Spion 13 er en norsk tegneserie i Texas-format som utkom mellom 1963 og 1990. Tegneserien er et typisk krigsblad med handling fra den andre verdenskrig. I motsetning til andre krigsblader hadde Spion 13 en gjennomgangsfigur, i praksis to; John Steel og David Doughty. John Steel forekom i bladene de tre første årene før han ble erstattet av David Doughty, men serien beholdt det samme navnet hele tiden. I mange blader ble David Doughty kalt for David Holden.

Det spesielle med Spion 13 var at han var en forkledningens mester. Med enkle midler kunne han forandre utseende til å ligne nesten hvem som helst, normalt tyske offiserer. I likhet med andre tegneserier som ble utgitt i samme sjanger på denne tiden, var alle historiene pro de allierte, mens enten Tyskland eller Japan var fienden. Sammenlignbare krigsblader fra samme periode var Seriemagasinet, Kampserien, På Vingene og Commandoes.

Utgivelsene rediger

Det utkom i alt 245 blader. De første 12 årene (1963 – 1975) kom de månedlig, i 1976 kom det 10 og fra 1977 kom det 6 årlige utgivelser. Utgivelsene stoppet med nr. 1 i 1990. Historier om Spion 13 er også trykket to ganger i Seriemagasinet og en gang i Commandoes.

Utgiveren rediger

Det var SE-bladene (Stabenfeldt forlag) i Stavanger som sto for utgivelsen. Seriene ble produsert av det engelske forlaget Fleetway.

Kilder rediger

Litteratur rediger

  • Knut Eide og Stig Kjelling: Norsk Tegneserieindex 2001
  • Tarald Lima, Ole Gjesdal og Torfinn Jåsund: Norske Tegneseriekatalog (NTK Forlag AS 2013)