Vita Andersen

dansk forfatter

Vita Andersen (født 29. oktober 1942,[5] død 20. juli 2021[6]) var en dansk skjønnlitterær forfatter.

Vita Andersen
Født29. okt. 1942[1][2]Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død20. juli 2021[3]Rediger på Wikidata (78 år)
Beskjeftigelse Forfatter, skribent, lyrikerRediger på Wikidata
Ektefelle Mogens Camre[4]Rediger på Wikidata
Far Aage Neutzsky-WulffRediger på Wikidata
Søsken Erwin Neutzsky-WulffRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
SpråkDansk
Utmerkelser Kritikerprisen (1987), Søren Gyldendal-prisen (1991), De Gyldne Laurbær (1978), LOs kulturpris (1987)Rediger på Wikidata
IMDbIMDb

BiografiRediger

I oppveksten var hun anbrakt utenfor hjemmet i tre år, på barnehjem og hos sin moster. Hun skriver ut fra egne erfaringer, og hennes romaner handler om barn, og hvordan voksne kan svikte barn. Temaene hun tar opp kan være vanskelige, som psykisk sykdom, og kontroversielle som feminisme og kjønnsroller.

Hennes debut-diktsamling Tryghedsnarkomaner og novellesamlingen Hold kæft og vær smuk fikk stor mediaoppmerksomhet og store salgstall i Danmark. Hun mottok en rekke priser for sitt forfatterskap.

Vita Andersen var datter av Aage Neutzsky-Wulff og søster til Erwin Neutzsky-Wulff. Hun var i en periode gift med den danske politikeren Mogens Camre, som hun hadde tre barn med.

BibliografiRediger

  • Tryghedsnarkomaner, 1977 – dikt
  • Hold kæft og vær smuk, 1978 – noveller (på norsk 1979: Hold kjeft og vær deilig)
  • Næste kærlighed eller Laila og de andre, 1978 – dikt
  • Elsk mig, 1980 – skuespill
  • Det er bare ærgerligt, 1981 – dikt
  • Kannibalerne, 1982 – skuespill
  • Hva'for en hånd vil du ha, 1987 – roman (på norsk i 1988: Hvilken hånd vil du ha)
  • Petruskas laksko, 1989 – barnebok
  • Sebastians kærlighed, 1992 – roman (på norsk 1993: Sebastians kjærlighet)
  • Coco, 1997 – barnebok
  • Get a life, 2003 – roman (på norsk 2005: Get a Life)
  • Anna Zoe, 2006 – roman

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Dansk Kvindebiografisk Leksikon[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ blaabog.dk[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ underholdning.tv2.dk[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Både Store norske leksikon, Det store danske leksikon og Dansk kvindebiografisk leksikon angir fødeår 1942. Flere andre kilder, blant annet dansk forfatterweb og Gyldendal i Norge angir 1944 på sine nettsider
  6. ^ Sveen, Fredrik (20. juli 2021). «Dansk forfatter er død». www.abcnyheter.no (norsk). Besøkt 20. juli 2021. 

Eksterne lenkerRediger


 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)