Robert Fripp

Robert Fripp (født 16. mai 1946 i Wimborne Minster i Dorset) er en britisk gitarist, komponist og produsent. Han er gitarist i, og grunnleggeren av progressiv rock-bandet/prosjektet King Crimson.

Robert Fripp
Robert Fripp.jpg
Født16. mai 1946[1]Rediger på Wikidata (76 år)
Wimborne MinsterRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Gitarist, komponist, mental trener, plateprodusent, musiker, låtskriver, jazzgitarist, plateartistRediger på Wikidata
Ektefelle Toyah WillcoxRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Medlem av Fripp & Eno, King Crimson, Giles, Giles and FrippRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Sjanger Progressiv rock, rockRediger på Wikidata
InstrumentGitar[2]
PlateselskapE.G. Records, Discipline Global Mobile
IMDbIMDb

Han har utviklet teknologien og spilleteknikken bak Frippertronics. Han er venstrehendt, men spiller på vanlige høyrehendte gitarer.

I King Crimson, som han har vært leder for i mesteparten av sin karrierer (1969–1974, 1981–1984, 1994–2003, 2007- ), har han arbeidet sammen med en rekke kjente navn innen progressiv rock, som Greg Lake og Bill Bruford.

Før King Crimson var han medlem av Giles, Giles and Fripp.

Parallelt med og innimellom periodene med King Crimson har han jobbet med blant annet Brian Eno i perioden 1973–1979 (og i 2005), Fripp & Eno. Duoen har gitt ut fire studioalbum, som begynner med 1973-albumet No Pussyfooting.

Han har også vært med i band som The League of Gentlemen og Discipline. Samarbeidet med David Sylvian, Andy Summers og Theo Travis.

Fripp er blant annet kjent for sitt bidrag til David Bowies album "Heroes" fra 1977, og særlig hans bidrag på tittelsangen hvor han skapte en uvanlig, vedvarende lyd gjennom akustisk tilbakekobling og ved å variere dennes karakter gjennom å sitte ulike steder i studioet. Han var også med på Bowies album Scary Monsters (and Super Creeps) fra 1980.[3]

Han produserte også og spilte på Peter Gabriels andre album i 1978 og spilte på Blondies album Parallel Lines også i 1978.

Fredag 29. april 2020 startet Robert Fripp å gi ut «Music for Quiet Moments», en singel hver fredag i 52 uker med diverse opptak fra forskjellige konserter. Singlene ble gitt ut på DGMLive, YouTube, Spotify, Apple Music og alle de viktigste elektroniske musikkplattformene.[4][5]

Diskografi (utvalg)Rediger

Se også diskografi for King Crimson

  • 1968 The Cheerful Insanity of Giles, Giles and Fripp
  • 1973 No Pussyfooting (med Brian Eno)
  • 1974 Here Come the Warm Jets (med Brian Eno)
  • 1975 Another Green World (med Brian Eno)
  • 1975 Evening Star (med Brian Eno)
  • 1979 Exposure
  • 1981 God Save the Queen/Under Heavy Manners
  • 1981 The League of Gentlemen (med the League of Gentlemen)
  • 1981 Let the Power Fall: An Album of Frippertronics
  • 1982 I Advance Masked (med Andy Summers)
  • 1984 Bewitched (med Andy Summers)
  • 1985 Network
  • 1985 God Save The King (med the League of Gentlemen)
  • 1986 The League of Crafty Guitarists Live!
  • 1986 The Lady or the Tiger (med Toyah Willcox)
  • 1986 Gone to Earth (med David Sylvian)
  • 1990 Show of Hands (med The League of Crafty Guitarists)
  • 1991 Kneeling at the Shrine (med Sunday All Over The World)
  • 1991 Show Of Hands (med The League of Crafty Guitarists)
  • 1993 The First Day (med David Sylvian)
  • 1993 Darshan (med David Sylvian)
  • 1994 The Bridge Between (med California Guitar Trio)
  • 1994 1999 Soundscapes: Live in Argentina
  • 1994 Damage: Live (med David Sylvian)
  • 1994 Redemption-Approaching Silence (med David Sylvian)
  • 1994 FFWD (med The Orb)
  • 1995 Intergalactic Boogie Express: Live in Europe... (med The League of Crafty Guitarists)
  • 1995 A Blessing of Tears: 1995 Soundscapes, Vol. 2 (live)
  • 1995 Radiophonics: 1995 Soundscapes, Vol. 1 (live)
  • 1996 That Which Passes: 1995 Soundscapes, Vol. 3 (live)
  • 1996 Thrang Thrang Gozinbulx (med The League of Gentlemen)
  • 1997 November Suite: 1996 Soundscapes – Live at Green Park Station
  • 1997 Pie Jesu
  • 1998 The Gates of Paradise
  • 1998 Lightness: for the Marble Palace (med Brian Eno)
  • 1999 The Repercussions of Angelic Behavior (med Bill Rieflin og Trey Gunn)
  • 2000 A Temple in the Clouds (med Jeffrey Fayman)
  • 2004 The Equatorial Stars (med Brian Eno)
  • 2005 Love Cannot Bear, Soundscapes – Live In The USA
  • 2006 The Cotswold Gnomes (med Brian Eno)
  • 2007 At the End of Time (Churchscapes live i England og Estland)
  • 2007 Beyond Even (1992 – 2006) (med Brian Eno)
  • 2007 Robert Fripp... Unplugged!
  • 2008 Thread (med Theo Travis)
  • 2008 From Good to Great: Beginner to Mastery (med Patricia Fripp)
  • 2012 Follow (med Theo Travis)
  • 2012 Discretion (med Theo Travis)
  • 2015 Starless Starlight (med David Cross)
  • 2019 Sugar Rush (med Toyah & The Humans)
  • 2019 A Scarcity of Miracles (med Jakko M. Jakszyk og Mel Collins)

I 2020 og 2021 ga han ut 52 singler i serien «Music for Quiet Moments», en ny singel i serien hver fredag i et år.

ReferanserRediger

  1. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 22235[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Montreux Jazz Festival Database, Montreux Jazz Festival konsert ID 1665, fra Wikidata 
  3. ^ «Robert Fripp Biography, Songs, & Albums». AllMusic (engelsk). Besøkt 20. februar 2022. 
  4. ^ «DGM Live». DGM Live (engelsk). Besøkt 12. januar 2021. 
  5. ^ «Robert Fripp – Music for Quiet Moments» (engelsk). Uncut.com. 7. januar 2022. 

Eksterne lenkerRediger