Von der Lippe er en norsk slekt som innvandret fra Bremen, Tyskland, med Jacob von der Lippe (død 1702) som fikk borgerskap i Bergen i 1655.

Slekten har ingen kjent forbindelse med de adelige og fyrstelige slektene von der Lippe i Tyskland, bl.a. Huset Lippe. Navnet til den norske slekten skal trolig bare betegne at en stamfar kom fra landområdet Lippe i Tyskland. I skandinaviske land har det vært flere personer med slektsnavn von der Lippe uten at slektslinjene er kjent mellom dem.

I Bergen var slektsmedlemmer kjøpmenn og forretningsfolk. Senere har slekten hatt geistlige og andre embetsmenn, samt teaterfolk, styrkeløfter og diverse andre yrker.

Mer kjente slektsmedlemmer rediger

Blant mer kjente slektsmedlemmer er:

Slektsvåpen rediger

Flere forskjellige våpenskjold har vært brukt i slekten. Mest vanlig fra 1700-tallet er et slektsvåpen som i skjoldet har deling i sølv og gull av en svart (heraldisk) venstreskråbjelke og i første (øverste) felt en rød rose. Som hjelmtegn er det en rød rose mellom to sølv vinger. For øvrig er det i sølv skjold en rød rose i landskapsvåpenet til området Lippe, og rose er brukt i flere tyske slekter von der Lippes våpener, bl.a. Huset Lippe.

Biskop Jacob von der Lippe brukte et segl med en annen av de tyske slektene von der Lippes våpenskjold: i sølv skjold to svarte turnerkrager og som hjelmtegn de to turnerkragene lagt på to sølv vinger. Det er ingen kjent forbindelse mellom denne slekten og den norske slekten.

Slektstre

Jacob von der Lippe (død 1702) fra Bremen, borgerskap i Bergen 1655.[1] Gift med Gjertrud Hermannsdatter S/Gennechen.[2]

Treliste
  • Joachim von der Lippe (1670–1703) gift med Wenche Jacobsdatter (1670–1733)
    • Gjertrud Joachimine von der Lippe (1690–1733) gift med Danckert Danckertsen
      • Gidske Danckertsen (1701–1771) giftet seg med Claus Krohn (1691–1744)
    • Catharina (1697–1771) som giftet seg med kanselliråd Hans Knagenhjelm (1696–1741) Hun styrte det meste av Sogn og Nordhordaland etter mannens død.
  • Henrich von der Lippe (død 1702) gift med Dorothea Størch (død 1745)


Referanser rediger

  1. ^ Terje Bratberg, Lippe - norsk slekt i Store norske leksikon
  2. ^ Die norwegischen von der Lippe av Carsten von der Lippe.
  3. ^ [1] av Erik Berntsen.
  4. ^ Jacob von der Lippe (en av mange)
  5. ^ Bente von der Lippe hos geni.com.

Litteratur rediger