Turrelva (eller Turelva) er ei elv i Tromsø kommune i Troms. Den har utspring fra Gjømmerdalsbreen og renner gjennom Turrelvdalen, som er en U-dal med bratte fjellsider. Elva går i flere fosser og stryk før den munner ut på nordsiden av Sjøvassbotn, innerst i Sørfjorden. Elva er 5,2 km lang, og har et nedbørfelt10,88 km².[1] Middelvannføringen ved munningen er 0,69 m³/s.[1]

Turrelva
Turelva
LandNorges flagg Norge
FylkeTroms
KommuneTromsø
Lengde5,2 km
Nedbørfelt10,88 km²
Middelvannføring0,69 /s
StartGjømmerdalsbreen
  – Høyde800 moh.
  – Koord.   69°24′53″N 19°22′55″Ø
MunningSjøvassbotn i Sørfjorden
  – Koord.   69°23′39″N 19°27′13″Ø
Turrelva ligger i Troms
Turrelva
Turrelva (Troms)
Kart
Turrelva
69°23′39″N 19°27′13″Ø

Planer for kraftutbygging rediger

Det ble i 2010 sendt inn konsesjonssøknad til NVE fra Småkraft AS om å regulere Turrelva og bygge Turrelva kraftverk I og II, samt tilhørende kraftlinjer.

Turrelva I kraftverk er planlagt med inntak fra en 50 meter lang betongdam over Turrelva på kote 286 og utløp nede ved fjorden. Kraftverket er planlagt med en ytelse på 5,0 MW og en estimert årlig middelproduksjon på 13,3 GWh. Den berørte elvestrekningen vil bli på 900 meter. Det planlegges en anleggsveg fra fjorden og opp til kraftverket. Kraftverket vil ligge i utkanten av et større inngrepsfritt naturområde, med flere automatisk fredede samiske kulturminner. Det er ventet at prosjektet vil få middels til stor negativ konsekvens for kulturminner, og middels negativ konsekvens for landskap og biologisk mangfold.

Turrelva kraftverk II planlegges med inntak fra en 30 meter lang og 5 meter høy betongdam nedenfor samløpet av hovedelva fra Gjømmerdalsbreen og sidebekk fra sør. Utløp vil bli ved kote 330 et stykke lenger ned i elva. Det planlagte kraftverket skal ha en ytelse på 4,5 MW og en det er estimert en middelproduksjon på 12,0 MWh per år. Den berørte elvestrekningen vil bli på 900 meter. Landskapet i området er av stor til middels verdi, og det er tre rødlistede fuglearter i området. Området er derfor vurdert til å ha stor verdi for biologisk mangfold, middels verdi for flora og fauna, stor verdi for kulturminner og kulturmiljø og middels verdi for reindrift. For terrestrisk biologisk mangfold vil konsekvensen bli stor til middels negativ. For landskap, flora og fauna blir konsekvensen middels negativ.

Av positive effekter beskriver søkeren blant annet miljøvennlig energiproduksjon og lokal verdiskapning, samt skatter til det offentlige. Imidlertid er det flere prosjekter for småkraftverk i Ullsfjorden, og av Naturvernforbundet er disse vurdert til å være noen av de mest kontroversielle i Norge[2]. Det er også flere lokale interessenter som har vært negative til planene.

Innstilling fra NVE rediger

NVE har i sin søknadsbehandling sett denne utbyggingen i sammenheng med søknadene om regulering av Stordalselva, Skogneselva og Ritaelva i samme område. NVE har gjort sin innstilling til Olje- og energidepartementet i januar 2013, og anbefaler ikke at Turrelva kraftverk II blir bygget. Derimot anbefales Turrelva kraftverk I.

Referanser rediger

  1. ^ a b «NVE Atlas». Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 14. april 2014
  2. ^ [1] Aftenposten 15.01.2014: Klimatiltak truer vassdragene

Eksterne lenker rediger