Sigrid Kahle

svensk journalist og forfatter
Sigrid Kahle
Sigrid Kahle 01.JPG
Født18. november 1928Rediger på Wikidata
ParisRediger på Wikidata
Død31. desember 2013Rediger på Wikidata (85 år)
UppsalaRediger på Wikidata
Gravlagt Uppsala gamle kirkegård (2014–)[1]Rediger på Wikidata
Partner(e) Carl-Göran Ekerwald (20102013)Rediger på Wikidata
Far Henrik Samuel NybergRediger på Wikidata
Søsken Ingegerd FriesRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, forfatter, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
SpråkSvensk[2]
Utmerkelser Litteris et Artibus (2000), Stig Dagermanprisen, Lundequistska bokhandelns litteraturpris, Lotten von Kræmers pris (2003), Årets Hedersupplänning (2008)[3]Rediger på Wikidata

Sigrid Ida Matilda Kahle (født Nyberg 18. september 1928 i Paris, død 31. desember 2013 i Uppsala)[4] var en svensk journalist og forfatter.

Kahle var datter av H.S. Nyberg og søster til Ingegerd Fries. Hun giftet seg i 1951 med den tyske diplomaten John H. Kahle (1920–2003), sønn av professoren Paul Kahle.

Sigrid Kahle studerte humaniora ved Uppsala universitet og Harvard samt arabisk ved universitet i Bonn. Deretter var hun medarbeider på kultursidene i Svenska Dagbladet og Upsala Nya Tidning og ble i 1997 filosofi-æresdoktor ved Uppsala universitet.

Hun publiserte i 1991 i serien Svenska akademiens minnesteckningar en bok om faren: H.S. Nyberg. En vetenskapsmans biografi og i 2003 selvbiografien Jag valde mitt liv. Andre del av hennes selvbiografi, Att vilja sitt öde – trots allt, utkom i 2013.

Sigrid Kahle spesialiserte seg på islams verden og kultur. I 2006 donerte hun sin og ektemannen John Kahles boksamling med innretning på islam og Orienten til Umeå universitet. I 2008 ga hun deres omfattende avisklippsamling til Sigtunastiftelsen. Fra 2010 til sin død levde Kahle sammen med forfatteren Carl-Göran Ekerwald.

BibliografiRediger

  • 1991H.S.Nyberg. En vetenskapsmans biografi
  • 1993Orientalism i Sverige, forord til Orientalism av Edward W. Said
  • 1994Skrivet av Sigrid Kahle
  • 1994Från Indus till Hindukush
  • 2003Jag valde mitt liv
  • 2013Att vilja sitt öde – trots allt

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ https://www.svenskagravar.se/gravsatt/94345773, 4. aug. 2020, SvenskaGravar, Kahle, Sigrid Ida Matilda
  2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12207716s; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12207716s.
  3. ^ 2. sep. 2020, Hedersupplänningar i Uppsala län, https://www.lansstyrelsen.se/download/18.3db3ed8a171ac1fbfcb24fc8/1591176047908/%C3%85rets%20Hedersuppl%C3%A4nning%20-%202019.pdf
  4. ^ Kollberg, Bo-Ingvar (1. januar 2014). «Sigrid Kahle avliden». Upsala Nya Tidning. Besøkt 1. januar 2014. 

Eksterne lenkerRediger