Ronnie Drew

irsk sanger og skuespiller

Ronnie Drew (født 16. september 1934 i Dún Laoghaire i Irland, død 16. august 2008 i Dublin) var en irsk sanger og folkemusiker. Han er kjent for medvirkning i gruppen The Dubliners[7] og ble i sin tid regnet som en av ledende representanter for irsk folkemusikk. Drew var blant annet kjent for sin grove stemme og som de andre i Dubliners langt hår og skjegg. Da det i 2006 ble kjent at Drew var alvorlig syk skrev Robert Hunter fra Grateful Dead sammen med Bono og The Edge fra U2 «The Ballad of Ronnie Drew» til hans ære. Sinead O'Connor, The Corrs, Chieftains, Damien Dempsey, Shane MacGowan og Christy Moore medvirket på innspillingen der inntektene gikk til den irske kreftforeningen.[8][9] Omkring 3000 møtte frem til begravelsen blant dem Dublins ordfører og biskop, og representanter for Irlands president og statsminister.[10][11]

Ronnie Drew
Ronnie drew 2004.jpg
Ronnie Drew i 2004.
Født16. sep. 1934[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Dún LaoghaireRediger på Wikidata
Død16. aug. 2008[1][5][2][3]Rediger på Wikidata (73 år)
Dublin[6]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skuespiller, sanger, gitarist, teaterskuespiller, filmskuespiller, komponistRediger på Wikidata
Barn Phelim DrewRediger på Wikidata
Nasjonalitet IrlandRediger på Wikidata

Drew gjorde det ikke særlig godt på skolen og tidlig i yrkeslivet livnærte han seg av strøjobber som vaskehjelp, heisvakt på hotell i London, sentralbordoperatør og på byggeplasser. Han jobbet senere tre år som engelsklærer i Sevilla og lærte der å spille spansk gitar. Drw fattet interesse for irsk folkemusikk da opplevde fargerike musikere som Margaret Barry og Dominic Behan.[9]

Drew stiftet The Ronnie Drew Group i 1962, på Drews forslag skiftet de navn til The Dubliners etter James Joyces roman. Luke Kelly, Barney McKenna og Ciaran Bourke medvirket også. De begynte å spille i O'Donoghue's pub der de opprinnelig møttes for å drikke øl. Med sin livlige stil og kraftige irske aksent skilte de seg fra den mer polerte stilen som irsk musikk hadde blitt kjent som ved blant annet ved The Clancy Brothers. Luke Kelly fremførte som regel balladene mens Drew fremførte de livlige sangene som «Finnegan’s Wake».[9][12][13] Drew var med i gruppen i periodene 1962 til 1974 og 1979 til 1995.[8] Drew opptredde i Norge med gruppen Bergeners på plate,[14] live[15] og på tv i 1978. Med sangen «Sky is the limit», oppnådde Drew 4.-plass på europatoppen med Bergeners og Ivar Medaas (hardingfele).[16] Etter 1995 satset Drew på en solokarriere.[8]

Han var gift med Deirdre, datter av den irske politikeren og diplomaten Patrick McCartan.[9]

Diskografi som soloartistRediger

  • «Ronnie Drew» (1976)
  • "Sky is the limit" (1978)
  • "Verablæs du fagre øy" (1978)
  • «Guaranteed» (1978)
  • «Dirty Rotten Shame» (1995)
  • «The Humour Is On Me Now» (1999)
  • «A Couple More Years» (med Eleanor Shanley) (2000)
  • «An Evening With Ronnie Drew» (2004)
  • «El Amor De Mi Vida» (med Eleanor Shanley) (2006)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Dictionary of Irish Biography, oppført som Ronnie (Joseph Ronald Augustine) Drew, Dictionary of Irish Biography-ID a9696[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Discogs, Discogs artist-ID 899364, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Find a Grave, Find a Grave 29114951, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «Ronnie Drew, founder of Dubliners, dies» (engelsk). 17. august 2008. ISSN 0307-1235. Besøkt 12. juli 2018. 
  8. ^ a b c «Obituary: Ronnie Drew». the Guardian (engelsk). 17. august 2008. Besøkt 30. mars 2021. «For more than 30 years, the distinctive voice of the Irish folk band the Dubliners belonged to Ronnie Drew, who has died aged 73. His gravelly voice, described by Mary Kenny as "proper sawdust Dublin"...» 
  9. ^ a b c d «Ronnie Drew: Lead singer of the Dubliners». The Independent (engelsk). 22. oktober 2011. Besøkt 30. mars 2021. 
  10. ^ «Mourners give Ronnie a rare ould send-off». independent (engelsk). Besøkt 30. mars 2021. 
  11. ^ Sheridan, Kathy. «Lyrical farewell for Dubliner Ronnie Drew». The Irish Times (engelsk). Besøkt 30. mars 2021. 
  12. ^ «Dubliners singer Ronnie Drew dies at 73». The Irish Times (engelsk). 16. august 2008. Besøkt 12. juli 2018. 
  13. ^ Cappelens musikkleksikon. Oslo: Cappelen. 1978. ISBN 8202036909. 
  14. ^ https://www.discogs.com/Bergeners-5000-Bergeners/release/4564991
  15. ^ Lind, Idar (1986). Vår egen lille verden: Studentersamfundet i Trondhjem 1910-85. Trondheim: Studentersamfundet i Trondhjem. ISBN 8299145805. 
  16. ^ Bergens Arbeiderblad 1978.08.02. Norge;Vestland;;Bergen;;;;. 1978-08-02. 

Eksterne lenkerRediger