Åpne hovedmenyen
Robert Clarke
Født1. juni 1920[1][2]
Oklahoma City[3]
Død11. juni 2005[1][2] (85 år)
Valley Village
Gravlagt Forest Lawn Memorial Park
Barn Cam Clarke
Utdannet ved University of Wisconsin, University of Oklahoma
Beskjeftigelse Skuespiller, filmregissør, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet USA
Aktive år1944–2005
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Robert Irby Clarke (født 1. juni 1920, død 11. juni 2005) var en amerikansk skuespiller, best kjent for sine klassiske science fiction kultfilmer på 1950-tallet.

Tidlig livRediger

Clarke ble født og vokste opp i Oklahoma City, Oklahoma. Han bestemte seg tidlig for å bli skuespiller, tross han var redd for rampelyset i de første opptredener i skoleteateret. Han gikk på Kemper Military School and College, hadde planlagt en karriere i det militære, men droppet ut på grunn av astma som hindret ham i å gjøre tjeneste under andre verdenskrig. Han gikk senere på University of Oklahoma hvor han spilte i hørespill, og studerte deretter ved University of Wisconsin, Madison hvor han opptrådte på scenen. Han tok ingen eksamen, men reiste til California for å forsøke å få innpass i filmbransjen.

KarriereRediger

Etter opptaksprøve ved 20th Century Fox og Columbia Pictures, endte Clarke opp med en kontrakt hos RKO Radio Pictures. Hans første rolle var The Falcon in Hollywood (1944), fikk så små roller i The Body Snatcher (1945), Bedlam (1946), og Dick Tracy Meets Gruesome (1947). Da RKO dropped hans opsjon tre år senere, begynte han som freelanser på 1950-tallet og opptrådte i mange klassiske science fiction-filmer, inklusive The Man from Planet X (1951), Captain John Smith og Pocahontas (1953) som John Rolfe, The Incredible Petrified World (1957), The Astounding She-Monster (1957), og 'The Hideous Sun Demon (1959), hvor Clarke skrev, regisserte og produserte. Clarke opptrådte i George Lucas' film Star Wars Episode IV: A New Hope, hvor han spilte imperial oberst Wullf Yularen, en skikkelse som ikke stod i rulleteksten da filmen ble vist første gang, men oppstod tilslutt som en admiral i Star Wars: The Clone Wars (film) og i fjernsynsseriene Star Wars: The Clone Wars (2008 TV series) (hvor også hans sønn, Cam Clarke var stemmeskuespiller for O-Mer i to ev seriens episoder). Clarkes navn fikk ikke plass i rulleteksten og han ble heller ikke kreditert for rollen.

Clarke røpet i sin selvbiografi i 1996: To 'B' or Not to 'B' (skrevet sammen med Tom Weaver) at han gjorde The Hideous Sun Demon for mindre enn 50 000 dollar, inklusive 500 dollar for gummidrakten av en firfisle som han bar. Han skjøt filmen i løpet av 12 helger for å få ekstradager gratis for bruk av leiet kamerautstyr. Filmen Hideous Sun Demon ble vist i filmen It Came from Hollywood i 1982 og med Clarkes tillatelse ble den dubbet på nytt i 1983 for komedien What's Up, Hideous Sun Demon (Revenge of the Sun Demon) med stemmene til Jay Leno og Cam Clarke som gjentok sin fars rolle.

Fra 1950-tallet frem til 1980-tallet opptrådte han regelmessig i fjernsynsserier. Han hadde to gjesteroller i Perry Mason, inkludert rollen som medeier i sirkus og morderen Jerry Franklin i "The Case of the Clumsy Clown" fra 1980. Andre fjernsynsopptredener omfattet The Lone Ranger, The Cisco Kid, Hawaiian Eye, 77 Sunset Strip, General Hospital, Marcus Welby, M.D., Dragnet, Adam-12, Sea Hunt, Ripcord, Baa Baa Black Sheep, Hawaii Five-O, Trapper John, M.D., Fantasy Island, Dallas, Simon & Simon, Knight Rider, Murder She Wrote, Matt Houston, Dynasty, Falcon Crest, og dusinvis av andre. Den biografiske dokumentaren fra 1997, Lugosi: Hollywood's Dracula viser hva han har produsert. Clarkes siste opptreden var i filmen The Naked Monster, et resymé av klassiske science fiction-filmer fra 1950-tallet frem til 2005.

Personlig livRediger

Clarke giftet seg med Alyce King i 1956. Et ti-år senere begynte han å opptre på TV i The King Family Show (1965), men ikke for sine musikalske prestasjoner. På programmet opptrådte han i komedier og sentimentale stykker. Han var far til den kjente skuespiller og stemmeartist Cam Clarke. På midten av 1960-tallet var han informasjonsjef for en møbel- og utstyrskjede, kalt Gold's Giant Stores. Hans selvbiografi To "B" or Not to "B": A Film Actor's Odyssey, ble utgitt i 1996.

Han døde 11. juni 2005 i Valley Village (California) av komplikasjoner av diabetes.[4]

Filmografi (utvalg)Rediger

  • San Quentin (1946) (1946)
  • Return of the Bad Men (1948)
  • Hard, Fast and Beautiful (1951)
  • The Man from Planet X (1951)
  • Captive Women (1952)
  • The Fabulous Senorita (1952)
  • Captain John Smith and Pocahontas' (1953)
  • The Black Pirates (1954)
  • The Incredible Petrified World (1957)
  • The Astounding She-Monster (1957)
  • The Hideous Sun Demon (1959)
  • Beyond the Time Barrier (1960)
  • Terror of the Bloodhunters (1962)
  • Zebra in the Kitchen (1965)
  • Frankenstein Island (1981)
  • Midnight Movie Massacre (1988)
  • Alienator (1989)
  • The Naked Monster (2005)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 14. mai 2014
  2. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Robert I. Clarke, 11221858
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 23. des. 2014
  4. ^ Full bio

Eksterne lenkerRediger