Valerianoideae er en underfamilie i kaprifolfamilien. Den samme gruppen het tidligere vendelrotfamilien og var en selvstendig plantefamilie med det vitenskapelige navnet Valerianaceae.

Valerianoideae
Legevendelrot (Valeriana officinalis)
Nomenklatur
Valerianoideae
Raf.
Populærnavn
«vendelrotfamilien»
Hører til
kaprifolfamilien,
Dipsacales,
Asteridae
Økologi
Antall arter: 315
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: de fleste områder med temperert klima
Inndelt i

De er ett- eller flerårige urter med motsatte eller kransstilte blad; noen har bare en rosett ved grunnen. Bladene har ofte en sterk, ubehagelig lukt. Blomstene er oversittende, i kvastlignende, ofte tette blomsterstander. Frukten er tørr med varig beger. Mange ulike tilpasninger hjelper til med frøspredningen, som fnokker, kroker og elaiosomer.

Valerianoideae fins fortrinnsvis i de tempererte områdene på den nordlige halvkule og i Sør-Amerika, men de finnes også i tropiske fjell som Andes, fjellene i Øst- og Sør-Afrika, De vestlige Ghatfjellene i India og på Sundaøyene. Artsrikdommen er størst i middelhavsområdet og Andes. I Norge vokser arter fra to slekter, vendelrotslekta (Valeriana) og vårsalatslekta (Valerianella).

Kilder rediger

  • «Valerianoideae». APWEbsite. Besøkt 25. desember 2014. 
  • «Vänderotsväxter». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 12. juli 2022. Besøkt 25. desember 2014. 
  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 384–385. ISBN 82-512-0355-4. 
  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 423–425. ISBN 0-7136-7015-0. 

Eksterne lenker rediger