Åpne hovedmenyen

Tomm Kristiansen

norsk journalist og utenrikskorrespondent
Tomm Kristiansen
Tomm Kristiansen.JPG
Tomm Kristiansen 2011
Født22. januar 1950 (69 år)
Eidsberg
Beskjeftigelse Journalist, skribent, korrespondent, politisk rådgiver
Nasjonalitet Norge

Tomm Kristiansen (født 22. januar 1950 i Eidsberg i Østfold) er en norsk journalist og forfatter, særlig kjent som utenrikskorrespondent for NRK.

Kristiansen begynte i NRK i 1979, og han var i to perioder korrespondent i Afrika. Han har også vært korrespondent i København og utenriksredaktør i NRK. Mange kjenner ham som "stemmen fra Afrika".

I 1994 ble han nominert til Brageprisen for sin bok Mor Afrika, og i 1995 fikk Kristiansen Den store journalistprisen for sitt arbeide. Han vant prisen for «Årets temaprogram» under Radiodager 2006 med sitt korrespondentbrev «Gribben». Han var samme år programleder for fjernsynsprogrammet Med åpne kortNRK1 og etter det programleder for Deadline (1996–97). I perioder har Kristiansen reist som NRKs «verdensreporter». Han har også vært programleder for Dagsnytt Atten.

I perioden 2006-2008 var Kristiansen kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir.[1] Fra 2008 til 2010 var han kommunikasjonssjef for ACT Alliance i Genève, som koordinerer arbeidet til de kirkelige nødhjelpsorganisasjonene i verden.

Kristiansen arbeider idag i NRKs utenriksavdeling og er fast programleder for Søndagsavisa på P2.

Han er fellow av Royal Geographical Society i London.

BibliografiRediger

  • Blant Vårherres klovner (1983)
  • Det gode håp (1993)
  • Mor Afrika (1994)
  • På Parfymefloden og andre reiser (1995)
  • Mandelas land. En fortelling om frihet (1996)
  • Mørk Safari. Beretningen om Henry M. Stanley (1998)
  • Høvdingen (red. 1999)
  • Mannen fra Nasaret (2000)
  • Langs myrraveien (2002)
  • Afrika – en vakker dag (2006)
  • Utenriks – hendelser verden ikke må glemme (red.) (2008)
  • Presidentens mann (2009)
  • Cape Town - i regnbuens tid (2011)
  • Jesus - opprører og fredselsker (2013)
  • Da Gud skiftet mening : Femti år som forandret kirken, med Trond Bakkevig, Cappelen Damm (2018)

ReferanserRediger

  1. ^ Aftenposten.no: NRK-veteran rådgiver for Sør-Sudans leder (lest 2006-09-13 12:30)


Forgjenger:
 Nils-Gunnar Lie 
NRKs medarbeider i København
Etterfølger:
 Øyvind Grosvold 
Forgjenger:
 Kari-Grete Alstad 
NRKs korrespondent i Afrika
Etterfølger:
 Anne Efskin 
Forgjenger:
 Anders Magnus 
NRKs korrespondent i Afrika
Etterfølger:
 Dag Bredvei 
 Denne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.