Åpne hovedmenyen
Vibeke Grønfeldt
Født12. desember 1947 (71 år)
Samsø
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Danmark
Utmerkelse Det Danske Akademis Store Pris (1996), Kritikerprisen (1999), Dansk Litteraturpris for Kvinner (1986), Niels-prisen (1989), Montanas Litteraturpris (2016)

Vibeke Grønfeldt (født 12. desember 1947 i Nordby på Samsø[1]) er en dansk forfatter. Hun debuterte opprinnelig i bokform med Erika, første del av Djævlens trekant, roman-trilogi, men denne er senere slettet fra forfatterskapet på grunn av forlagsredaktørens mange endringer.[1][2]Hennes neste bok var romanen Din tavshed er min skrift på væggen fra 1976.[1]

Senere har hun gitt ut en rekke bøker samt mottatt flere priser. I 1996 fikk hun Det Danske Akademis Store Pris som en anerkjennelse for sitt forfatterskap og i 1999 fikk hun Kritikerprisen for romanen Det rigtige.[1]

Sammen med Peter Nielsen var hun Danmarks kandidat til Nordisk råds litteraturpris i 2004.[3]

Grønfeldt har mottatt Statens Kunstfonds hædersydelse siden 1989.[1][4]

Bibliografi - utvalgRediger

  • 2 noveller, 1975
  • Djævelens trekant (roman), 1975
  • Din tavshed er min skrift på væggen (roman), 1976
  • En sommersøndag, 1978
  • Sommerens døde (roman), 1978
  • Søvnen, 1981
  • Det fantastiske barn (roman), 1982
  • En rose i en pose, 1982
  • Afdeling 44, 1983
  • Tidens tilbud (roman), 1983
  • I dag (roman), 1998
  • Det rigtige (roman), 1999
  • I min tid (roman), 2006
  • Indretningen (roman), 2008

Priser - utvalgRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e Vibeke Grønfeldt fra Litteraturpriser.dk
  2. ^ Vibeke Grønfeldt Arkivert 13. august 2014 hos Wayback Machine. fra Litteratursiden.dk
  3. ^ Nordisk Råd foreslår[død lenke] fra Litteratursiden.dk
  4. ^ «Modtagere af hædersydelse». Statens Kunstfond. Arkivert fra originalen 29. november 2014. Besøkt 25. september 2014. 
  5. ^ DRACHMANNLEGATET hos skagenskunstmuseer