Tom Wilkinson

britisk skuespiller

Thomas Geoffrey «Tom» Wilkinson[6] (født 5. februar[7][8] 1948 i Leeds i England, død 30. desember 2023) var en engelsk skuespiller.

Tom Wilkinson
FødtThomas Jeffery Wilkinson
5. feb. 1948[1]Rediger på Wikidata
Leeds[2][1][3]
Død30. des. 2023[4]Rediger på Wikidata (75 år)
London
BeskjeftigelseSkuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitet i Kent
Royal Academy of Dramatic Art (–1973) (studieretning: skuespillerkunst)[5]
EktefelleDiana Hardcastle (19882023)
NasjonalitetStorbritannia[3]
Utmerkelser
10 oppføringer
Offiser av Den britiske imperieordenen
Satellite Award for Best Supporting Actor – Motion Picture (2007) (for: Michael Clayton)
Independant Spirit-prisen for beste mannlige hovedrolle (2002) (for: I soverommet)
New York Film Critics Circle Award for Best Actor (2001) (for: I soverommet)
Screen Actors Guilds utmerkelse for et fremragende ensemble i en spillefilm (1999) (for: Shakespeare in Love)
Screen Actors Guilds utmerkelse for et fremragende ensemble i en spillefilm (1998) (for: I blanke messingen)
BAFTA Award for Best Actor in a Supporting Role (1998) (for: I blanke messingen)
Screen Actors Guilds utmerkelse for et fremragende ensemble i en spillefilm (1999) (for: Shakespeare in Love)
Screen Actors Guilds utmerkelse for et fremragende ensemble i en spillefilm (1998) (for: I blanke messingen)
Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actor in a Miniseries or a Movie (2008) (for: John Adams)
Aktive år19762023
IMDbIMDb

Han ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for In The Bedroom (2001) og til Oscar for beste mannlige birolle for Michael Clayton (2007).

Filmografi (utvalg)

rediger
År Norsk tittel Original tittel Rolle
1990 Paper Mask Paper Mask Dr. Thorn
1994 Priest Priest Father Matthew Thomas
1997 I blanke messingen The Full Monty Gerald
1997 Oscar Wilde Wilde Marquess of Queensberry
2000 Patrioten The Patriot Gen. Lord Charles Cornwallis
2001 In The Bedroom In The Bedroom Matt Fowler
2004 Pike med perleøredobb Girl with a Pearl Earring Pieter Van Ruijven
2005 The Exorcism of Emily Rose The Exorcism of Emily Rose Father Moore
2007 Cassandra’s Dream Cassandra’s Dream Onkel Howard
2007 Michael Clayton Michael Clayton Arthur Edens
2008 Valkyrie Valkyrie General Friedrich Fromm
2008 Recount Recount James Baker
2010 Polanskis Skyggen The Ghost Writer Paul Emmett
2011 Kennedy-klanen The Kennedys Joseph P. Kennedy sr.

Referanser

rediger
  1. ^ a b Mark Brown, arts correspondent, «'The thing you can't fake is that he has a moral authority ... he brings a sense of gravity, detail and intelligence'», verkets språk britisk-engelsk, ISSN 0261-3077, utgitt 22. februar 2008, besøkt 30. desember 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Det tyske nasjonalbibliotekets katalog, GND-ID 137806795, besøkt 30. desember 2023[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Tom Wilkinson: The Full Monty actor dies at 75», verkets språk britisk-engelsk, utgitt 30. desember 2023, besøkt 30. desember 2023[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Royal Academy of Dramatic Art | Tom Wilkinson»[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Honorary graduates 2000–09». University of Kent. 2010. Arkivert fra originalen 6. oktober 2013. Besøkt 4. desember 2013. 
  7. ^ Brown, Mark (22. februar 2008). «'The thing you can't fake is that he has a moral authority ... he brings a sense of gravity, detail and intelligence'». The Guardian. 
  8. ^ Født januar–mars 1948, ifølge Births, Marriages & Deaths Index of England & Wales, 1916–2005.; på ancestry.com

Eksterne lenker

rediger