Åpne hovedmenyen
Vita Andersen
Født29. oktober 1942 (76 år)
København
Beskjeftigelse Forfatter, skribent, lyriker
Nasjonalitet Danmark
Utmerkelse Kritikerprisen (1987), Søren Gyldendal-prisen (1991), De Gyldne Laurbær (1978)

Vita Andersen (født 29. oktober 1942[1] i København) er en dansk skjønnlitterær forfatter.

I oppveksten var hun anbrakt utenfor hjemmet i tre år, på barnehjem og hos sin moster. Hun skriver ut fra egne erfaringer, og hennes romaner handler om barn, og hvordan voksne kan svikte barn. Temaene hun tar opp kan være vanskelig, som psykisk sykdom, og kontroversielle som feminisme og kjønnsroller.

Hendes debut-diktsamling Tryghedsnarkomaner og novellesamlingen Hold kæft og vær smuk fikk stor mediaoppmerksomhet og store salgstall i Danmark. Hun har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap.

Vita Andersen er datter av Aage Neutzsky-Wulff og søster til Erwin Neutzsky-Wulff. Hun var i en periode gift med den danske politikeren Mogens Camre, som hun har tre barn med.

Innhold

BibliografiRediger

  • Tryghedsnarkomaner, 1977 – dikt
  • Hold kæft og vær smuk, 1978 – noveller (på norsk 1979: Hold kjeft og vær deilig)
  • Næste kærlighed eller Laila og de andre, 1978 – dikt
  • Elsk mig, 1980 – skuespill
  • Det er bare ærgerligt, 1981 – dikt
  • Kannibalerne, 1982 – skuespill
  • Hva'for en hånd vil du ha, 1987 – roman (på norsk i 1988: Hvilken hånd vil du ha)
  • Petruskas laksko, 1989 – barnebok
  • Sebastians kærlighed, 1992 – roman (på norsk 1993: Sebastians kjærlighet)
  • Coco, 1997 – barnebok
  • Get a life, 2003 – roman (på norsk 2005: Get a Life)
  • Anna Zoe, 2006 – roman

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Både Store norske leksikon, Det store danske leksikon og Dansk kvindebiografisk leksikon angir fødeår 1942. Flere andre kilder, blant annet dansk forfatterweb og Gyldendal i Norge angir 1944 på sine nettsider

Eksterne lenkerRediger