 mia. kr. i Danmark.

Danmark har mange sandstrande, der især tiltrækker tyske turister. Svenske og norske turister kommer oftere for at besøge den relativt store og livlige by København, mens mange unge skandinavere kommer efter Danmarks billige og let tilgængelige øl, vin og spiritus.

Som Europas ældste kongerige og hjemland for H.C. Andersen er Danmark ofte blevet markedsført som et "eventyrland". Turisterne kommer bl.a. til landet med fly, og Københavns Lufthavn er Skandinaviens største. Desuden findes camping- og cykelturisme, og landet er mål for en betydelig og stigende mængde krydstogtturisme med København som det hyppigste mål. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 44
Krigen til søs under Operation Overlord

Krigen til søs under Operation Overlord omfattede kamphandlinger mellem tyske og allierede flådeenheder fra juni til august 1944 i Den engelske kanal. Operationen skulle skaffe de vestallierede et sikkert fodfæste i det nordvestlige Frankrig og skabe en Anden front i kampen mod Nazityskland.

Både de allierede og tyskerne indsatte ikke blot konventionelle enheder, men også særligt udstyr såsom mini-ubåde, bemandede torpedoer og raketter. De store tab på begge sider skyldtes til dels naturfænomener, såsom storme i området.

Gennem et samarbejde mellem hær, flåde og luftvåben lykkedes det de allierede at sætte sig fast i Normandiet og herefter gennemføre målet om at besejre Tyskland. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 45
EsperaerdeStrand.jpg

Espergærde ligger i Nordsjælland ved Øresund og regnes i statistisk henseende som en bydel i Helsingørs byområde beliggende mellem 5 og 8 km syd for den tidligere købstads centrum. Espergærde ligger som en velafgrænset bydel mod nord afgrænset af Egebæksvang skov og Flynderupgård, mod vest af Rolighedsmoserne og Helsingørmotorvejen og mod syd af Krogerup gods jorder og Babyloneskoven. Espergærde hører til Region Hovedstaden.

Espergærde opstod som et fiskerleje ved Øresund givetvis i midten af 1500-tallet. I 1800-tallet blev Espergærdeområdet et yndet udflugtsmål for landliggere, og i de sidste årtier af århundredet opførtes landliggersteder langs kysten. Udviklingen fremmedes af dampskibsfart og især anlæggelsen af Kystbanen, og fra århundredeskiftet og frem opstod en lille stationsby. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 46
Slaget om Grækenland

Slaget om Grækenland var et felttog under 2. Verdenskrig, som fandt sted på det græske fastland og i det sydlige Albanien. Slaget blev udkæmpet mellem Grækenland, Storbritannien og Commonwealth of Nations på den ene side og Nazityskland, Italien og Bulgarien på den anden.

Felttoget begyndte den 6. april 1941, da tyske tropper invaderede Grækenland via Bulgarien i et forsøg på at sikre sin sydlige flanke. Græske og commonwealthstyrker forsvarede græsk område med stor ihærdighed men var i stort undertal og ringere bevæbnet og brød til sidst sammen.

Felttoget i Grækenland sluttede med en hurtig og fuldstændig tysk sejr, da Kalamata på Peloponnes faldt. Felttoget var overstået på 24 dage. Alligevel har repræsentanter for såvel Tyskland som de Allierede udtrykt deres beundring for de græske soldaters kraftige modstand. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 47
Downtown Singapore

Singapore er en østat, som ligger ved sydspidsen af Malayahalvøen med omkring 4,99 mio. indbyggere. Med sine 710,2 km² er Singapore en mikrostat, og det er det mindste land i Sydøstasien. Det var oprindelige et fiskerlandsby, hvor de indfødte Orang Laut mennesker bøde. I 1819 grundlagde det Britiske Ostindiske Kompagni en handelsstation på øen, som blev brugt som en strategisk handelsstation langs krydderiruten og det blev et vigtigt center for det Britiske Imperium.

Under 2. verdenskrig blev den britiske koloni besat af japanerne efter Slaget om Singapore, men kom tilbage til det britiske styre lige efter krigen. I 1963 opnåede byen uafhængighed fra Storbritannien, og var en kort overgang med i Malaya Malaysia men blev en uafhængig republik den 9. august 1965. Siden uafhængigheden har Singapores levestandard været i kraftig stigning. Landet er det femterigeste land i verden, når det gælder BNP (PPP) pr. indbygger og det tiende dyreste sted at bo. Singapore er en parlamentarisk republik, og Singapores forfatning fastlægger et repræsentativt demokrati. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 48
Hillerød Politistation som Korsbæk Rådhus

Matador er en dansk tv-serie i 24 afsnit produceret i 1978-1981. Den er instrueret af Erik Balling efter en idé af Lise Nørgaard, der sammen med Paul Hammerich, Karen Smith og Jens Louis Petersen skrev manuskriptet, mens tegneren Arne Ungermann stod for de lette vignetter, der indleder og afslutter hvert af de 24 afsnit. Seriens musikalske tema er komponeret af Bent Fabricius-Bjerre.

Serien følger livet i en dansk provinsby i perioden 1929-1947. Hovedpersonen Mads Andersen-Skjern kommer i 1929 som handelsrejsende til den søvnige stationsby Korsbæk. Han opfatter hurtigt, at byens næringsliv er stagnerende og starter en tøjforretning, der udkonkurrerer byens hidtil eneste butik af sin slags, Damernes Magasin.

Serien tegner et fint portræt af tiden under 1930'ernes depression og Danmark under besættelsen. Mange af de medvirkende må i dag, mange år senere, stadig finde sig i at blive identificeret med den rolle, de havde i Matador. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 49
Rosenholm sydvest.jpg

Jul på Slottet er en tv-julekalender produceret af DR og sendt første gang som børnenes U-landskalender i 1986. Serien blev instrueret af Finn Henriksen med musik af Bodil Heister. Størstedelen af serien blev optaget på Rosenholm Slot og Jul på Slottet var den hidtil dyreste julekalender DR havde produceret. Den er blevet genudsendt i 1991, 1998 og senest 2013 på DR Ramasjang.

Jul på Slottet handler om et fattigt kongerige, der må betale krigsskadeerstatning til nabolandet enten i form af kongens vægt i guld eller ved at gifte prinsesse Miamaja bort inden jul. Grev Rabsenfuchs forsøger at spolere planerne sammen med sin nevø Junker Juchs, mens nisserne, der også bor på slottet, forsøger at hjælpe til med at sprede julestemning.

Hovedrollerne som jægeren Valentin og prinsesse Miamaja bliver spillet af Jens Zacho Böye og Hanne Steensgaard, der begge oplevede voldsom popularitet, mens Waage Sandø spiller skurken Grev Rabsenfuchs. Af andre medvirkende kan nævnes Morten Grunwald, Ole Thestrup og Allan Olsen. Julekalenderen indeholder en del sange hvoraf den mest kendte nok er "December-Sang" med teksten "det' sørme det' sandt december". De blev udgivet på CD i 1998. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 50
Operation GrindStop 2014

Operation GrindStop 2014 var en kampagne, som Sea Shepherd Conservation Society førte på Færøerne i juni-oktober 2014 for at forhindre grindedrab. I denne anledning var et stort antal frivillige fra hele verden placeret ved fjorde, som var godkendt af færøske myndigheder til grindedrab.

Tilstedeværelsen af de mange aktivister - som gik rundt i sorte hættetrøjer med dødningehoveder på tøjet, som var en del af Sea Shepherds logo - skabte megen debat på Færøerne. Under Operation GrindStop fandt kun et enkelt grindedrab sted, og det skete på øen Sandoy den 30. august 2014. Det blev det første grindedrab, hvor et helt område omkring stranden blev afspærret i henhold til en ny bestemmelse i grindebekendtgørelsen. 14 Sea Shepherd-aktivister, som forsøgte at forhindre grindedrabet i Sandur, blev anholdt og senere udvist fra Færøerne i et år. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 51
Det rød-hvide våbenskjold har historisk været knyttet til Østrig

Østrigs historie omhandler Østrigs udvikling fra en allerede i oldtiden stærkt udviklet kultur over kelterne, romerne og Habsburgernes store mellemeuropæiske rige til Østrigs omdannelse til en republik.

I årene før opløsningen af det Tysk-Romerske rige dannedes i 1804 Kejserriget Østrig. I den følgende periode forstærkedes de nationalistiske bevægelser i habsburgriget, hvilket styrkede Ungarns kamp for at løsrive sig. Resultatet blev, at kejser Franz Joseph 1.'s etablerede dobbelmonarkiet Østrig-Ungarn. Da den serbiske nationalist Gavrilo Princip myrdede den østrigske tronfølger i Sarajevo i 1914, blev det anledningen til 1. verdenskrig.

Med afslutningen af verdenskrigen kollapsede det østrigske rige, og der udråbtes en republik, hvis grænser fastsattes af ententemagterne. Efter 2. verdenskrig udråbtes den Anden Republik, og De Allierede, der først forlod landet i 1955, inddelte Østrig i fire besættelseszoner. Samtidig vedtoges en lov om landets evige neutralitet, hvilket har præget østrigsk politik lige siden. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 52
Dronning Helvigs krusede hoveddug Kalkmaleri i Sankt Peders Kirke i Næstved.

Middelalderens klædedragter i Danmark dækker over det tøj som blev båret af personer i og omkring de danske områder i middelalderen, og klæderne udviklede sig igennem hele perioden.

Klæde er en samlet skandinavisk betegnelse for de middelalderlige vævede tekstiler, der blev masseproduceret og eksporteret over hele Europa, men bliver også brugt som et synonym for tekstiler generelt. Danske klæder blev både hjemmelavet til eget brug, og handlet indbyrdes, og en stor del af det handlede klæde var importeret til Danmark fra de store klædemarkeder rundt om Østersøen. I den danske middelalder blev klædehåndværket til et erhverv, og handel med klæde kunne være en lukrativ forretning, der sørgede for, at de noble herrer og damer kunne adskille sig fra almuen og vise deres pomp og pragt i silke, skarlagen og guldklæde. Klædet i middelalderen var således en standsmarkør men markerede også i lige så høj grad køn, religion og ægteskabelig status. Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Ukens danske artikkel. Arkiv: 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015 · 2016 · 2017 · 2018 · 2019 · 2020