Trini López

amerikansk sanger
(Omdirigert fra Trini Lopez)

Trini Lopez, egentlig Trinidad López III (født 13. mai 1937 i Dallas i Texas i USA, død 11. august 2020 i Palm Springs i California[4]), var en amerikansk sanger og skuespiller av meksikansk bakgrunn. Hans storhetstid var på 1960-tallet med sanger som If I Had a Hammer, This Land Is Your Land og La Bamba.

Trini López
Aankomst Trini Lopez op Schiphol voor bijwonen Grand Gala du Disque Aankomst T, Bestanddeelnr 915-6212 (cropped).jpg
Født15. mai 1937[1]Rediger på Wikidata
DallasRediger på Wikidata
Død11. aug. 2020[2]Rediger på Wikidata (83 år)
Palm Springs[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, musiker, filmskuespiller, gitaristRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Sjanger PopmusikkRediger på Wikidata
InstrumentGitar, vokal
Aktive år1959
PlateselskapReprise
Nettstedhttp://www.trinilopez.com
IMDbIMDb

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Lopez' foreldre var fra Mexico og slo seg ned i Dallas etter at de hadde giftet seg. Der vokste Lopez opp med sine fire søsken i fattigslige kår.[trenger referanse] Han tok grunnskolen i Dallas og fortsatte ved N. R. Crozier Tech High School. Ettersom han måtte hjelpe sine foreldre finansielt, avbrøt han skolegangen før slutteksamen.[trenger referanse]

Musiker, sangerRediger

Faren, som hadde arbeidet som sanger og skuespiller, lærte sønnen å spille på gitar. Etter en tid som gatemusikant startet Lopez et eget band i Wichita Falls i Texas da han var 15 år og begynte å opptre som sanger, først i klubber i Texas, så annetsteds.[trenger referanse]

Rundt 1955/56 spilte Lopez og hans band på The Vegas Club, en nattklubb eid av Jack Ruby, nattklubbeieren som drepte Lee Harvey Oswald som hevn for at han hadde skutt president John F. Kennedy.[5] I 1957 dro Lopez og hans gruppe, etter anbefaling av Buddy Hollys far, til musikkprodusenten Norman Petty i Clovis i New Mexico.[trenger referanse] Petty sikret ham en kontrakt med Columbia Records.[trenger referanse]

Han er mest husket for sangene «If I Had a Hammer» (av Pete Seeger og Lee Hays) og «Lemon Tree».

SkuespillerRediger

Lopez var første gang å se i en cameorolle i Marriage on the Rocks (1965), der han var med i en nattklubbsekvens. Som skuespiller var han mest kjent for rollen som «Pedro Jiminez» i krigsfilmen 12 fortapte menn (1967). Hans første hovedrolle fikk han i 1973 i filmen Antonio.

DødRediger

Lopez døde 11. august 2020 på Desert Regional Medical Center i Palm Springs.[6] Han var 83 år, og døde av komplikasjoner forårsaket av covid-19.[6][7][8][9]

Diskografi (utvalg)Rediger

Studioalbum og livealbum
  • 1963 Live at PJ's
  • 1963 More Trini Lopez Live at PJ's
  • 1964 On the Move
  • 1964 Live at Basin St. East
  • 1964 The Latin Album
  • 1965 The Folk Album
  • 1965 The Love Album
  • 1965 The Rhythm and Blues Album
  • 1965 The Sing Along World of Trini Lopez
  • 1965 Trini Lopez Live in South Africa
  • 1966 Trini
  • 1966 The Second Latin Album
  • 1967 In London
  • 1967 Now!
  • 1968 It's a Great Life
  • 1968 Welcome to Trini Country
  • 1969 The Whole Enchilada
  • 1969 The Trini Lopez Show
  • 1970 Viva
  • 1971 Trini Lopez Live in Tokyo
  • 1977 Y Su Alma Latina
  • 1978 Transformed By Time
  • 1991 The 25th Anniversary Album
  • 1998 Dance Party
  • 2000 Aylole-Aylola
  • 2001 Dance the Night Away
  • 2002 Legacy: My Texas Roots
  • 2005 Romantic and Sexy Guitars
  • 2008 Ramblin' Man

ReferanserRediger

  1. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w67662m7, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Trini Lopez Dies Of COVID-19: ‘Dirty Dozen’ Actor & ‘If I Had A Hammer’ Singer Was 83», verkets språk engelsk[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ La Nación, «Murió el cantante Trini Lopez: una vida de película entre los Beatles y Sinatra», verkets språk spansk, utgitt 11. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ https://www.hollywoodreporter.com/news/trini-lopez-dead-i-had-a-hammer-lemon-tree-singer-dies-covid-19-at-83-1306949
  5. ^ «Gary James' Interview with Trini Lopez». Besøkt 26. april 2020. 
  6. ^ a b Contreras, Russell; Italie, Hillel (11. august 2020). «Trini Lopez, 1960s-era singer mentored by Sinatra, dies». Associated Press. Besøkt 11. august 2020. 
  7. ^ Farrell, Paul (11. august 2020). «‘The Dirty Dozen’ Star & Legendary Singer Trini Lopez III Dies at 83 After Coronavirus Battle». Besøkt 12. august 2020. 
  8. ^ Saperstein, Pat (11. august 2020). «Trini Lopez, Singer and Actor in ‘The Dirty Dozen,’ Dies of COVID-19 at 83». Besøkt 11. august 2020. 
  9. ^ «Trini Lopez, "If I Had a Hammer" and "Lemon Tree" Singer, Dies of COVID-19 at 83». Besøkt 12. august 2020. 

LitteraturRediger

  • Frank Laufenberg: Rock & Pop Lexikon, Econ Taschenbuch Verlag 1998, Band 1, S. 901, ISBN 3-612-26206-8.

Eksterne lenkerRediger