Åpne hovedmenyen

Sean Connery

skotsk skuespiller
Sean Connery
SeanConneryJune08.jpg
FødtThomas Sean Connery
25. august 1930[1][2][3][4] (89 år)
Edinburgh[5]
Ektefelle Diane Cilento (19621973), Micheline Roquebrune (1975–)
Søsken Neil Connery
Barn Jason Connery
Utdannet ved Tollcross Primary School
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Skuespiller[6], filmprodusent[7], filmskuespiller, karakterskuespiller, teaterskuespiller, manusforfatter, fjernsynsskuespiller
Parti Scottish National Party
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser
20 oppføringer
Oscar for beste mannlige birolle (1988), ridder av Æreslegionen, kommandør av Ordre des Arts et des Lettres, Golden Globe Award for Best Supporting Actor – Motion Picture (1988), BAFTA Academy Fellowship Award (1998), AFI Life Achievement Award (2006), London Film Critics Circle Award for Actor of the Year (1987), National Board of Review Award for Best Supporting Actor (1987), Kennedy Center Honors (1999), Den tyske filmpris/beste mannlige hovedrolle (1987), Kansas City Film Critics Circle Award for Best Supporting Actor (1987), BAFTA Award for Best Actor in a Leading Role (1988), Cecil B. DeMille Award (1995), European Film Award – Jameson People's Choice Award – Best Actor (1999), MTV Movie Award for Best On-Screen Duo (1997), Henrietta-prisen (1971), kommandør i den britiske imperieorden, æresdoktor ved Universitetet i St. Andrews, Grand Officer of Order of Manuel Amador Guerrero, European Film Awards
Aktive år1954
Nettstedhttps://www.seanconnery.com/
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Signatur
Sean Connerys signatur

Sean Connery i kilt sammen med medlemmer av United States Air Force Reserve's Pipe and Drum Band i Washington D.C., 2004

Thomas Sean Connery (født 25. august 1930 i Edinburgh) er en Oscar-vinnende britisk skuespiller som har spilt i mange Hollywood-produksjoner, og var den første som spilte James Bond på film. Connery vant i 1987 Oscar for beste mannlige birolle for sin rolle som Jim Malone i filmen De ubestikkelige (The Untouchables).

BiografiRediger

Connery ble født i Edinburgh i Skottland. Etter at han ble ferdig på skolen vervet han seg til Royal Navy, hvor han ble dimittert på medisinsk grunnlag. I 1953 deltok han for Skottland i Mr. Universe-konkurransen. Denne opptredenen fungerte som døråpner til jobber på scene og i filmbransjen.[trenger referanse]

Connery har vært forkjemper for skotsk selvstendighet og er medlem av Scottish National Party.

I 2000 ble han utnevnt til Knight Bachelor og derved opphøyet i ridderstanden. Han fikk da rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn.

Sean Connery som James BondRediger

Connery er mest kjent for sin rolle som James Bond. Han spilte Bond i totalt syv filmer, første gang i Dr. No (1962).

År Film Originaltittel Rolle
1962 Dr. No James Bond
1963 From Russia with Love James Bond
1964 Goldfinger James Bond
1965 Operasjon Tordensky Thunderball James Bond
1967 James Bond i Japan You Only Live Twice James Bond
1971 Diamanter varer evig Diamonds Are Forever James Bond
1983 Aldri si aldri ¤ Never Say Never Again James Bond

¤ Aldri si aldri er en uoffisiell James Bond-film, og en gjeninnspilling av Thunderball.

Connery er den nest yngste (32 år) av skuespillerne som har spilt James Bond 007. George Lazenby var to år yngre med sine 30 år. De andre skuespillerne var 37–58 år da de fikk rollen som Bond 007 eller sluttet/gav fra seg rollen. Han var ikke forfatter Ian Flemings favoritt som Bond, men Dana Broccoli hadde sett og likt Connery i filmen Darby O'Gill and the Little People. Hun overtalte sin mann, produsenten Albert «Cubby» Broccoli, til å gi Connery rollen som 007.[8]

FilmografiRediger

År Tittel Rolle Originaltittel
1954 Lilacs in the Spring Ukjent, ukreditert
1957 No Road Back Spike
Hell Drivers Johnny Kates
Action of the Tiger Mike
Time Lock sveiser nr. 2
1958 Another Time, Another Place Mark Trevor
1959 Darby O'Gill and the Little People Michael McBride
Tarzan's Greatest Adventure O'Bannion
1961 On the Fiddle Pedlar Pascoe
The Frightened City Paddy Damion
Macbeth Macbeth
Anna Karenina Aleksej Vronskij
1962 Den lengste dagen Menig Flanagan The Longest Day
Dr. No James Bond
1963 From Russia with Love
1964 Goldfinger
Marnie Mark Rutland
Woman of Straw Anthony Richmond
1965 The Hill Joe Roberts
Operasjon Tordensky James Bond Thunderball
1966 Un monde nouveau Seg selv
A Fine Madness Samson Shillitoe
1967 James Bond i Japan James Bond You Only Live Twice
The Bowler and the Bunnet Seg selv
1968 Shalako Shalako
1969 The Red Tent Roald Amundsen
1970 The Molly Maguires Jack Kehoe
1971 The Anderson Tapes Duke Anderson
Diamanter varer evig James Bond Diamonds Are Forever
1972 España campo de golf Seg selv
The Offence Johnson
1974 Zardoz Zed
Mord på Orientekspressen Colonel Arbuthnot Murder on the Orient Express
The Terrorists Nils Tahlvik Ransom
1975 The Dream Factory Seg selv
The Wind and the Lion Mulai Ahmed er Raisuni
Mannen som ville bli konge Daniel Dravot The Man Who Would Be King
1976 Robin og Marian Robin Hood Robin and Marian
The Next Man Khalil Abdul-Muhsen
1977 A Bridge Too Far Roy Urquhart
1979 Det første store togrøveriet Edward Pierce The Great Train Robbery
Meteor Dr. Paul Bradley
Cuba Robert Dapes
1981 Outland Marshal William T. O'Niel
Time Bandits Kong Agamemnon
1982 G'olé! Stemme
Five Days One Summer Douglas Meredith
Wrong Is Right Patrick Hale
1983 Sean Connery's Edinburgh Seg selv
Aldri si aldri James Bond Never Say Never Again
1984 Sword of the Valiant The Green Knight
1986 Highlander Juan Sánchez Villa-Lobos Ramírez Highlander
Rosens navn ¤ William av Baskerville The Name of the Rose
1987 De ubestikkelige ¤¤ Jim Malone The Untouchables
1988 The Presidio Oberstløytnant Alan Caldwell
Memories of Me Seg selv
1989 Indiana Jones og det siste korstog Henry Jones senior Indiana Jones and the Last Crusade
Family Business Jessie McMullen
1990 Jakten på Rød Oktober Kaptein Marko Ramius The Hunt for Red October
Russlands hus Barley Blair The Russia House
1991 Highlander 2: Fremmed uten navn Juan Sánchez Villa-Lobos Ramírez Highlander II: The Quickening
Robin Hood – tyvenes prins Kong Rikard Løvehjerte Robin Hood: Prince of Thieves
1992 Medisinmannen Dr. Robert Campbell Medicine Man
1993 Blodrød sol Kaptein John Connor Rising Sun
1994 En god mann i Afrika Dr. Alex Murray A Good Man in Africa
1995 I sannhetens tjeneste Paul Armstrong Just Cause
Kongens ridder Kong Arthur First Knight
1996 Dragonheart Draco (stemme)
The Rock John Patrick Mason
1998 Hevnere i kjole og hvitt Sir August de Wynter The Avengers
Kjærlighetens spill Paul Playing by Heart
1999 Entrapment Robert MacDougal
2000 Møtet med Forrester William Forrester Finding Forrester
2003 The League of Extraordinary Gentlemen Allan Quatermain
2012 Sir Billi[9] Sir Billi (stemme)

¤ For denne rollen vant han en BAFTA-pris
¤¤ For denne rollen vant han en Oscar for beste mannlige birolle

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Sir Sean Connery, biography/Sean-Connery
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014, Sean Connery, https://portal.dnb.de/opac.htm?method=simpleSearch&cqlMode=true&query=nid%3D11867675X
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Sean Connery, connery-sean
  4. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Sir Sean Connery, 00000011236
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014
  6. ^ Internet Movie Database, 29. jul. 2019, https://www.imdb.com/title/tt0102798/
  7. ^ http://ibdb.com/person.php?id=23802
  8. ^ «Dana Broccoli». telegraph.co.uk. 3. mars 2004. 
  9. ^ «Sean Connery Animated Adventure 'Sir Billi' to Premiere at Sonoma Film Festival». The Hollywood Reporter. 19. mars 2012. 

Eksterne lenkerRediger