Åpne hovedmenyen

Ulf Linde

svensk komponist
Ulf Linde
Født15. april 1929[1][2]
Stockholm[3], Oscars församling[2]
Død12. oktober 2013[1][2] (84 år)
Lidingö församling[2]
Gravlagt Galärvarvskyrkogården (2014–)
Ektefelle Nina Öhman
Beskjeftigelse Komponist, oversetter, forfatter
Nasjonalitet Sverige
Medlem av Svenska Akademien, Kungliga Akademien för de fria konsterna
Utmerkelser Kellgrenprisen (1987), Lotten von Kræmers pris (1988)

Ulf Linde (født 15. april 1929 i Stockholm, død 12. oktober 2013[4]) var en svensk kunstkritiker, jazzmusiker, forfatter, museumsmann, og komponist.

Han var professor i kunstteori ved Konsthögskolan fra 1968 til 1976, intendant ved Moderna museet fra 1973 til 1976 og sjef for Thielska galleriet fra 1977 til 1997. Linde var medlem av Svenska Akademien fra 1977, da han etterfulgte Eyvind Johnson på stol nummer 11.[5] Som jazzmusiker var han hovedsakelig virksom på slutten av 1940-tallet og begynnelsen av 1950-tallet.

BibliografiRediger

  • Johan Krouthén 1858-1932, 1958
  • Anteckningar om Schweizerstilen 1959
  • Spejare 1960
  • Lennart Rodhe 1962
  • Marcel Duchamp 1963
  • Siri Derkert 1964
  • Fyra artiklar 1965
  • Eyvind Johnson 1977
  • Ragnar Sandberg 1979
  • Rune Jansson 1979
  • Ulf Gripenholm 1984
  • Efter hand 1985
  • Kjell Anderson 1986
  • Den sentimentale satyren 1987
  • Karl Axel Pehrson 1987
  • Bo Larsson 1987
  • Mot fotografiet 1989
  • Olle Olsson Hagalund 1989
  • Ingemar Nygren 1990
  • Gripenholm eller Tolv variationer över ett tema av Basilius Valentinus 1990
  • Olle Skagerfors 1991
  • Clinch 1993
  • Rune Rydelius 1996
  • John-E Franzén 1996
  • Lars Kleen 1998
  • Om att bara finnas 1998 – tolkning av Wallace Stevens dikter
  • Presentationer 1999
  • Svar 1999
  • Från kart till fallfrukt 2008

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

FilmmusikkRediger

  • Mästerdetektiven och Rasmus, 1953

FilmrollerRediger

  • Kvinnan som försvann, 1949

ReferanserRediger

  1. ^ a b Discogs, 9. okt. 2017, Ulf Linde, 2132198
  2. ^ a b c d Sveriges dödbok, 26. apr. 2018, 19290415-0493 Linde, Ulf Harald
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 22. des. 2014
  4. ^ «Ulf Linde död», Svenska Dagbladet, 13. oktober 2013.
  5. ^ «Linde, Ulf» (svensk). Svenska Akademien. Besøkt 9. oktober 2016. 
  6. ^ «Gerard Bonniers Essäpris» (svensk). Albert Bonniers Förlag. Besøkt 26. august 2017. 

Eksterne lenkerRediger