Trikotillomani, også kalt hårnappingslidelse eller bare hårnapping, innebærer at man napper ut hår på et eller flere områder, ofterst hode eller øyenbryn, men også øyenvipper, kjønnshår eller kroppshår.[1]

Mellom 50 000 og 150 000 i Norge har dette som et alvorlig problem. Hårnapping starter for noen i 7-årsalderen, men gjennomsnittlig startalder er 13 år.

Hårnapping er plagsomt ofte på grunn av skam over å ikke kunne kontrollere nappe-trangen og at det fører til skallede områder. Det går ut over skole, arbeid, det sosiale og parforhold fordi det tar mye tid, både på selve nappingen, men også å skjule hårtapet. Hårnapping kan begrense fysiske aktiviter som svømming og dansing. Ofte er det problemer i parforhold fordi man må skjule problemet, eller er for skamfull til å begynne et forhold.

Behandling rediger

Det er svært vanskelig for de fleste å stoppe av seg selv, men det finnes behandlingsmetoder som virker. En type behandling går ut på at man skal bli klar over at man er i ferd med å nappe, og man lærer å stoppe da. Man lærer å akseptere å ha sterk trang, og å ha en forpliktelse overfor seg selv om å ikke nappe.

Referanser rediger

Litteratur rediger

  • Woods, D and Twohig M, 2013, Trikotillomani Act forsterket atferdsterapi, Akademika forlag, Oslo