Usher Raymond IV (født 14. oktober 1978 i Dallas, Texas) er en amerikansk hiphop-, soul- og R&B-artist.

Usher
FødtUsher Raymond IV
14. okt. 1978[1][2]Rediger på Wikidata (45 år)
Dallas
BeskjeftigelseSanger Rediger på Wikidata
Utdannet vedNorth Springs Charter School of Arts and Sciences
EktefelleTameka Foster (20072009)
Grace Miguel (20152018)
Partner(e)Rozonda Thomas (20012003)
NasjonalitetUSA
UtmerkelserGrammy Award for Best Rap/Sung Collaboration (2005) (for: Yeah!, sammen med: Ludacris, Lil Jon)
Amadeus Austrian Music Award
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Musikalsk karriere
SjangerSamtids R&B, urban
StemmetypeMørk
Aktive år1994 - (sanger)
1998 - (skuespiller)
PlateselskapLaFace
InnflytelseMichael Jackson
NettstedUsherworld - Offisiell hjemmeside
IMDbIMDb
Signatur
Ushers signatur

Hans mor, Jonetta Patton (kalt J-Pat), var også artist, og hun er hans manager.

Etter at Usher begynte som musiker, søkte han opp sin far. Ushers far var avhengig av dop, og slet med økonomien sin. Derfor ønsket Usher å hjelpe, og han betalte farens regninger i tillegg til å gi en bolig i gave.[trenger referanse] Ushers far døde samme året som musikerens første album ble utgitt. Det var moren som introduserte Usher for verden i en alder av seks år da han sang solo i et kor på et high school-skoleball i Dallas. Usher anser seg selv som en stor fan av Michael Jackson, og har søkt inspirasjon fra mange av Jacksons verk i sine egne sanger og musikkvideoer.[trenger referanse] I Jacksons begravelse sang Usher Jacksons sang "Gone too soon".

Siste album Usher gav ut ble lansert i 2004. Ser man bort fra samarbeidslåter med andre artister og singler, har Usher blant annet vært med og hjulpet ofrene for orkanen Katrina som herjet i New Orleans i 2010. Han har også gitt ut en film som heter In The Mix som kom til Norge i 2006. Videre har Usher også hatt en hovedrolle på Broadway, og blitt forretningsmann ved siden av artistkarrieren. Usher er også deleier i basketlaget Cleveland Cavaliers. I november 2007 fikk han en sønn, Usher Raymond V.

Album rediger

Usher la ut sitt første album da han var 16 år. Det var albumet Usher. Det kom i 1994 og de største hitene der var «Call Me A Mack», «Can U Get With It» og «Smile Again».

Det neste albumet som kom da var My Way som kom i 1997. Dette var et album som solgte 450 000 kopier den første uka og kjempehiten «My Way» lå på de amerikanske hitlister i 12 uker.[trenger referanse] «Nice And Slow» en annen hit lå på den listen i 5 uker.[trenger referanse] Andre hitter som «U Make Me Wanna», «Pop Ya Collar» og «Bedtime».

Etter det kom «pausealbum»et Live. Det var et album med en rekke live-versjoner av tidligere sanger som kom i 1999. Den største hiten der ble «Nice And Slow». Den ble også kåret til «årets kjærlighetssang».[trenger referanse]

Det neste albumet som kom da var 8701. Som ble med en gang et kjempealbum i USA. Den første uka solgte det 600 000 eksemplar og har solgt over 5 millioner eksemplar pr. dags dato.[trenger referanse] Det finner vi hitene «U Remind Me», «U Turn», «I Can't Let U Go», «If I want to», «Can U Help Me» og den triste sangen «Seperated».

Den fjerde utgivelsen til Usher er Confessions, som er hans mest suksessfulle. Det solgte 1.1 million eksemplar den første uka og har nå solgt over 12 millioner eksemplar.[trenger referanse] Det sies å være det albumet som gjorde Usher til en superstjerne. Der finner vi hitene «Yeah», som var på de norske hitlistene i 22 uker og 19 uker i USA,[trenger referanse] «Burn», «Confessions part 1,2», «Caught Up», «Throwback» og «My Boo»

Usher ga i 2008 ut sitt femte studioalbum, Here I Stand.

Han har over tretti millioner solgte platealbumer og vunnet fem Grammy-priser.[trenger referanse] Han er manager til Justin Bieber.

Diskografi rediger

  • Usher (1994)
  • My Way (1997)
  • Usher Live (1999)
  • 8701 (2001)
  • Confessions (2004)
  • Here I Stand (2008)
  • Raymond V Raymond (2010)
  • Versus (2010)
  • Looking 4 Myself (2012)

Filmografi rediger

Filmer rediger


TV rediger

DVD-er rediger

Musikkvideoer rediger

  • 1993: «Call Me A Mack»
  • 1994: «Can U Get Wit It»
  • 1995: «The Many Ways»
  • 1995: «Think Of You»
  • 1997: «You Make Me Wanna»
  • 1997: «Nice & Slow»
  • 1998: «My Way»
  • 2000: «Pop Ya Collar»
  • 2001: «U Remind Me»
  • 2001: «U Got It Bad»
  • 2002: «U Don't Have To Call»
  • 2002: «U-Turn»
  • 2004: «Yeah»
  • 2004: «Burn»
  • 2004: «Confessions Part I»
  • 2004: «Confessions Part II»
  • 2004: «My Boo»
  • 2005: «Caught Up»
  • 2005: «Red Light»
  • 2005: «Seduction»
  • 2007: «Same Girl»
  • 2008: «Love in This Club»
  • 2008: «Moving Mountains»
  • 2008: «Trading Places»
  • 2010: «OMG»
  • 2010: «There Goes My Baby»
  • 2010: «Somebody to love»
  • 2010: «DJ got us fallin' in love»
  • 2010: «More»
  • 2011: «Without you»

Referanser rediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Broadway Database, oppført som Usher Raymond, Internet Broadway Database person-id 443505, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker rediger