Spinal Tap

Spinal Tap er et amerikansk heavy metal-band som oppsto i forbindelse med den fiktive dokumentaren Hjelp vi er i popbransjen fra 1984. Bandet består av Michael «David St. Hubbins» McKean (vokalist og gitar), Christopher «Nigel Tufnel» Guest (gitar) og Harry «Derek Smalls» Shearer (bass).

Det fiktive Spinal TapRediger

Ifølge filmen This Is Spinal Tap er Spinal Tap et britisk band som ble startet av St. Hubbins og Tufnel i 1964. I 1967 ble Smalls med. En rekke andre personer var også innom bandet i kortere eller lengre perioder. Bandet er kanskje særlig kjent for den groteske måten bandets 20 trommeslagere har dødd på. John Pepys døde i en hagestellulykke, Eric Childs ble kvalt i en ukjent persons oppkast, Peter Bond selvantente, Mick Shrimpton eksploderte på scenen, Richard Shrimpton solgte dialyse-apparatet sitt, mens Joe Besser forsvant, og er i dag enten død eller jazzmusiker.

Spinal Tap startet som et popband sterkt inspirert av The Rolling Stones og The Beatles, før de kastet seg på psykedelia-bølgen. De fikk en nummer en-hit med singelen «(Listen to the) Flower People» fra debutalbumet Spinal Tap Sings «(Listen to the) Flower People» and Other Favorites i 1967. Etter at både oppfølgeralbumet We Are All Flower People og konsertalbumet Silent but Deadly floppet, endret bandet musikksjanger en rekke ganger. De var innom progressiv rock, jazz-fusion, funk og reggae, men ble etter hvert mest kjent som et utagerende hardrock- og heavy metal-band. I løpet av 1970-årene ga de ut albumene Brainhammer, Nerve Damage, Blood to Let, Intravenus de Milo, The Sun Never Sweats, Bent for the Rent, Tap Dancing og Rock 'n' Roll Creation (The Gospel According to Spinal Tap) og konsertalbumet Jap Habit, før de i 1977 ble sparket fra plateselskapet Megaphone. Bandet tok da en pause for at medlemmene skulle satse på egne solokarrierer.

I 1980 kom bandet sammen igjen og fikk kontrakt med plateselskapet Polymer. Comeback-albumet Shark Sandwich fra samme år ble i 1982 fulgt opp av Smell the Glove, en LP som grunnet støtende bilde på omslaget til slutt ble utgitt med sort omslag. I løpet av Smell the Glove-turneen i USA, oppsto det imidlertid kraftige motsetninger i bandet. St. Hubbins og Tufnel ble uvenner, og Tufnel forlot bandet i sinne midt under en konsert. Spinal Tap fortsatte turneen uten Tufnel, men på turneens siste konsert møtte Tufnel opp for å se sine tidligere band-kolleger. Dette førte til at han ble invitert opp på scenen av St. Hubbins, og ble med i bandet igjen.

Virkelighetens Spinal TapRediger

Selv om Spinal Tap opprinnelig var en konstruksjon for This Is Spinal Tap har bandet gitt ut tre album, og er dermed også et virkelig band. Skuespillerne i filmen er habile musikere og spilte musikken selv. Filmmusikken til This Is Spinal Tap kom i 1984, mens Break Like the Wind kom i 1992 og Back from the Dead ble utgitt i 2009. Førstnevnte har samme omslag som Smell the Glove i filmen. Break Like the Wind ble fulgt av en turné der bandet blant annet spilte på minnekonserten for Freddie Mercury. I forbindelse med dette arrangerte de også er rekke auditioner for «reservetrommeslagere» i tilfelle trommeslageren skulle bli drept. Blant disse var Mick Fleetwood og den norske trommeslageren Svein Solberg. En video med konsertopptak og intervjuer kom i 1994. I 1992 deltok også bandet i episoden «The Otto Show» av The Simpsons, en TV-serie der Shearer har stemmen til en rekke rollefigurer. Det har ved flere tilfeller gått rykter om flere utgivelser, men de har uteblitt. De har imidlertid lagt ut sanger for nedlastning på sin hjemmeside.

Medlemmene i virkelighetens Spinal Tap utgjør også bandet The Folksmen i den fiktive dokumentaren A Mighty Wind fra 2003.

DiskografiRediger

Faktisk diskografiRediger

Studioalbum
Singler
  • «Christmas with the Devil» / «Christmas with the Devil» (Scratch Mix) (1984)
  • «Bitch School» / «Springtime» (1992) 35.-plass i Storbritannia
  • «The Majesty of Rock» (1992) 61.-plass i Storbritannia
  • «Back from the Dead» (2000)
  • «Warmer Than Hell» (2007)
  • «Saucy Jack» (2009) (tilgjengelig på Spinal Taps offisielle nettsted i 2009 som gratis nedlastbar MP3)[3]

Fiktiv diskografiRediger

Studioalbum
  • Spinal Tap Sings «(Listen to the) Flower People» and Other Favourites (1967)
  • We Are All Flower People (1968)
  • Brainhammer (1970)
  • Nerve Damage (1971)
  • Blood to Let (1972)
  • Intravenus de Milo (1974)
  • The Sun Never Sweats (1975)
  • Bent for the Rent (1976)
  • Tap Dancing (1976)
  • Rock 'n' Roll Creation (også referert til som The Gospel According to Spinal Tap i filmen) (1977)
  • Shark Sandwich (1980)[4]
  • Smell the Glove (1982)
Konsertalbum
  • Silent but Deadly (1969)
  • Jap Habit (1975)
Samlealbum
  • The Incredible Flight of Icarus P. Anybody (1969)
  • Heavy Metal Memories (1983)
Singler
  • «All the Way Home» (1961) – uutgitt demo
  • «Gimme Some Money» (1965)
  • «(Listen to The) Flower People» (1967)
  • «Breakfast of Evil» (1969)
  • «Silent but Deadly» (1969)
  • «Big Bottom» (1970)
  • «Swallow My Love» (1970)
  • «Nerve Damage» (1971)
  • «Blood to Let» (1972)
  • «Tonight I'm Gonna Rock You Tonight» (1974)
  • «Stonehenge» (1975)
  • «Nice 'n' Stinky» (1975)
  • «Heavy Duty» (1976)
  • «Bent for the Rent» (1976)
  • «Tap Dancing» (1976)
  • «Rock 'n' Roll Creation» (1977)
  • «Sex Farm» (1980)
  • «No Place Like Nowhere» (1980)
  • «Hell Hole» (1982)
Bootleg
  • Top Hit for Nows (1968)
  • Audible Death (1969)
  • Live at Budokan (1975)
  • Openfaced Mako (1980)
  • Got Thamesmen on Tap (ukjent år)
  • Maximum Tap (ukjent år)
  • It's a Dub World (ukjent år)


Uutgitt/ikke-fullført materiale
  • Here's More Tap
  • Flak Packet
  • Lusty Lorry
  • SEXX! (Original Motion Picture Soundtrack)
  • Hernia
  • Nigel Tufnel: Trilogy in D-minor, inkludert en låt med arbeidstittelen «Lick My Love Pump»
  • David St. Hubbins / Derek Smalls: Saucy Jack, en musikal basert på livshistorien til Jack the Ripper
    • Tittellåten ble tilgjengelig på Spinal Taps offisielle nettsted i 2009 som gratis nedlastbar MP3 [3]

SoloutgivelserRediger

Nigel Tufnel
  • Nigel Tufnel's Clam Caravan (1979)
  • Pyramid Blue (ukjent år)
Derek Smalls
  • It's a Smalls World (1978, uutgitt - ikke fullført)
  • Smalls Change Meditations Upon Ageing (2018)
David St. Hubbins
  • In Search of a Brown Note (uutgitt -ikke fullført jazz-album, 1984–1985)
Ross MacLochness
  • Doesn't Anybody Here Speak English? (ukjent år)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Billboard, Allmusic
  2. ^ «Jonas Brothers Turn Trying Times into Billboard No. 1». MTV. 24. juni 2009. Besøkt 28. februar 2020. 
  3. ^ a b «Saucy Jack, A Free Exclusive Download of a Brand New Track Fresh from the Studio». Spinal Tap. Arkivert fra originalen 17. januar 2010. Besøkt 28. februar 2020. 
  4. ^ «Spinal Tap A to Zed: Shark Sandwich». Spinaltapfan.com. Besøkt 28. februar 2020. 

Eksterne lenkerRediger