Sulevatnet er en innsjø på grensa mellom Vang kommune i Innlandet, Hemsedal kommune i Buskerud samt Lærdal kommune i Vestland. Den er regulert som magasin for Borgund kraftverk.

Sulevatnet
LandNorge
FylkeVestland, Innlandet, Buskerud
KommuneLærdal, Vang, Hemsedal
Areal 2,97 km²[1]
Reguleringshøyde1 420–1 413 moh. [1]
Magasinvolum 18,3 mill. m³[1]
Nedbørfelt 17,15 km²[2]
VassdragLærdalselva
UtløpOddedøla
Posisjon
UTM-koord.32V 458658 6771989
Kart
Sulevatnet
61°04′50″N 8°14′01″Ø

Sjøen ligger mellom toppene Sulefjellet, Høgeloft og Skoddetinden i området Filefjell. Nord for Sulevatnet ligger vannene Tysketjerni, Nedre Sulevatnet, begge i Vang, og Øvre Sulevatnet, i Vang og Lærdal. Alle vannene er del av Lærdalsvassdraget.

Nordvest for Sulevatnet ligger Sulefjellet og Suletinden, på nordsiden av disse ligger Øvre og Nedre Sulevatnet og Tyskertjerni, og noe lenger nord Tyinkrysset. Sørvest for Sulevatnet har en Høgeloft. I sørøst går dalføret Kljådalen nedover mot Hemsedal, og i øst og ned ei bratt li ligger Grønndalsbottvatnet og Fossegrov. På Sulevatnets øst- og nordside finner en Skoddetinden og Storeknippa.

I sørøst er Sulevatnet overført til Mørkedøla med en reguleringshøyde på 7 meter. Det er derfor redusert vannføring i hovedelva Oddedøla, som renner nedover Oddedalen til den sør for Maristova i Smeddalen møter Smeddalselva. Elva renner sørvestover til Borlaug, der den møter Mørkedøla fra Hemsedalsfjellet. Herfra og ned til Sognefjorden heter elva Lærdalselva.

Referanser rediger

  1. ^ a b c «NVE Atlas». Vannkraft – Utbygd vannkraft – Magasin. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 13. april 2015
  2. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Nedbørfelt – Regine-enhet. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 13. april 2015