T.S. Eliot

T.S. Eliot
Thomas Stearns Eliot by Lady Ottoline Morrell (1934).jpg
FødtThomas Stearns Eliot
26. september 1888[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
St. Louis[5][6][7][8]Rediger på Wikidata
Død4. januar 1965[1][2][3][9]Rediger på Wikidata (76 år)
KensingtonRediger på Wikidata
Gravlagt SomersetRediger på Wikidata
Ektefelle Vivienne Haigh-Wood Eliot (19151947)[10][11], Valerie Eliot (19571965)[12], Valerie Eliot[10]Rediger på Wikidata
Far Henry Ware EliotRediger på Wikidata
Mor Charlotte Champe StearnsRediger på Wikidata
Søsken
6 oppføringer
Henry Ware Eliot, Ada Eliot, Marian Cushing Eliot, Margaret Dawes Eliot, Theodora Sterling Eliot, Charlotte EliotRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Paris, Sorbonne, Harvard University, Merton College, Milton Academy, Harvard CollegeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
13 oppføringer
Dramatiker, lyriker[13][14], essayist, litteraturkritiker, samfunnskritiker, novelleforfatter, universitetslærer, manusforfatter, sangtekstforfatter[15][16], barnebokforfatter, journalist, kritiker, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet USA (–1927), Storbritannia (1927–)Rediger på Wikidata
SpråkEngelsk
Medlem av American Academy of Arts and Sciences, Accademia Nazionale dei Lincei, Bayerische Akademie der Schönen Künste, American Academy of Arts and Letters, Phi Beta KappaRediger på Wikidata
Utmerkelser
10 oppføringer
Nobelprisen i litteratur (1948)[17][18], Presidentens frihetsmedalje (1964)[19], Pour le Mérite for vitenskap og kunst (1948)[20], Emerson-Thoreau Medal (1959), Laurence Olivier Award for beste nye musikal (1981), Tony Award for Best Original Score (1983)[21], Tony Award for Best Book of a Musical (1983), offiser av Æreslegionen, Order of Merit, kommandør av Ordre des Arts et des LettresRediger på Wikidata
Periode1905–1965
SjangerPoesi
BevegelseModernisme i poesi
DebutPrufrock and Other Observations (1917)[22]
Debuterte1915
Aktive år1915
Påvirket avDante, Shakespeare, John Donne, Ezra Pound, Charles Baudelaire
PåvirketEzra Pound, Hart Crane,[23] Ted Hughes, F. Scott Fitzgerald
Signatur
T.S. Eliots signatur

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i litteratur
1948

Thomas Stearns Eliot (født 26. september 1888 i St. Louis i Missouri, død 4. januar 1965 i Kensington i London) var en angloamerikansk dikter, dramatiker, litteraturkritiker og «en av de fremste poeter på 1900-tallet.»[24]

Han ble født i St. Louis i Missouri i USA, men flyttet til Storbritannia i 1914 da han var 25 år. Han ble britisk statsborger i 1927 da han var 39 år og gikk samtidig inn i den anglikanske kirken.

Eliot fikk utstrakt oppmerksomhet for sitt dikt The Love Song of J. Alfred Prufrock (1915), som er vurdert som et mesterverk innenfor modernismen.[trenger referanse] Det ble fulgt av de mest kjente dikt i engelsk språk, blant annet hans lange The Waste Land (gjendiktet av Paal Brekke under tittelen Det golde landet), The Hollow Men (1925), Ash Wednesday (1930) og Four Quartets (1945). Han skrev også sju skuespill, blant annet Murder in the Cathedral (Mordet i domkirken, 1935).

Han mottok nobelprisen i litteratur i 1948 «for sin framstående, nyskapende bidrag til dagens poesi.»[25] [26] I 1959 ble han utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste, og i 1964 ble han tildelt Presidentens frihetsmedalje av USAs president Lyndon B. Johnson. Eliot døde i London i England i 1965.

BibliografiRediger

  • 1917 Prufrock and Other Observations
  • 1919 Poems
  • 1920 Ara vos Prec
  • 1920 The Sacred Wood
  • 1922 The Waste Land
  • 1924 Homage to John Dryden
  • 1925 Poems 1909–1925
  • 1925 The Hollow Men
  • 1930 Ash Wednesday
  • 1932 Sweeney Agonistes
  • 1934 After Strange Gods: A Primer of Modern Heresy
  • 1935 Collected Poems 1909–1935
  • 1935 Burnt Norton
  • 1935 Mordet i domkirken (Murder in the Cathedral)
  • 1935 Old Possum's Book of Practical Cats
  • 1939 The Family Reunion
  • 1939 The Idea of a Christian Society
  • 1940 East Coker
  • 1941 The Dry Salvages
  • 1943 Four Quartets
  • 1948 Little Gidding
  • 1948 Towards a Definition of Culture
  • 1950 Cocktailselskapet (The Cocktail Party)
  • 1963 Collected Poems 1909–1962
  • 1964 Knowledge and Experience in the Philosophy of F.H. Bradley

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som T.S. Eliot, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/T-S-Eliot
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøksdato 9. april 2014
  3. ^ a b Autorités BnF, besøksdato 10. oktober 2015, data.bnf.fr
  4. ^ Proleksis Encyclopedia, oppført som Thomas Stearns Eliot, Proleksis enciklopedija ID 19560
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 10. desember 2014
  6. ^ www.theguardian.com
  7. ^ www.maniadb.com
  8. ^ beskrevet i kilde Archivio Storico Ricordi, Archivio Storico Ricordi person ID 902
  9. ^ Babelio, oppført som T.S. Eliot, Babelio forfatter-ID 115619
  10. ^ a b Kindred Britain
  11. ^ www.notablebiographies.com, besøksdato 25. april 2018
  12. ^ www.theguardian.com, besøksdato 25. april 2018
  13. ^ www.nndb.com
  14. ^ www.nndb.com
  15. ^ www.sheetmusicdirect.com
  16. ^ www.sheetmusicdirect.com
  17. ^ www.nobelprize.org
  18. ^ www.nobelprize.org
  19. ^ www.geni.com, besøksdato 25. april 2018
  20. ^ books.google.tn
  21. ^ www.ias.edu, besøksdato 25. april 2018
  22. ^ Prufrock and Other Observations (1917) var Eliots først diktsamling, men blant hans første utgivelser var The Birds of Prey, A Tale of a Whale, og The Man Who Was King, alle noveller og utgitt i Smith Academy Record (1905). De har siden aldri blitt samlet og stort sett blitt oversett i hans forfatterskap.
  23. ^ Hart Crane (1899-1932)
  24. ^ Bush, Ronald: «T.S. Eliot's Life and Career» i: American National Biography. Red. John A Garraty & Mark C. Carnes. New York: Oxford University Press, 1999.
  25. ^ «The Nobel Prize in Literature 1948». Nobelprize.org. Nobel Media. Sitat: «for his outstanding, pioneer contribution to present-day poetry».
  26. ^ «The Nobel Prize in Literature 1948 - T.S. Eliot», Nobelprize.org, taken from Frenz, Horst (red): Nobel Lectures, Literature 1901-1967. Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1969.

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
André Gide
Nobelprisvinner i litteratur
Neste mottaker:
William Faulkner