Ulf Linde

svensk komponist

Ulf Linde (født 15. april 1929 i Stockholm, død 12. oktober 2013[6]) var en svensk kunstkritiker, jazzmusiker, forfatter, museumsmann, og komponist.

Ulf Linde
Født15. apr. 1929[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Oscars församling[4]Rediger på Wikidata
Død12. okt. 2013[1][3][4]Rediger på Wikidata (84 år)
Lidingö församling[4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Komponist, oversetter, skribent[1], kritiker[1]Rediger på Wikidata
Embete
  • Museumsdirektør
  • seat 11 of the Swedish Academy (1977–2013) Rediger på Wikidata
Ektefelle Nina ÖhmanRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Gravlagt Galärvarvskyrkogården (2014–)[5]Rediger på Wikidata
Medlem av Svenska Akademien, Kungliga Akademien för de fria konsternaRediger på Wikidata
Utmerkelser Kellgrenprisen (1987), Lotten von Kræmers pris (1988)Rediger på Wikidata

Han var professor i kunstteori ved Konsthögskolan fra 1968 til 1976, intendant ved Moderna museet fra 1973 til 1976 og sjef for Thielska galleriet fra 1977 til 1997. Linde var medlem av Svenska Akademien fra 1977, da han etterfulgte Eyvind Johnson på stol nummer 11.[7] Som jazzmusiker var han hovedsakelig virksom på slutten av 1940-tallet og begynnelsen av 1950-tallet.

BibliografiRediger

  • Johan Krouthén 1858-1932, 1958
  • Anteckningar om Schweizerstilen 1959
  • Spejare 1960
  • Lennart Rodhe 1962
  • Marcel Duchamp 1963
  • Siri Derkert 1964
  • Fyra artiklar 1965
  • Eyvind Johnson 1977
  • Ragnar Sandberg 1979
  • Rune Jansson 1979
  • Ulf Gripenholm 1984
  • Efter hand 1985
  • Kjell Anderson 1986
  • Den sentimentale satyren 1987
  • Karl Axel Pehrson 1987
  • Bo Larsson 1987
  • Mot fotografiet 1989
  • Olle Olsson Hagalund 1989
  • Ingemar Nygren 1990
  • Gripenholm eller Tolv variationer över ett tema av Basilius Valentinus 1990
  • Olle Skagerfors 1991
  • Clinch 1993
  • Rune Rydelius 1996
  • John-E Franzén 1996
  • Lars Kleen 1998
  • Om att bara finnas 1998 – tolkning av Wallace Stevens dikter
  • Presentationer 1999
  • Svar 1999
  • Från kart till fallfrukt 2008

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

FilmmusikkRediger

  • Mästerdetektiven och Rasmus, 1953

FilmrollerRediger

  • Kvinnan som försvann, 1949

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 123598, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Ulf_Linde[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Discogs, Discogs artist-ID 2132198, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c d Sveriges dödbok, oppført som 19290415-0493 Linde, Ulf Harald, besøkt 26. april 2018[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Svenskagravar.se, www.svenskagravar.se, oppført som Linde, Ulf Harald, besøkt 26. april 2018[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Ulf Linde död», Svenska Dagbladet, 13. oktober 2013.
  7. ^ «Linde, Ulf» (svensk). Svenska Akademien. Besøkt 9. oktober 2016. 
  8. ^ «Gerard Bonniers Essäpris» (svensk). Albert Bonniers Förlag. Besøkt 26. august 2017. 

Eksterne lenkerRediger

Forgjenger:
 Eyvind Johnson 
Svenska Akademien,
Stol nr. 11

(1977-–2013)
Etterfølger:
 Klas Östergren