Thomas von Vegesack

Thomas von Vegesack
Født18. august 1928[1]Rediger på Wikidata
MunkforsRediger på Wikidata
Død9. mai 2012[1]Rediger på Wikidata (83 år)
StockholmRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Æresdoktor ved Uppsala universitet (2011–)[2], Kellgrenprisen (2003), Bernsprisen (2007), Friedrich-Gundolf-Preis (1999), Samfundet De Nios Särskilda pris (2005)Rediger på Wikidata

Thomas von Vegesack (født 18. august 1928 i Munkfors i Värmland, død 9. mai 2012)[3][4] var en svensk litteraturviter og litterær forlegger.

Von Vegesack arbeidet på Norstedts Förlagsgrupp i perioden 1968–1994 og var ekspert på tysk litteratur. I underkant av ti år på 1970- og 1980-tallet var han også leder i Svenska PEN-klubben og deretter leder for den internasjonale PEN-klubbens komité for fengslede forfattere.[3]

Thomas von Vegesack skrev også flere bøker, blant annet om trykkefrihetens utvikling og en bok om Stockholm. I 2008 ga han ut boken Utan hem i tiden, en skildring av hans far Arved von Vegesack.[3]

BibliografiRediger

  • Inte bara Grass..., 1970
  • Makten och fantasin, 1978
  • Tankens aristokrater eller pennans betjänter, 1986
  • Pan 1967-1973, 1993
  • Smak för frihet, 1995
  • Iakttagelser vid gränsen, 2001
  • När ordet blev fritt, 2003
  • Stockholm 1851, 2005
  • Utan hem i tiden, 2008
  • Dagarna med PEN. En pennfäktares minnen 1971-2001, 2011

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Swedish deathbook 1860-2016
  2. ^ http://www.uu.se/nyheter/nyhet-visning/?id=1490&area=1,3,13,16&typ=pm&na=&lang=sv, 2. sep. 2017
  3. ^ a b c «Thomas von Vegesack död». Dagens Nyheter. Besøkt 10. mai 2012. 
  4. ^ «PEN International deeply saddened by the death of Thomas von Vegesack, publisher, writer and free speech activist.». PEN International. Arkivert fra originalen 28. mars 2013. Besøkt 10. mai 2012. 
  5. ^ «Tryckfrihetsexpert och topptjänsteman i EU nya hedersdoktorer» (svensk). Uppsala universitet. 7. oktober 2011. Arkivert fra originalen 3. september 2017. Besøkt 2. september 2017.