Vibeke Grønfeldt

dansk forfatter
Vibeke Grønfeldt
Født12. desember 1947[1] (72 år)
Samsø
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Danmark
SpråkDansk[2]
Utmerkelser Det Danske Akademis Store Pris (1996), Kritikerprisen (1999), Dansk Litteraturpris for Kvinner (1986), Niels-prisen (1989)[3], Montanas Litteraturpris (2016)

Vibeke Grønfeldt (født 12. desember 1947 i Nordby på Samsø[4]) er en dansk forfatter. Hun debuterte opprinnelig i bokform med Erika, første del av Djævlens trekant, roman-trilogi, men denne er senere slettet fra forfatterskapet på grunn av forlagsredaktørens mange endringer.[4][5]Hennes neste bok var romanen Din tavshed er min skrift på væggen fra 1976.[4]

Senere har hun gitt ut en rekke bøker samt mottatt flere priser. I 1996 fikk hun Det Danske Akademis Store Pris som en anerkjennelse for sitt forfatterskap og i 1999 fikk hun Kritikerprisen for romanen Det rigtige.[4]

Sammen med Peter Nielsen var hun Danmarks kandidat til Nordisk råds litteraturpris i 2004.[6]

Grønfeldt har mottatt Statens Kunstfonds hædersydelse siden 1989.[4][7]

Bibliografi - utvalgRediger

  • 2 noveller, 1975
  • Djævelens trekant (roman), 1975
  • Din tavshed er min skrift på væggen (roman), 1976
  • En sommersøndag, 1978
  • Sommerens døde (roman), 1978
  • Søvnen, 1981
  • Det fantastiske barn (roman), 1982
  • En rose i en pose, 1982
  • Afdeling 44, 1983
  • Tidens tilbud (roman), 1983
  • I dag (roman), 1998
  • Det rigtige (roman), 1999
  • I min tid (roman), 2006
  • Indretningen (roman), 2008

Priser - utvalgRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Autorités BnF, 31. des. 2019, 12274261z, https://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb12274261z
  2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12274261z; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12274261z.
  3. ^ http://www.litteraturpriser.dk/divkult.htm#NielsPrisen
  4. ^ a b c d e Vibeke Grønfeldt fra Litteraturpriser.dk
  5. ^ Vibeke Grønfeldt Arkivert 13. august 2014 hos Wayback Machine. fra Litteratursiden.dk
  6. ^ Nordisk Råd foreslår[død lenke] fra Litteratursiden.dk
  7. ^ «Modtagere af hædersydelse». Statens Kunstfond. Arkivert fra originalen 29. november 2014. Besøkt 25. september 2014. 
  8. ^ DRACHMANNLEGATET hos skagenskunstmuseer