Tyngdebølger er i væskedynamikk en bølge i en væske eller i grenseflaten mellom to medier (f.eks. atmosfæren og havet) der tyngdekraft eller oppdrift er den gjenopprettende kraften.

Havbølge
Bølgeskyer over Theresa i Wisconsin i USA
Atmosfæriske tyngdebølger sett fra verdensrommet.

Når et væskeelement blir forskjøvet på en grenseflate eller internt i områder med forskjellig tetthet, vil tyngdekraften trekke pakken tilbake til likevekt, noe som fører til en svingning om likevektspunktet. Tyngdebølger mellom luft–sjø grenseflaten blir kalt for overflate-tyngdebølger eller overflatebølger, mens interne tyngdebølger blir kalt for interne bølger. Havbølger eller tsunamier er eksempler på tyngdebølger.


Atmosfærisk dynamikk rediger

Siden en væske er et kontinuerlig medium vil en forstyrrelse forflytte seg i væsken. I jordatmosfæren blir drivmomentet flyttet fra troposfæren til mesosfæren ved hjelp av tyngdebølger. Tyngdebølger oppstår i troposfæren i sammenheng med frontsystemer eller når luft strømmer over fjell. I starten vil bølgene forplante seg gjennom atmosfæren uten at gjennomsnittsfarten blir endret. Derimot, når bølgene kommer opp i tynnere luft i høyden, øker amplituden deres og ulineære effekter får bølgene til å bryte, noe som overfører moment til den gjennomsnittlige luftstrømmen. Denne prosessen spiller en viktig rolle for de dynamiske prosessene i midlere områder av atmosfæren.

 
Tyngdebølgemønster formet nedstrøms øya Île Amsterdam, en vulkansk øy i det sørlige Indiahavet.

Litteratur rediger

Eksterne lenker rediger