Smaragdedderkopp

edderkoppart

Smaragdedderkopp (Micrommata virescens) er en av edderkoppene i familien jaktedderkopper Sparassidae. Smaragdedderkoppen er den eneste arten i denne familien som forkommer utendørs i Norge. Den er utbredt i hele Europa, men ikke tallrik.

Smaragdedderkopp
Micrommata virescens, en hann
Nomenklatur
Micrommata virescens
(Clerck, 1757)
Populærnavn
smaragdedderkopp
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieJegeredderkopper
Økologi
Habitat: mellom vegetasjon
Utbredelse: Europa, ?
finnes i Norge

Edderkopp-hunnen kan bli opptil 15 millimeter lang, mens hannen blir opptil 10 millimeter. Den har en tilsynelatende hårløs kropp. Hunnen er gressgrønn, og er den eneste norske edderkoppen med slik farge, bortsett fra noen grønne hjulspinnere. Hannen er olivengrønn, bakkroppen er rød med to gule striper. Øynene står på to rader med fire i hver, og har gjerne en lys ring rundt hvert øye. De lange beina krummer alle forover, de to fremste parene er lengre enn de to bakerste.

Smaragdedderkopp er en nattaktiv jeger som ikke bygger fangstnett. Den jakter på insekter og andre mindre dyr, vanligvis i lav vegetasjon, i lyng, gress og lavere busker. Ofte sitter den og venter på et byttedyr, framfor å aktivt jakte på det. Den kan bevege seg svært raskt i en mellomting mellom hopp og løping. Den beveger seg lett både fremover, bakover og til sidene og er derfor vanskelige å fange.

Smaragdedderkopp høne. Legg merke til lyse ringer rundt øynene.

Hunnen lager et lite rom, en slags celle, laget av sammenfiltrede løvblader. Der legger hun sine egg og vokter over dem. Hun er da svært aggressiv. Hunner finnes fra tidlig på sommeren til utpå høsten. Hanner finnes kun en kort tid om sommeren.

Litteratur rediger

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Micrommata (tysk)
  • Roberts, M.J. (1995) Spiders of Britain & Northern Europe. Harper Collins. ISBN 0-00-219981-5

Eksterne lenker rediger