Åpne hovedmenyen
Sussi Bech
K0608 Sussi Bech.jpg
Født25. november 1958 (60 år)
Birkerød
Ektefelle Frank Madsen
Utdannet ved Q18186336
Beskjeftigelse Tegneserieskaper, illustratør, tegneserieskaper
Nasjonalitet Danmark
Utmerkelser Q28945320 (2017), Pingprisen (1994), Børnebibliotekarernes Kulturpris (1991), Orla-prisen (2005)

Sussi Bech (født 25. november 1958 i Birkerød i Danmark) er en dansk illustratør, tegneserietegner og forfatter. Hun er særlig kjent for flere tegneseriealbum med om prinsesse Nofret i oldtidens Egypt.

ArbeidRediger

Allerede på tegneskolen i København arbeidet Sussi Bech med sin første tegneserie Zainab som kom på dansk, og i norsk oversettelse, i 1985. Historien er inspirert av de arabiske eventyrene i 1001 natt.

Siden 1986 har Sussi Bech konsentrert sine tegneserier om det gamle Egypt, hvor hun med prinsesse Nofret fra minoiske Kreta som hovedfigur har bragt leseren rundt i oldtidens middelhavsland som vitne til datidens politiske og religiøse intriger. Tegneseriealbumene om Nofret utgis også i Frankrike, Belgia, Nederland og Indonesia. Fortellingene har også gått som føljetong i danske aviser, blant annet i Berlingske Tidende og Ekstra Bladet.

Sussi Bech har også utgitt en flere andre tegneserier, deriblant tobindsverket om eventyrersken Aida Nur, inspirert av Howard Carters funn av Tutankhamons grav1920-tallet. Serien kom som album i 1991 og 1992. Året etter kom Sussi Bechs ungdomsarbeid Dalila den Drevne, som fortalte forhistorien til Zainab. I 1998 utgav Bogfabrikken Sussi Bechs tegneserieversjon av H.C. Andersens eventyr De vilde svaner. I 2007 kom albumet Egtved Pigen.

Siden 2009 har Sussi Bech levert den ukentlige stripen Eks Libris til danske Weekendavisen. Frank Madsen står for idé og tekst. Stripen er en satire på den litterære scene i Danmark og har blitt publisert i foreløpige ni bind.

Sussi Bech har ellers illustrert barnebøker, blant annet med de populære barne-tv-figurene Kaj og Andrea for Danmarks Radio og Snus Mus for Forlaget Bolden (2013), samt ungdomsbøkerne om Emmy av Mette Finderup. Hun har mottatt de danske barnebibliotekarers kulturpris, Det Danske Tegneseriekonvents pris gjentatte ganger, tegneseriebransjens orden, Ping-prisen, i 1994, Orla-Prisen i 2005, Birkerød Kulturpris i 2006, Svenska Serieakademins pris, Adamsonstatuetten, i 2015, og Hanne Hansen Prisen i 2017. Nofret er dessuten gjentatte ganger valgt som beste tegneserie og tegneseriefigur av danske tegneseriekolleger.

Sussi Bechs tegnestil kjennetegnes av detaljerte motiver med klare linjer og jevne fargeflater i en fransk-belgisk serietradisjon.

BibliografiRediger

NofretRediger

  • 1986: Nofret 1: Flugten fra Babylon
  • 1987: Nofret 2: Amons gemalinde
  • 1988: Nofret 3: Kætterkongens hof
  • 1989: Nofret 4: Den sidste Minos
  • 1991: Nofret 5: Rejsen til Hattusas
  • 1992: Nofret 6: Den hemmelige traktat
  • 1993: Nofret 7: Med døden om bord
  • 1995: Nofret 8: Gravrøverne
  • 1998: Nofret 9: Nattens hævner
  • 2001: Nofret 10: Kiya
  • 2004: Nofret 11: Bagholdet i Tempelsøen
  • 2011: Nofret 12: Nilens fange
  • 2019: Nofret: Slave i Levanten

Andre tegneseriealbumRediger

  • 1985: Zainab
  • 1991: Aida Nur 1
  • 1993: Aida Nur 2
  • 1993: Fra Sussi Bechs arkiver: Dalila 1 – Ballade i Bagdad, (forhistorie til Zainab)
  • 1993: Fra Sussi Bechs arkiver: Dalila 2 – Tyven fra Cairo, (forhistorie til Zainab)
  • 1998: De vilde svaner
  • 2007: Egtved pigen
  • 2012: Eks Libris 1: Problemer med Carsten Jensen-robotten i Zone 7!
  • 2013: Eks Libris 2: Tænk på signalværdien! (medforfatter: Mette Finderup)
  • 2013: Mis med de store kugler (Eks Libris spin-off)
  • 2013: Eks Libris 3: Jyderne er vældig flinke... men stille!
  • 2014: Eks Libris 4: Lotte går til parterapi!
  • 2015: Eks Libris 5: Zenia Nyker genopliver kulturrrradikalismen!
  • 2016: Eks Libris 6: Finn Sysholm går i sort!
  • 2017: Eks Libris 7: Bob Dylan svarer ikke!
  • 2018: Eks Libris 8: Dr. Lidegaard og Mr. Hyde
  • 2019: Eks Libris 9: Hætten i hytten kan Halfdan få!

Eksterne lenkerRediger