Uke 1
To mitokondrier fra mammalt lungevæv.
To mitokondrier fra mammalt lungevæv.

Et mitokondrie er inden for cellebiologi betegnelsen for et organel, som findes i de fleste eukaryote celler. Et mitokondrie måler mellem 0,5 og 1,0 mikrometer (μm) i diameter. Mitokondrier kaldes ofte ”cellens kraftværker”, fordi de producerer hovedparten af cellens adenosintrifosfat (ATP), der rummer kemisk energi. Ud over energiproduktion er mitokondrier involveret i en række andre processer såsom cellesignalering, celledeling og apoptose (programmeret celledød), og de medvirker desuden ved overvågningen af cellens cyklus og vækst. Mitokondrier er også knyttet til visse sygdomme – herunder mitokondriesygdomme og hjertedysfunktion – og menes at spille en rolle i aldringsprocessen.

Antallet af mitokondrier i en celle varierer afhængigt af organisme- og vævstype. Mange celler indeholder kun ét mitokondrie, men nogle kan indeholde flere tusind mitokondrier. Mitokondriet er opdelt i specialiserede funktionelle områder. Disse områder omfatter ydermembranen, det intermembranøse rum, indermembranen, cristae og matrix. Mitokondrielle proteiner varierer alt efter væv og art. Hos mennesket er der blevet identificeret 615 typer af proteiner i hjertets mitokondrier, og i rotters mitokondrier er der blevet fundet 940 proteiner. Mitokondrier har også deres eget genom, som har vist sig at minde om bakteriers genomer. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 2
Dannebrog, verdens ældste nationalflag, som stadig er i brug.
Dannebrog, verdens ældste nationalflag, som stadig er i brug.

Dannebrog er betegnelsen for det nationale danske flag. Dannebrog betyder danernes fane eller rødfarvet fane. Flaget er rødt med et hvidt kors, der når til siderne af flaget; den vertikale del af korset kan vendes til den modsatte side. Korsdesignet på det danske flag blev efterfølgende overtaget af de andre nordiske lande: Sverige, Norge, Finland, Island og de autonome områder Åland og Færøerne. Den officielle røde farve på Dannebrog kaldes normalt dannebrogsrød. Det tekniske navn på farven er pantone 186C (og farven på orlogsflaget pantone 194C).

Ifølge legenden faldt Dannebrog ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse (i dag Tallinn i Estland) den 15. juni 1219, den dag som i dag kaldes Valdemarsdag. Anders Sunesen og Valdemar 2. Sejr var tilstede. Korstoget i 1219 var efter legenden ved at mislykkes, og det er usikkert, om tid og sted er korrekte. Den ældste kilde siger: Danske i året 1208 kæmpede i Livland, i nutidens Estland på et sted som kaldes Fellin (Viljandi), og (da de næsten var slået) ydmygt påkaldte Guds hjælp, da opnåede de den nåde, at de straks modtog et flag, som faldt ned fra himlen, tegnet med et hvidt kors på en ulden dug. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 3
Mozart, 14 år gammel, i Verona 1770
Mozart, 14 år gammel, i Verona 1770

Mozarts rejser til Italien omfatter tre rejser som den unge Wolfgang Amadeus Mozart og hans far Leopold foretog i Italien mellem 1769 og 1773. Den første var en udvidet rundtur på 15 måneder. Den blev finansieret af forestillinger for adelen og ved offentlige koncerter og omfattede de vigtigste italienske byer. De senere ture gik til Milano, hvor Wolfgang skulle færdiggøre operaer, som var bestilt under det første besøg.

Leopold var fra 1747 ansat som musiker ved ærkebiskoppen af Salzburgs hof og blev vicekapelmester i 1763. Han havde brugt meget tid på Wolfgangs og søsteren Nannerls musikalske uddannelse. Han tog dem på en "dannelsesrejse" mellem 1764 og 1766 og brugte noget af 1767 og det meste af 1768 med dem i Wien. Børnenes optræden fængslede publikum, og da Nannerl i 1769 nåede voksenalderen, ønskede Leopold at fortsætte den 13-årige Wolfgangs uddannelse i Italien, et must for enhver ung komponist i det 18. århundrede.

I forhold til Wolfgangs musikalske uddannelse var de tre ture en stor succes. På den første blev hans optrædender vel modtaget, og hans talent blev anerkendt med flere hædersbevisninger. Samtidig modtog han bestilling på tre operaer til Milanos berømte Teatro Regio Ducale; alle værker fik succes hos såvel kritikere og publikum. Han mødte mange af Italiens førende musikere, herunder den berømte teoretiker Martini, under hvem han studerede i Bologna. Leopold håbede også, at Wolfgang og muligvis han selv ville få en prestigefyldt udnævnelse ved et af Italiens habsburgske hoffer. Dette mål blev vigtigere, da hans muligheder for forfremmelse i Salzburg svandt; hans vedholdende indsats for at sikre sig beskæftigelse andetsteds behagede ikke det kejserlige hof og endte med at udelukke videre avancement hos ærkebiskoppen. Rejserne endte derfor ikke i triumf, men i en vis skuffelse og frustration. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 4
Kate Bush, 1986
Kate Bush, 1986

Catherine "Kate" Mary Bush (født 30. juli 1958) er en britisk musiker, sanger, sangskriver og pladeproducer. Hendes særprægede musikalske stil og specielle vokalarbejde har gjort hende til en af Storbritanniens mest succesrige kvindelige solokunstnere i de seneste mere end 30 år.

I 1978 debuterede hun i en alder af nitten år med "Wuthering Heights", der blev udsendt som single og toppede UK Singles Chart i fire uger. Hun blev dermed den første kvindelige musiker, der nåede den britiske førsteplads med en selvskrevet sang. Hun har efterfølgende udgivet ti album, af hvilke de tre nåede førstepladsen på UK Albums Chart, og hun har haft 25 singler på top 40; af disse er ud over "Wuthering Heights" også "Running Up that Hill", "King of the Mountain", "Babooshka", "The Man with the Child in His Eyes" og "Don't Give Up" nået i top 10.

I 1987 vandt hun en Brit Award for Bedste britiske kvindelige solokunstner, og i 2002 modtog hun en Ivor Novello-pris for sine bidrag til britisk musik. I sin karriere er hun desuden blevet nomineret til tre Grammy Awards. Efter sin første og eneste koncertturné i 1979 fik hun udgivet albummet Never for Ever (1980), og dette album gik direkte ind på førstepladsen på album-hitlisten, hvilket dermed skete for første gang for en kvindelig soloartist, lige som det var første gang, at en britisk kvinde nåede førstepladsen på denne liste. Desuden er hun den første – og til dato eneste – kvindelige kunstner, der har haft album i top 5 på den britiske hitliste i fem på hinanden følgende årtier.

I maj 2012 vandt Bushs seneste album, 50 Words for Snow, South Bank Arts Award. Den var endvidere nomineret til Ivor Novello-prisen og en Brit Award samme år. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 5
Foto af Trinitytesten, som var en del af Manhattan Project
Foto af Trinitytesten, som var en del af Manhattan Project

Manhattan Project var et forsknings- og udviklingsprogram, som under amerikansk ledelse og med deltagelse af Storbritannien og Canada førte til fremstillingen af de første atombomber under 2. verdenskrig. Fra 1942-1946 blev projektet ledet af generalmajor Leslie Groves fra den amerikanske hærs ingeniørkorps. Hærens del af projektet fik betegnelsen Manhattan District. Betegnelsen "Manhattan" afløste med tiden det officielle kodenavn "Development of Substitute Materials" som betegnelse for hele projektet. Undervejs opslugte Manhattanprojektet dens tidligere britiske modpart, Tube Alloys. Blandt de fysikere, som bidrog til atombombens skabelse, var Albert Einstein og Niels Bohr.

Manhattanprojektet begyndte i det små i 1939, men voksede så det en overgang beskæftigede over 130.000 mennesker og kostede næsten 2 mia. dollars (et beløb som svarer til omkring 150 mia. kr. i 2012). Over 90 % af pengene gik til bygning af fabrikker og produktion af spaltbart materiale, mens under 10 % gik til udvikling og produktion af selve våbnene. Forskning og udvikling foregik mere end 30 forskellige steder, hvoraf nogle var hemmelige, i USA, Storbritannien og Canada. Der blev bygget to slags atombomber under 2. verdenskrig: En forholdsvis simpel uranbombe, som benyttede 235uran, en forholdsvis sjælden uranisotop, som kun udgør 0,7 % af naturligt forekommende uran, samt en plutoniumbombe, baseret på 235uran. Plutoniumbomben krævede et mere kompliceret våben, som skabte en implosion og blev designet og bygget på projektets våbendesign- og konstruktionslaboratorium i Los Alamos, New Mexico. Den første atombombe, som blev sprængt, var en plutoniumbombe, og det foregik ved Trinitytesten, som blev gennemført ved Alamogordo i New Mexico den 16. juli 1945. Little Boy, som var en uranbombe, og Fat Man, der var en plutoniumbombe, blev til atombomberne over Hiroshima og Nagasaki. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 6
Detroit
Detroit

Detroit er den største by i den amerikanske delstat Michigan med 910.920 indbyggere i 2009. Den har navn efter det franske ord détroit, som betyder “stræde”. Byen er amtssæde for amtet Wayne County. Befolkningen var i 1960 ca. to millioner, men er nu mere end halveret, hvad der har skabt omfattende økonomiske problemer.

Detroit ligger ved Detroit-floden og Lake St. Clair. Byen blev grundlagt i 1701 af franske pelshandlere. Den havde i slutningen af 1800-tallet en omfattende industri bl.a. fødevare-, stål- og kemisk industri. Detroit er i dag bedst kendt for at være et vigtigt centrum for bilindustri og hovedsæde for "The Big Three", de tre bilproducenter Ford, General Motors og Chrysler. Byen er også kendt for sin musikindustri omkring Motown-studierne, der var specialiserede i soulmusik. Byen har derfor også de to kælenavne "Motor City" og "Motown". Byens største universitet Wayne State University er kendt bl.a. for sin biologiske og medicinske forskning. Byens økonomi er meget afhængig af bilindustrien, og byen har de sidste 30 år haft store sociale problemer. I 1967 startede en omfattende byrenovering af de centrale dele af byen, og i den forbindelse opførtes også det store højhuskompleks "The Renaissance Center" ved floden. I Detroit ligger bl.a. kunstmuseet "Detroit Institute of Art", og i forstaden Dearborn findes Henry Ford Museum. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 7
Jagtende los
Jagtende los

Europæisk los (Latin: Lynx lynx) er et rovdyr i losslægten, som er udbredt i store dele af Eurasien. Arten tilhører kattefamilien og er oftest i toppen af fødekæden. Der er beskrevet en række lokale varianter, men ikke alle er anerkendt som separate side- eller underarter. Lossen er den eneste vildkat i Skandinavien.

Den europæiske los er den fysisk største af alle los-arterne. Den har en forholdsvis kvadratisk krop, hvor bagkroppen er stejl. Hovedet er rundt i formen og ørerne små og spidse med karakteristiske hårduske. Den bliver gerne 80-130 cm lang, målt fra næsetip til halerod, med tillæg af en kun 11-25 cm lang hale. Mankehøjden hos voksne dyr er 50-70 cm, og vægten ligger normalt på ca. 13-26 kg hos voksne individer. Nordlige varianter bliver gerne fysisk større end sydlige.

Lossen er tilpasset det habitat, den lever i. Vinterpelsen bliver tyk, ulden og er godt varmeisolerende i de nordlige egne, mens sommerpelsen er tynd og glat. Bundfarven i pelsen er rødbrun om sommeren og gråhvid om vinteren, noget som giver en god kamuflage. Lossen har en godt udviklet hørelse og desuden godt syn og god lugtesans. I vild tilstand bliver den 10-12 år gammel, men kan blive op til 24 år. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 8
:da:Sønderborg
:da:Sønderborg

Sønderborg er en by og købstad i Sønderjylland med 27.304 indbyggere (2012), beliggende på begge sider af Als Sund. Den er Sønderjyllands største by og er vokset op omkring borgen, der blev anlagt lidt før år 1200. Der har været foretaget arkæologiske udgravninger forskellige steder i byen, og indtil videre er de ældste vidnesbyrd fra middelalderens Sønderborg lokaliseret på Humletorvet. Søfart var et vigtigt erhverv fra det 16. til det 20. århundrede, hvor vejtrafikken endelig fik overtaget som dominerende transportform.

Sønderborg-området rummer i dag et dynamisk erhvervsmiljø inden for højteknologi, maskin-, levnedsmiddel- og tekstilindustri og har mange uddannelsessteder og kollegier. En del af Syddansk Universitet ligger i byen. Sønderborg er desuden hovedby i Sønderborg Kommune, der hører under Region Syddanmark.

Byen består af blandede gamle og nye bygninger. Sønderborg blev svært beskadiget af prøjsisk artilleribombardement under belejringen af Dybbøl-skanserne i 1864. Store dele af midtbyen og havneområdet nedbrændte. Den største del af byen ligger på Als-siden, mens en mindre del ligger på Sundeved-siden af Alssund. Fra midten af det 19. århundrede og til 1930 var de to bydele forbundet med pontonbroen Frederik VII’s Bro. Skulle man over, betaltes der bropenge undtagen om søndagen, hvor der var kirkegang. Folkevandringen hver søndag gjorde, at Sundeved-siden i folkemunde fik navnet "Den hellige side". I 1930 blev den faste vej- og jernbanebro Kong Christian den X's Bro. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 9
Læger uden Grænser i Tchad
Læger uden Grænser i Tchad

Læger uden Grænser er en international, ikke-statslig humanitær nødhjælpsorganisation, som blev dannet i 1971 i Paris af en gruppe franske læger og journalister, som tidligere havde arbejdet for Røde Kors, efter kritik af den måde, hvorpå Røde Kors havde handlet i borgerkrigen i Biafra. Organisationen arbejder på et neutralt og uafhængigt grundlag og hjælper dem, som har størst behov for medicinsk hjælp, uagtet politisk, etnisk og religiøst tilhørsforhold.

Organisationens formål er at udsende læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale til nødhjælpsprojekter til ofre for krige, naturkatastrofer og menneskeskabte katastrofer; forebyggelse og behandling af epidemier i lande og områder, hvor eksisterende behandlingssystemer er utilstrækkelige; sikring af lægehjælp i lande og områder, hvor sundhedssektoren er brudt sammen, eller hvor lægehjælp ikke er tilgængelig; at yde humanitær hjælp til og beskytte udsatte befolkningsgrupper gennem at bevidne uretfærdighed og at bringe overgreb til offentlighedens kendskab. Læger uden Grænser driver projekter i mere end 60 lande og hjalp i 2009 over 16 millioner mennesker. Organisationen har hovedkvarter i Geneve i Schweiz. Den danske afdeling af organisationen opstod i 1993. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 10
Randers-Hadsund Jernbane
Randers-Hadsund Jernbane

Randers-Hadsund Jernbane (RHJ) var en 41,8 km lang privatbane mellem Randers og Hadsund, der åbnede i 1883 og lukkede i 1969. I folkemunde blev den kaldt Hadsund-Peter. I Randers blev den også kaldt Hadsundbanen, men det navn er ikke entydigt, da det i Aalborg blev brugt om Aalborg-Hadsund Jernbane. Formålet med banen var at knytte det nordlige opland tættere til Randers. Oprindeligt var der ikke forbindelse mellem Hadsundbanegården og DSB's banegård, og det var helt bevidst, at passagererne skulle gå gennem Randers, for det kunne måske kaste lidt handel af sig.

Der blev holdt mange møder om linjeføringen, bl.a. i 1879 mellem handelsstanden i Randers og beboerne i Støvring og Mellerup. De ønskede banen ført over Tjærby, Støvring og Mellerup til Udbyhøj med den begrundelse, at man kunne spare store udgifter til vedligeholdelse og uddybning af sejlløbet. Denne plan mødte stærkt modstand fra Randers' handelsstand, som ikke ønskede, at Udbyhøj skulle være Randers' havneby. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 11
Slaget ved Svold
Slaget ved Svold

Slaget ved Svold (norrønt: Svöldr) var et søslag, hvor Erik Jarl af Norge med hjælp fra Svend Tveskæg og Olof Skotkonung af Sverige besejrede Olav Tryggvason af Norge i september år 999 eller 1000. Olav Tryggvason mistede livet i slaget. Hvor slaget har fundet sted er uvist. Ifølge islandsk tradition er Svold et stednavn ved Rügen, men den ældste kilde, Adam af Bremen, henlægger slaget til Øresund. Konfliktens baggrund var sandsynligvis forsøget på at etablere et forenet norsk kongerige, den danske kongemagts politiske interesse i landet og spredningen af kristendommen.

De islandske Kongesagaer indeholder de mest detaljerede beskrivelser af slaget, og ifølge dem var Olav Tryggvason på vej hjem fra Venden, da hans flåde blev overfaldet af en allieret dansk-svensk-norsk flåde. Olav Tryggvason havde kun 11 skibe med sig, heriblandt hans eget Ormen hin lange, som var bemandet med 600 mand, deriblandt den berømte bueskytte Einar Tambeskælver; det var bruddet på hans bue, der varslede Olav Tryggvasons nederlag. Modstanderne rådede over mere end 70 skibe. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 12
Alcatraz set fra Pier 39 i San Francisco
Alcatraz set fra Pier 39 i San Francisco

Alcatraz Federal Penitentiary, ofte blot kaldet Alcatraz, var et føderalt fængsel af højeste sikkerhedsklasse på Alcatraz Island, to kilometer ud for kysten ved San Francisco i Californien, USA. Fængslet blev drevet fra 1934 til 1963.

Hovedfængslet blev bygget i årene 1910-1912 som et militærfængsel, men allerede i 1860'erne var der blevet bygget et fortøen. Fortet blev overtaget af det amerikanske justitsministerium i 1933, og øen blev et føderalt fængsel i august 1934, efter at bygningerne var blevet moderniseret for at kunne opfylde kravene til et fængsel med højeste sikkerhed. Ud fra indretningen og placeringen i de kolde farvande og stærke strømme i San Francisco-bugten mente man, at flugt fra fængslet ville være umulig, og at fængslet var USA's sikreste.

Alcatraz blev designet til de mest berygtede fanger fra andre fængsler. De indsatte talt blandt andet Al Capone, Robert Franklin Stroud ("Birdman of Alcatraz"), George "Machine Gun" Kelly, "Bumpy" Johnson, Rafael Cancel Miranda og Mickey Cohen. På øen var der boliger til de ansatte og deres familier. I alt har 36 fanger lavet 14 flugtforsøg i løbet fængslets 29 år; de mest bemærkelsesværdige var det voldelige flugtforsøg i maj 1946, der er kendt som "Slaget ved Alcatraz" og den velsagtens succesfulde flugt fra Alcatraz i juni 1962, som blev forsøgt af Frank Morris, John Anglin og Clarence Anglin, og som betragtes som et af ​​de mest indviklede flugtforsøg, der nogensinde er udtænkt. Stillet over for høje drifts- og vedligeholdelsesomkostninger og et dårligt omdømme blev Alcatraz lukket den 21. marts 1963.

I dag er det tidligere fængsel museum og en af ​​San Franciscos største turistattraktioner, der tiltrækker omkring 1,5 millioner besøgende om året. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 13
Komponisten bag sangen "Bohemian Rhapsody", Freddie Mercury under en koncert i 1978.
Komponisten bag sangen "Bohemian Rhapsody", Freddie Mercury under en koncert i 1978.

"Bohemian Rhapsody" er en sang af det britiske rockband Queen. Den er skrevet af Freddie Mercury til bandets album A Night at the Opera fra 1975. Sangen har intet omkvæd, men består i stedet af fire hoveddele: En ballade-del, en guitarsolo, en opera-agtig passage og en hård rock-del. På udsendelsestidspunktet var det den dyreste single, der nogensinde var lavet, og den er stadig en af de mest gennemarbejdede indspilninger i den populære musiks historie.

Da den blev udgivet som single, blev "Bohemian Rhapsody" en kommerciel succes, som lå øverst på den britiske singlehitliste i ni uger, og den havde solgt mere end en million eksemplarer i slutningen af januar 1976. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 14
{{{2}}}
{{{2}}}

Lady Gaga (kunstnernavn for Stefani Joanne Angelina Germanotta, født 28. marts 1986 i New York City) er en amerikansk sangerinde, sangskriver, skuespillerinde, pladeproducer og aktivist. Hun opnåede en fremtrædende plads som musiker efter udgivelsen af sit debutalbum, The Fame (2008), som blev modtaget godt af både anmeldere og publikum og nåede toppen af hitlisterne verden over. Det indbefattede de internationale nummer-et-singler, "Just Dance" og "Poker Face". Efter The Fame Ball Tour fulgtes albummet op med The Fame Monster (2009), som indeholdt hittene "Bad Romance", "Telephone" og "Alejandro".

Gaga er påvirket af David Bowie, Michael Jackson, Madonna og Queen og er kendt for sin flamboyante og anderledes optræden og for sine outrerede modevalg og musikvideoer. Hun har solgt 23 millioner album og skønsmæssigt 64 millioner singler på verdensplan. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 15
Khazarriget 650-850
Khazarriget 650-850

Khazarerne var et halvnomadisk tyrkisk folk fra Centralasien, som i sine velmagtsdage var en betydelig regional magtfaktor. I det 7. århundrede dannede de et uafhængigt khaganat i det nordlige Kaukasus langs Det Kaspiske Hav. På højden af sin magt kontrollerede de og deres undergivne folk store dele af det, som i dag er det sydlige Rusland, Vest-Kasakhstan, Øst-Ukraine, store dele af Kaukasus (medregnet Dagestan, Aserbajdsjan, Georgien) og Krim.

Navnet "khazar" antages at have forbindelse med et tyrkisk udsagnsord, som har betydningen "som vandrer" ('gezer' i moderne tyrkisk).

Khazarerne var et nomadefolk, som blev delvist fastboende. De gik fra telt til urbane bosættelser og var en regional stormagt i flere hundrede år. Mange konverterede til jødedommen, og jødisk tro blev efterhånden statsreligion. Khazarerne var vigtige allierede for det byzantinske kejserrige mod Sasanide-dynastiet. De udkæmpede en række vellykkede krige mod de arabiske kalifater og blokerede højst sandsynligt for en arabisk invasion af Østeuropa. I slutningen af det 10. århundrede blev deres magt brudt af Kiev-russere, hvorpå khazarerne mere eller mindre forsvandt ud af historien. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 16
{{{2}}}
{{{2}}}

Abraham Lincoln (1809 - 1865) var USA's 16. præsident og den første præsident fra det republikanske parti. Han var præsident under borgerkrigen 1861-1865 og var i den forbindelse den øverste ansvarlige for slaveriets ophævelse. Han anses i dag for en af de største præsidenter, USA nogensinde har haft.

Lincoln havde i sin barndom og ungdom flyttet meget rundt og endte med sin familie i New Salem, Illinois, hvor han arbejdede i en række brancher. Han kom snart til at interessere sig for politik og blev undervejs også uddannet jurist. Han blev valgt ind i Kongressen i 1845 men genopstillede ikke. Udsigten til, at slaveriet skulle indføres i alle USA's stater, førte ham tilbage til politikken, hvor han tilsluttede sig det nye republikanske parti i 1854. Med sine mange debatter om slaverispørgsmålet blev Lincoln kendt over store dele af landet, og han blev opstillet til præsidentvalget i 1860, hvor han vandt en stor sejr. Hans valg førte til den splittelse i USA, der lå bag borgerkrigen, som nordstaterne endte med at vinde efter fem udmarvende år. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 17
Liechtensteins flag
Liechtensteins flag

Liechtenstein er et fyrstedømme, der ligger mellem Schweiz og Østrig. Liechtenstein er Europas eneste "dobbelt-indlandsstat" (indlandsstat, der udelukkende har grænser til indlandsstater), og det eneste tysktalende land, der ikke har grænser direkte med Tyskland. Landets areal er på 160 km², og befolkningstallet er på cirka 35.000. Hovedstaden er Vaduz, mens den største by er Schaan. Landet har verdens næsthøjeste bruttonationalprodukt pr. indbygger og som det eneste land i Europa ingen udlandsgæld. Landet har desuden en af de laveste arbejdsløshedsandele i verden på 1,5 %.

Fyrstedømmet er et konstitutionelt monarki med prins Hans Adam 2. som det nuværende statsoverhoved. Liechtenstein er opdelt i elleve kommuner, og med sin beliggenhed i Alperne er landet bjergrigt. De vigtigste erhverv er bankvæsen, turisme (særligt skisport) samt industri med forskellige nicheproduktioner. Landet er medlem af EFTA, EØS og Schengen-samarbejdet, men ikke af EU. Det er i toldunion med Schweiz, og møntenheden er schweiziske franc. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 18
Kysten ved Funafati atollen
Kysten ved Funafati atollen

Tuvalu er en østat i Polynesien i Stillehavet. Landet har lidt over 10.000 indbyggere og er dermed den selvstændige stat i verden med tredjefærrest indbyggere efter Vatikanstaten og Nauru. Tuvalu består af ni beboede atoller spredt over et havområde på omkring 1,3 millioner km². Med et landareal på bare 26 km² er det verdens fjerdemindste uafhængige stat. De nærmeste øgrupper er Kiribati, Nauru, Samoa og Fiji.

Tuvalu er et konstitutionelt monarki med den britiske monark som formelt statsoverhoved. Denne repræsenteres i landet af en tuvaluansk generalguvernør. Landet er et parlamentarisk demokrati med en premierminister som regeringschef. Statsadministrationen holder til i byen Vaiaku. Atollerne er meget lave med det højeste punkt på under 5 meter over havet, og landet er dermed truet af en eventuel fremtidig stigning i havniveauet - noget som kan føre til, at befolkningen tvinges til at evakuere landet indenfor få årtier. Landet har få naturressourcer og er afhængigt af udenlandsk bistand. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 19
{{{2}}}
{{{2}}}

Thorshavn (færøsk: Tórshavn) er hovedstadenFærøerne beliggende på østkysten af landets største ø, Streymoy, i læ af øen Nólsoy. Byen er med sine 12.256 indbyggere (2012) og 19.801 indbyggere i kommunen Færøernes største by og kommune og landets kulturelle, økonomiske og trafikale centrum. Byen ligger på et fladt område omkranset af bjerge, hav, øer og bygder. Byens navn betyder Thors havn opkaldt efter guden for torden og lynild i nordisk mytologi og det nordiske ord for havn. Byvåbenet viser Thors hammer, Mjølner, hvilket viser, at Tórshavn kan dateres tilbage til tiden før kristendommen. Klimaet er tempereret, og den årlige mængde nedbør overstiger altid 1000 mm, mens temperaturen kan nå op omkring 20 °C. Samfundet er forholdsvist ungt, eftersom de fleste indbyggere er mellem 10 og 20 år gamle. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 20
Hadsund
Hadsund

Hadsund er Østhimmerlands største by med 4.912 indbyggere (2013), 5.457 inkl. Hadsund Syd. Byen er vokset op langs den gamle landevej mellem Aalborg og Hobro og udgør et trafikalt knudepunkt mellem Kronjylland og Himmerland. Afstanden over Mariager Fjord er relativt lille ved Hadsund, hvilket senest har betydet, at Hadsundbroen blev bygget. Hadsund har tidligere været stationsby og er i dag et handels- og industricentrum i Himmerland. Byen ligger i den østlige del af Mariagerfjord Kommune og tilhører Region Nordjylland. Indtil 2007 var Hadsund hovedbyen i den nu nedlagte Hadsund Kommune. Byen er den næststørste i Mariagerfjord Kommune efter Hobro. Syd for Mariager Fjord, ca. 250 m fra Hadsund, ligger Hadsund Syd, som betragtes som et selvstændigt byområde, den har knap 500 indbyggere.

Selve byen kan spores tilbage til 1800, mens navnet kan spores tilbage til 1467 staves Haddeswnth; senere i 1700 blev det til Hatsund. Byen fik handelspladsprivilegier den 1. december 1854, men har aldrig opnået købstadsrettigheder. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 21
{{{2}}}
{{{2}}}

Finland (finsk: Suomen tasavalta) er en republik i Nordeuropa med omkring 5,4 millioner indbyggere, hvoraf størstedelen bor i den sydlige del af landet. Arealmæssigt er det Europas niendestørste med 338.445 km2. Historisk har Finland været en del af Sverige, og i perioden 1809-1917 var det et storfyrstedømme i det Russiske Kejserrige. Under anden verdenskrig var der reelt tre konflikter med finsk deltagelse: Vinterkrigen (1939-1940), Fortsættelseskrigen (1941-1944) og Laplandskrigen (1944-1945). Efter krigen gik Finland ind i de Forenede Nationer i 1955, OECD i 1969, den Europæiske Union i 1995 og var med i eurozonen fra starten i 1999. Landet har etableret en stærk velfærdsstat og har fundet en balance mellem øst og vest i den globale økonomi og politiske situation. Det vurderes, at Finland har et af de bedste uddannelsessystemer i Europa, verdens bedste demokrati, og landet regnes i mange undersøgelser blandt de allerbedste i verden at leve i. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 22
Svenskere lægger blomster på mordstedet
Svenskere lægger blomster på mordstedet

Palmemordet er mordet på Sveriges mangeårige socialdemokratiske statsminister Olof Palme 28. februar 1986, hvor han blev skudt ned på åben gade i Stockholms bymidte. Sammen med sin kone, Lisbet, havde han været i biografen og var på vej til fods hjemad, da han kl. 23.21 blev skudt på klos hold af en ukendt mand, der efterfølgende forsvandt.

Efterforskningen udviklede sig til en af verdens største mordefterforskninger; flere mistænkte blev anholdt, og en af dem, Christer Pettersson blev dømt, men siden frikendt. Selve efterforskningen blev genstand for undersøgelser, og en kommissionsrapport fra 1999 blev på over 1000 sider. Mordet og dets manglende opklaring har ført til noget, der kan betegnes som et nationalt traume i Sverige. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 23
Rønde er et eksempel på en vejby
Rønde er et eksempel på en vejby

Vejbyer i Danmark er bymæssige bebyggelser uden jernbanestationer. Sådanne bydannelser opstod fra omkring midten af 1800-tallet, og de udviklede sig ved siden af stationsbyerne, men ofte i skyggen af disse: Hvor en vejby og en stationsby lå nær hinanden, var det ofte stationsbyen, der fik den største fremgang både med hensyn til befolkningsvækst, oplandstjenester og industri. Vejbyer er opstået i tilknytning til veje, vejforgreninger eller vejkryds og adskiller sig derved fra landbrugsbyer, der er gamle landsbyer med senere tilskud af andre (bymæssige) næringsveje.

En del tidlige vejbyer fik med tiden også jernbaneforbindelse og ophøjedes derved til stationsbyer. Andre tidlige vejbyer gik i stå i deres udvikling, hvis der i omegnen oprettedes en jernbaneforbindelse med station. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 24
Sygehusvæsenet, her Herlev Sygehus, er en væsentlig del af den danske velfærdsstat
Sygehusvæsenet, her Herlev Sygehus, er en væsentlig del af den danske velfærdsstat

Velfærdsstaten i Danmark er en konkret udmøntning af den type velfærdsmodel, som fortrinsvis er udviklet i Europa i det 20. århundrede. En velfærdsstat varetager en række funktioner, der rækker videre end blot at yde landets borgere sikkerhed. Den særlige danske udmøntning betegnes også, sammen med de tilsvarende velfærdsstater i Norge og Sverige som den skandinaviske velfærdsmodel. En overordnet målsætning er lige adgang til en række offentlige tilbud, f.eks. på uddannelsesområdet samt et retskrav på kompensation for indtægtstab, f.eks ved arbejdsløshed eller sygdom.

Størstedelen af velfærdsydelserne i Danmark er finansieret af skatter og afgifter. En væsentlig del af de offentlige udgifter udgøres af løn til de ansatte og af overførselsindkomster. En række ydelser er gratis for den enkelte borger, bl.a. indenfor uddannelse, kultur og sundhed, såvel primær sundhedstjeneste (lægehjælp) som hospitalsvæsenet. Endvidere ydes offentlige tilskud til visse former for brugerbetaling. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 25
Udskæring fra den oprindelige Urnes stavkirke er et eksempel på kunst i vikingetiden
Udskæring fra den oprindelige Urnes stavkirke er et eksempel på kunst i vikingetiden

Kunst i vikingetiden er en samlebetegnelse for de kunstneriske stilarter, der blomstrede i Norden og de områder i Nordeuropa, hvor vikingerne bosatte sig fra slutningen af 8. århundrede til omkring 1100. De bevarede kunstværker omfatter både materielle værker, som udskårne træfigurer, metalsmykker, indhuggede sten og billedtæpper samt litterære værker, fx digte. Vikingetidens kunst byggede i høj grad på jernalderens med videreførelse af elementer som dyremotiver og stiliserede figurer. Med øget international kommunikation ses også øget udenlandsk inspiration med keltiske og romanske elementer.

Nogle elementer holdt ved et godt stykke efter vikingetiden, heribland skjaldekunst, der især blev videreført af islandske skjalde som Snorre Sturlasson. Sammen med runesten er billeder de vigtigste kilder til de før-kristne myter og ritualer i vikingetidens religion, da scener fra yngre fortællinger ofte kan genfindes på billeder. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 26
Poppo døber Harald Blåtand
Poppo døber Harald Blåtand

Kristendommens indførelse i Norden er betegnelsen for den langvarige religiøse forandring, som ændrede befolkningen i Norden fra at have været hedninge til hovedsagelig at blive kristne.

Religionsskiftet var ikke resultatet af en enkeltstående begivenhed eller handling, men var en proces, der begyndte i det 8. århundrede med de første missionærer, der ankom til Danmark. Processen var i store træk først afsluttet omkring år 1300, hvorfor hele det nordiske samfund først fra dette tidspunkt var fuldt integreret i den kristne kultur. Et tegn på den lange overgangstid er, at mange elementer fra det gamle trossystem, heriblandt mange af guderne, overlevede i den skandinaviske folklore helt op til moderne tid.

Overgangen var også et vigtigt element i den gennemgribende sociale, politiske og kulturelle transformation de nordiske samfund gennemgik i løbet af den sidste del af jernalderen, vikingetiden og middelalderen. Den norske religionsforsker Gro Steinsland har beskrevet den således: ...religionsskiftet [var] både en drivende faktor i samfunnsendringerne og resultatet av omfattende endringsprosesser. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 27
Nancy Cartwright, der lægger stemme til Bart Simpson
Nancy Cartwright, der lægger stemme til Bart Simpson

Bartholomew JoJo "Bart" Simpson er en fiktiv hovedperson i den animerede tv-serie The Simpsons og en del af familien af samme navn. Han får stemme af skuespilleren Nancy Cartwright og dukkede første gang op på tv i The Tracey Ullman Show-kortfilmen "Good Night" den 19. april 1987. Han blev skabt og designet af tegneren Matt Groening.

Bart er den eneste søn af Homer og Marge Simpson, og med sine ti år er han det ældste barn og storebror til Lisa og Maggie. Barts mest fremtrædende karaktertræk er hans gavtyvagtighed, oprørskhed og manglende respekt for autoriteter. Kendetegn for karakteren omfatter hans tavle-gags i de indledende scener, hans telefonfis med Moe, og hans slagord "Eat my shorts", "¡Ay, Caramba!" Og "Don't have a cow man!" ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 28
{{{2}}}
{{{2}}}

Danmark-Norge er den moderne betegnelse for rigsfællesskabet mellem kongerigerne Danmark og Norge efter Kalmarunionens endelige sammenbrud i 1523, (da Sverige erklærede sig uafhængigt), og fra 1536 indtil Norge blev afstået til svenskerne og forlod rigsfællesskabet i 1814. I samtiden anvendtes begrebet dog ikke, og staten blev som regel omtalt som "den danske krone" (kron zu Dennemarck) eller Tvillingrigerne.

Til det danske monarki hørte også (dele af) provinserne Slesvig og Holsten, der var særskilte administrative enheder, samt Grønland, Island, Færøerne og et antal oversøiske kolonibesiddelser. Opløsningen af unionen mellem de to lande 1814 fik ikke indvirkning på forholdet mellem Danmark og hertugdømmerne, som derefter med Lauenborg dannede Helstaten indtil 1864, men de tidligere norske kolonier Færøerne, Island og Grønland blev efter opløsningen ved med at være danske. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 29
Jelling Kirke set fra den sydlige gravhøj
Jelling Kirke set fra den sydlige gravhøj

Jelling Kirke er en kirke i Jelling, Jelling Sogn i Vejle Kommune. Kirken ligger mellem de store gravhøje og er en del af Jellingmonumenterne, der er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Den nuværende kirke er en frådstenskirke fra starten af det 12. århundrede. Før stenkirken har der ligget tre trækirker på stedet. Kong Harald Blåtand rejste den første kirke på stedet – sandsynligvis som gravminde over sin far Gorm den Gamle, der ligger begravet under kirkens gulv. Denne første trækirke brændte. Det samme gjorde to senere trækirker, som der er fundet spor efter. I slutningen af det 11. århundrede blev der opført en frådstenskirke. Af denne blev koret nedrevet, og det gamle skib blev herefter brugt som kor (med et nybygget skib).

Dele af kirken brændte i 1679, men blev genopført. Senere er der opført et våbenhus og et klokketårn samt et kapel, der nu er nedrevet. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 30
Noder til "Tre små kinesere"
Noder til "Tre små kinesere"

"Tre små kinesere" er en dansk version af den tyske børnesang "Drei Chinesen mit dem Kontrabass". Den blev første gang trykt på dansk i Jens Sigsgaards rim- og remsebog Abel Spendabel og andre børnerim fra 1945. Oprindelsen til den originale tyske sang er dog usikker, både med hensyn til tekst og melodi.

Sangen indeholder kun et vers, som gentages flere gange. Første gang synges sangen normalt, de efterfølgende gange skiftes alle vokaler ud med en enkelt vokal for hvert vers. Den første linje: "Tre små kinesere på Højbro Plads" bliver således til: "Tra sma kanasara pa Hajbra Plads", når vokalen a benyttes, og så fremdeles.

Internationalt findes en stribe varianter af sangen; der kendes tidlige udgaver, hvor der er tale om japanere, og både antallet af personer og deres instrumenter findes i flere variationer. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 31
{{{2}}}
{{{2}}}

Mary Rose var et orlogsfartøj af typen karrak, som indgik i den engelske flåde under Henrik 8.'s regeringstid i første halvdel af 1500-tallet. Efter 33 års indsats mod franske, bretonske og skotske styrker deltog skibet i sit sidste slag den 19. juli 1545. I spidsen for et angreb mod franske galejer sank Mary Rose i Solentsundet mellem Isle of Wight og det engelske fastland, inden for synsvidde af Southsea Castle, som er den fæstning uden for Portsmouth, hvor Henrik 8. selv befandt sig. Mary Rose genopdagedes i 1971 og bjergedes i oktober 1982 ved et af de mest bekostelige og komplicerede marinarkæologiske projekter nogensinde. Til trods for at en stor del af skibet er nedbrudt af erosion og biologiske angreb, har de tilbageværende dele uvurderlig historisk værdi som en tidskapsel fra England i første del af 1500-tallet. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 32
{{{2}}}
{{{2}}}

København (IPA: [kʰøb̥m̩ˈhɑʊ̯ˀn]) er Danmarks hovedstad og er med 1.230.728 indbyggere (2013) landets største byområde omfattende 18 kommuner eller dele heraf.

Byen, der ligger på Sjællands østkyst og strækker sig ind over dele af Amager, er på trods af sin yderlige placering i Danmark nationens kulturelle og økonomiske center og et vigtigt trafikknudepunkt med Nordens største lufthavn, Danmarks største banegård og en af de største havne, samt kulturinstitutioner som Parken, Nationalmuseet og Operaen. Københavns historie kan føres tilbage til omkring år 800, hvor der lå et mindre fiskerleje, hvor byens centrum nu er. Fra 1300-tallet blev byen Danmarks rigeste og mest betydningsfulde – en status som den har fastholdt lige siden. I dag bor ca. 22 % af Danmarks befolkning i Københavns byområde. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 33
Sayyid Muḥammad Ḥusayn Borujerdi var den første der blev tiltalt som storayatollah og blev betragtet som den eneste storayatollah fra år 1945 til sin død i år 1961.
Sayyid Muḥammad Ḥusayn Borujerdi var den første der blev tiltalt som storayatollah og blev betragtet som den eneste storayatollah fra år 1945 til sin død i år 1961.

Āyat Allāh (egl. ‘Guds tegn el. mirakel’, moderne dansk retskrivning Ayatollah, persisk: آیت‌الله‎, arabisk: ‏آية الله‎) er en hæderstitel tildelt de ledende islamiske retskyndige (faqīh) og øverste religiøse autoriteter (marjaʿ al-taqlīd; egl. ’kilde til efterlevelse’). Titlen er særskilt anvendt inden for Tolvershiisme. Betegnelsen blev først bredt kendt (og anvendt) i kølvandet på den islamiske revolution i Iran og dennes leder, oftest tiltalt som (stor)ayatollah Khomeini (d. 1989). Hermed blev betegnelsen ayatollah (substantiv) en fast del af det danske sprog fra år 1979. Udover at nævne at ordets oprindelse er fra arabisk, blev en ayatollah defineret som en ”islamisk religiøs og kulturel leder med stor indflydelse, også ofte politisk”. En mere nutidig og mere sammenfattende definition er: ”oprindeligt en hæderstitel, der i moderne kontekst udelukkende anvendes identisk med en akademisk rang eller stillingbetegnelse af prominente Shīʿa-lærde”. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 34
{{{2}}}
{{{2}}}

Danmarks rigsvåben består af tre gående, blå løver med røde tunger og kronet med gyldne kroner. Et gyldent skjold udgør baggrunden, som er belagt med 9 røde hjerter, eller som de officielt betegnes, søblade. Det tidligste kendte eksempel på Danmarks våbenmærke er et segl brugt af Knud 6. omkring 1194, dog kan farverne tidligst påvises i en våbenbog fra omkring 1270. Oprindeligt vendte løverne ansigterne mod beskueren, og antallet af hjerter var ikke fastlagt og kunne være langt større end i dag. Den nuværende udgave af tre-løve-våbnet indførtes af Frederik 6. i 1819, hvorved det præciseredes, at de tre våbenfigurer fremover skulle kigge fremad og ikke mod beskueren, idet sidstnævnte type figur heraldisk betegnes som en "leopard" og ikke som en "løve". ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 35
{{{2}}}
{{{2}}}

Felix Mendelssohn (3. februar 18094. november 1847) var en tysk komponist, pianist, organist og dirigent fra den tidlige romantiske periode. Mendelssohns værker indbefatter symfonier, koncerter, oratorier, klaver- og kammermusik. Til hans mest spillede værker hører Bryllupsmarchen fra En skærsommernatsdrøm, Den Italienske Symfoni, Den Skotske Symfoni, ouverturen Hebriderne, hans violinkoncert og hans strygeoktet. Efter at have været ukendt i en lang periode som følge af skiftende musiksmag og antisemitismen i det sene 19. og tidlige 20. århundrede er hans kreative originalitet nu blevet revurderet og anerkendt. Han hører nu til den romantiske periodes populæreste komponister. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 36
Mannshode på døpefonten av granitt i Todbjerg Kirke
Mannshode på døpefonten av granitt i Todbjerg Kirke

Danmarks historie (1047-1397), også betegnet Danmarks ældre middelalder, var en periode med mange og afgørende ændringer. I løbet af disse 250 år forandredes de økonomiske betingelser for udenrigshandlen fra vikingetidens kombinerede handels- og røverøkonomi til Hanseaternes monopol på de væsentligste dele af handlen. Samtidigt slog den katolske model for et samfund igennem, så alt fra vugge til grav reguleredes af Bibelens normer. Kongemagten blev fast etableret, den jordejende adel fik magt, og kirken fik betydelig indflydelse. Alt blev styret af det feudale system af pligter og privilegier. Perioden sluttede ved året 1397, da rigsrådene i de tre skandinaviske lande enedes om at oprette Kalmarunionen. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 37
IC4 på Københavns Hovedbanegård
IC4 på Københavns Hovedbanegård

IC4, litreret MG, er betegnelsen for DSB's nyeste lyntogs- og intercity-togsæt, der har lagt navn til IC4-sagen. Der er bestilt 83 eksemplarer af togsættet, og de er fortsat under levering fra AnsaldoBreda i Italien. Et IC4-togsæt består af fire vogne med i alt 204 siddepladser. Der er mulighed for en maksimalt tilladt hastighed på 200 km/t, hvilket gør toget til DSB’s første højhastighedstog. I modsætning til IC3-toget er der computerstik ved alle sæder og flexvogn med niveaufri indstigning. Togene havde kørselsforbud fra november 2011 til juli 2012 som følge af mulige bremseproblemer. I december 2012 indgik DSB og AnsaldoBreda aftale om slutleverancerne, der bl.a. indebærer, at det sidste IC4-togsæt skal være leveret ultimo september 2013. Sker det ikke, kan DSB annullere resten af ordren. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 38
Gatunslusen i Panamakanelen
Gatunslusen i Panamakanelen

En sluse er en indretning i en å, elv, flod eller kanal, som kan hæve og sænke både og andre fartøjer fra et vandniveau til et andet, hvorved disse kan forcere højdedrag, mindre vandfald og dæmninger uden at måtte benytte lange omveje, tunneller eller akvædukter. Navnet stammer fra det hollandske ord sluiss, der betyder "lukke". Nutidens slusesystem antages at være opfundet i Europa i middelalderen. De tidligste sluser opstod dog som følge af, at man havde dæmmet floder op for at gøre dem dybe nok til bådfart. Verdens største sluse er Berendrecht-slusen i Antwerpen, Belgien. Den er 500 meter lang, 68 meter bred og har fire porte, så man kan spare vand ved kun at benytte nogle dele af slusens længde, når dette er tilstrækkeligt. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 39
Færgekroen i Hadsund Syd
Færgekroen i Hadsund Syd

Hadsund Syd er et byområde få hundrede meter syd for HadsundMariager Fjords sydlige bred med 471 indbyggere (2013). Byen er vokset op ved det gamle færgested og overfartssted ved Mariager Fjord. Byområdet fungerer i praksis som en bydel til Hadsund på nordsiden af Mariager Fjord. Afstanden til Hadsund udgøres af den 252 m lange Hadsundbro. Dermed er afstanden til Hadsund mere end 200 m, og Danmarks Statistik betragter det derfor som et byområde. Byens største virksomhed er Rikki Tikki Company, som blandt andet er kendt for sine Trip Trap Nisser. Udover den findes der også en genbrugsbutik og Færgekroen med et lille hotel. Byen har sin egen lille lystbådehavn ved det gamle færgested. Før 1880'erne blev lokaliteten kaldt Hadsund Huse, dernæst Sønder Hadsund indtil 1970'erne, hvorpå den blev kaldt Hadsund Syd. Færgeriet havde hjemsted på sydsiden af fjorden indtil 1772, hvor det flyttede på nordsiden til Hadsund. I 1904 blev færgeriet erstattet af en fast broforbindelse mellem Hadsund og Hadsund Syd. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 40
Santiago de Compostela-ulykken
Santiago de Compostela-ulykken

Santiago de Compostela-ulykken indtraf den 24. juli 2013 om aftenen, da et Alviatog (spansk højhastighedstog) på vej fra Madrid til Santiago de Compostela afsporedes i udkanten af byen 3-4 km, før det nåede stationen. Ud af de 222 personer i toget (218 passagerer og fire ansatte) blev 79 dræbt og omkring 125-140 såret. Toget kørte med 192 km/t ganske kort tid inden afsporingen og forulykkede med en hastighed på 153 km/t i en kurve, hvor fartgrænsen var 80 km/t. Ulykken blev filmet af et overvågningskamera ved banelegemet, der viste, at alle togets 13 vogne afsporedes ved høj fart. På et lukket retsmøde erkendte lokomotivføreren sit ansvar og forklarede den høje hastighed med, at han troede, at han og toget havde befundet sig et helt andet sted på strækningen. Som følge af ulykken erklærede Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, officiel landesorg i tre dage. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 41
Middelaldercentret
Middelaldercentret

Middelaldercentret, som er beliggende i den nordlige udkant af SundbyLollandssiden af Guldborgsund, er et frilandsmuseum, oplevelses- og forsøgscenter med fokus på dansk middelalder omkring år 1400.

På centret er der opbygget en del af en typisk dansk købstad, hvor der bl.a. forefindes håndværkerhuse, handelsboder, en havn med tilhørende små og store skibe. Centret råder desuden over et arsenal af periodens våben, såsom blider, ballista samt krudtvåben som hagebøsser og en bombard. De demonstreres dagligt i sæsonen. Omkring 100 gange hver sæson afvikles der ridderturneringer.

Museumsinspektøren på Middelaldercentret er historiker, forfatter og foredragsholder Kåre Johannessen, mens Anders Høiris er centrets nuværende formand. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 42
Udsigt over Aalborg fra Skovbakken
Udsigt over Aalborg fra Skovbakken

Aalborg eller Ålborg er en by i Region Nordjylland som med 106.916 indbyggere i byområdet (128.644 inkl. Nørresundby (2013)) er Danmarks fjerdestørste by.

Selve byen menes at være grundlagt i vikingetiden, men området har været beboet af mennesker i meget længere tid. Byens placering skyldes, at der her var et godt overfartssted over Limfjorden, der her snævrede ind. I middelalderen blomstrede Aalborg, den fik tildelt købstadsrettigheder i 1342 og blev en af Danmarks største byer.

Aalborg er i nutiden centrum for det nordjyske område, hvad angår økonomi, uddannelse og kultur. Aalborg Universitet er et af Danmarks store videregående uddannelsessteder, og KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg er et internationalt anerkendt kunstmuseum. Inden for sportens verden finder man den store Gigantium med almindelige haller, skøjtehaller og svømmehal. AaB er en sportsklub, der står bag elitesatsninger i såvel fodbold som håndbold, og Aalborg Pirates er ligeledes med i toppen af dansk ishockey. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 43
Kolding
Kolding

Kolding er en fjordby og købstad i Sydjylland og er med sine 57.583 indbyggere Danmarks 7. største by. Kolding er hovedby i Kolding Kommune og hører under Region Syddanmark.

Byen er sandsynligvis opstået i sidste halvdel af 1100-tallet. Den har især siden slutningen af 1800-tallet gennemgående haft fremgang og er i dag en driftig by i Trekantområdet. Med den centrale placering i Danmark har handel og eksport gennem tiderne været betydende for byens udvikling, og Kolding Å var i mange år toldgrænsen mellem Kongeriget og hertugdømmerne sydpå.

Nord for Kolding Å ligger Slotsbanken med byens vartegn, kongeslottet Koldinghus, der blev bygget som kongerigets beskyttelse af den sydlige grænse. De kongeliges ophold på slottet kastede glans over byen og gav arbejde til indbyggerne. De mest betydende kongelige på slottet var nok Christian 3. og hans hustru dronning Dorothea i 1600-tallet, Christian 4. i starten af 1700-tallet og Frederik 4. i starten af 1800-tallet. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 44
Islands flag
Islands flag

Island er en nordisk europæisk østat, der ligger, hvor Nordatlanten møder Ishavet. Landet har 321.857 indbyggere og et areal på 103.000 km², hvilket gør det til Europas tyndest befolkede land. Landets hovedstad og største by er Reykjavík.

Island er vulkansk og geotermisk aktivt. Det indre af landet består hovedsageligt af en højslette af sand og lava, bjerge og gletsjere, hvorfra en række gletsjerfloder løber mod havet. Island opvarmes af Golfstrømmen og har et tempereret klima.

Landet var fra 1262 til 1918 del af først Norge og senere Danmark, inden det blev selvstændigt i 1918. Indtil det 20. århundrede ernærede islændingene sig primært ved fiskeri og landbrug, og landet var et af de fattigste i verden. Industrialisering af fiskeriet var med til at sikre en stærk vækst i økonomien, og i slutningen af det 20. århundrede var Island et af de rigeste lande i verden. En meget ekspansiv økonomisk politik og risikofyldte investeringer betød, at landet blev særlig hårdt ramt af den internationale finanskrise i 2008, hvor landets banker systematisk brød sammen, hvilket medførte betydelig social uro.► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 45
Vjatjeslav Molotov
Vjatjeslav Molotov

Vjatjeslav Mikhajlovitj Molotov (1890 - 1986) var en sovjetisk politiker og en ledende figur i den sovjetiske regering fra 1920'erne, hvor han kom til tops som Stalins protegé. Han var blandt andet formand for Folkekommissærernes råd 1930-1941 samt udenrigsminister 1939-1949 og igen 1953-1956. Han trak sig ud af politik i 1961, efter at han var blevet fjernet fra sine politiske poster af Khrusjtjov.

Det var Molotov, der indgik Molotov-Ribbentrop-pagten med Nazityskland i 1939, efter at det ikke lykkedes Sovjetunionen at få Storbritannien og Frankrig med i en alliance mod Nazityskland. Molotov deltog i forhandlinger efter krigen, hvor han blev kendt for sine diplomatiske evner. Han mistede efterhånden Stalins gunst efter krigen, men på trods af dette var Molotov efter Stalins død i 1953 indædt modstander af Khrusjtjovs afstaliniseringspolitik og kritiserede skarpt Stalins efterfølgere indtil sin død.

Molotovcocktailen er opkaldt efter Molotov og var oprindeligt et finsk begreb fra Vinterkrigen, hvor det blev brugt som generisk betegnelse for improviserede brandvåben. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 46
Texas' segl
Texas' segl

Texas er en stat i den sydlige del af USA. Hovedstaden er Austin. Af andre vigtige byer kan nævnes Houston og Dallas. I sidstnævnte blev præsident John F. Kennedy skudt og dræbt den 22. november 1963. Texas grænser op til New Mexico og Mexico i vest, Oklahoma i nord og Louisiana og Arkansas i øst.

I 1870'erne og 1880'erne blev indianerstammerne fordrevet med magt, og udbygningen af jernbanen banede vej for nybyggerne. Kvægdriften fik et opsving og skabte myten om Texas som den virkelige "Vilde Vesten"-stat. I begyndelsen af 1900-tallet fik olien stor betydning, og Houston og Dallas blev på den tid regnet som to af de mest velstående byer i verden.

USA's tidligere præsident, George W. Bush, var guvernør i Texas fra 8. november 1994 til 21. december 2000, inden han en måned senere blev indsat som USA's 43. præsident. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 47
Rødlos
Rødlos

Rødlos (Lynx rufus) er et nordamerikask rovdyr i kattefamilien. Der findes tolv underarter, som er udbredt fra det sydlige Canada over det meste af USA til det nordlige Mexico. Rødlossen er et tilpasningsdygtigt rovdyr, som holder til både i skovområder, halvørkener, sumpe og i udkanten af byer.

Med sin grå til brune pels, fremtrædende knurhår og sorte øreduske ligner rødlossen de øvrige arter i den mellemstore losslægt. Den er mindre end den canadiske los, mens den er omtrent dobbelt så stor som huskatten. Den har sorte bånd på benene og en sort spids på den korte og tykke hale.

Den spiser kaniner og harer, men jagter alt fra insekter og små gnavere til hjorte. Som de fleste kattedyr lever rødlossen ensomt i sit revir. Den bruger en række forskellige teknikker for at markere reviret, blandt andet med klomærker eller udsondring af urin og afføring. Rødlossen har løbetid fra vinter til forår, og drægtigheden varer i cirka to måneder.

Til trods for omfattende jagt har bestanden holdt sig stabil. Det sky rovdyr forekommer i de nordamerikanske indianeres mytologi og i de europæiske nybyggeres folklore. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 48
Portræt af Beethoven (1820)
Portræt af Beethoven (1820)

Ludwig van Beethoven (døbt 17. december 177026. marts 1827) var en tysk komponist og pianist. Han regnes for en af de betydeligste tyske komponister og afgjort den komponist, der har haft størst indflydelse på udviklingen af tysk kompositionsmusik efter 1800. Hans kendteste kompositioner omfatter ni symfonier, fem klaverkoncerter, 32 klaversonater og 16 strygekvartetter.

Beethoven blev født i Bonn - på det tidspunkt hovedstad i Kurfyrstendømmet Köln i Det Tysk-romerske Rige. Beethoven udviste musikalsk talent i en ung alder og blev undervist af sin far, Johann van Beethoven, og Christian Gottlob Neefe. Han tilbragte sine første 22 år i Bonn, hvorpå han i 1792 flyttede til Wien og påbegyndte musikalske studier hos Joseph Haydn.

I Wien opnåede han hurtigt ry som klavervirtuos. Han boede i Wien til sin død. Omkring år 1800 begyndte hans hørelse at forringes, og i det sidste årti af sit liv var han næsten fuldkommen døv. Han opgav at dirigere og give offentlige koncerter men vedblev at komponere; mange af hans mest yndede værker stammer fra denne periode. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 49
Sisimiut By set fra luften
Sisimiut By set fra luften

Sisimiut (tidl. Holsteinsborg) er en by i Vestgrønland ud mod Davisstrædet beliggende omtrent 320 km nord for Nuuk. Byen er administrativt center for Qeqqata Kommune og den næststørste by i Grønland med et indbyggertal i 2010 på 5460 personer.

Området, hvor Sisimiut ligger i dag, har i over 4500 år huset forskellige folkeslag. De første indbyggere var et Inuit-folk i Saqqaq-kulturen, Dorset-kulturen og senere hen Dorset-kulturen, hvis efterkommere udgør den største del af den nuværende befolkning. Der findes tydelige tegn på tidlig menneskelig aktivitet i lokalområdet, der har været begunstiget af den rige fauna - især havpattedyr var livsnerven i de tidligere tiders jagtsamfund. Fiskeri er stadig det vigtigste erhverv i Sisimiut, selvom andre typer af virksomheder er begyndt at skyde op.

Befolkningen i Sisimiut er i dag en blanding af det oprindelige Inuit-folk og efterkommere af de danskere, der bosatte sig i området i 1720'erne under ledelse af den danske missionær, Hans Egede. Arkitektonisk er Sisimiut en blanding af de traditionelle mangefarvede senfamilietræhuse og boligblokke opført som følge af den danske centraliseringspolitik op igennem 1960'erne. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 50
Arleigh Burke-klassen
Arleigh Burke-klassen

Arleigh Burke-klassen (ofte benævnt Burke-klassen) er en destroyerklasse anvendt i den amerikanske flåde. Skibet er opbygget omkring AEGIS-kampsystemet og SPY-1D multifunktionsradaren og har luftforsvar som primær opgave men er også udrustet til øvrig krigsførelse. Klassen er navngivet efter Admiral Arleigh "31-Knot" Burke, der var en kendt amerikansk destroyerchef under 2. verdenskrig og senere chef for den amerikanske flåde.

Det første skib i klassen indgik i tjeneste den 4. juli 1991, og med udfasningen af den sidste destoyer af Spruance-klassen, USS Cushing, den 21. september 2005, er Burke-klassen den eneste tilbageværende destroyer-klasse i den amerikanske flåde. Siden da har klassen vist sit værd og er nu det overfladeskibsklasse i den amerikanske flåde, der har været i produktion i længst tid.

Med en længde på over 150 meter, et deplacement på 9.200 ton og en våbenpakke på over 90 missiler er en Burke større og bedre bevæbnet end tidligere krydser-klasser. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 51
Kollage med seks katte
Kollage med seks katte

Katten eller tamkatten (Felis catus) er et lille, tæmmet, kødædende pattedyr ofte med pels. Katte holdes som husdyr af mennesker for deres kammeratskab og evne til at jage gnavere og husskadedyr.

Kattens anatomi ligner andre felider: stærke, fleksible kroppe, hurtige reflekser, skarpe tilbagetrækkelige klør og tænder beregnet til at dræbe bytte. Katte bruger deres præcise hørelse og evne til at se i næsten totalt mørke til at finde bytte i tusmørke. Katte kan høre lyde, der er dybere og højere end mennesker kan høre. Det er fordi, kattes naturlige bytte (ofte gnavere som mus) laver højfrekvente lyde, så kattes hørelse har udviklet sig til at lokalisere dem. Katte har også en meget bedre lugtesans end mennesker.

Katte jager for det meste alene, men er ellers yderst sociale dyr, hvilket blandt andet kan komme til udtryk, når to katte ligger og slikker hinanden. Når katte kommunikerer, bruger de miaven, spinden, hvæsen, brølen (store katte), dufte og kropssprog. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk


Uke 52
Finlands historie
Finlands historie

Finlands historie indledtes med de første menneskers indtog omkring 8500 f.Kr. Størstedelen af området var fra det 13. århundrede til 1809 en del af det svenske kongerige, indtil det blev erobret af det russiske kejserrige, som gjorde området til et autonomt storfyrstendømme. Op gennem det 19. århundrede opstod der en stadig stærkere nationalfølelse i Finland med fokus på finske kulturelle traditioner, herunder musik og det finske sprog, der fremtræder meget anderledes end de store sprog i den del af Europa.

I 1917 erklærede Finland sig uafhængigt, hvorpå den finske borgerkrig rasede nogle måneder. Da roen var genoprettet, fulgte en økonomisk opblomstring. Under anden verdenskrig var Finland i to omgange i krig med Sovjetunionen og endte med at miste nogle landområder. Under den kolde krig holdt Finland sig neutralt, men landet har primært orienteret sig mod Vesteuropa og blev i 1995 optaget i EU. ► Læs mere
Vis - HistorikkSe dansk