René Clair

René Clair
Clair & Satie, Relache1924.jpg
Født11. november 1898[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Paris[5][6][7][8]Rediger på Wikidata
Død15. mars 1981[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (82 år)
Neuilly-sur-Seine[9][10]Rediger på Wikidata
Gravlagt Neuilly-sur-SeineRediger på Wikidata
Utdannet ved Lycée Louis-le-Grand, Lycée MontaigneRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Manusforfatter, filmregissør, filmprodusent[11], journalist, skribent[12], filmklipper, filmskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Medlem av Académie française (1960–), Collège de ’PataphysiqueRediger på Wikidata
Utmerkelser Storoffiser av Æreslegionen, kommandør av Ordre des Arts et des Lettres, storkorset av Den nasjonale fortjenstorden, ordre de la Grande Gidouille, Prix Louis-Delluc (1955)Rediger på Wikidata

René Clair, født René-Lucien Chomette den 11. november 1898 i Paris, død 15. mars 1981 i Neuilly-sur-Seine, var en fransk filmregissør, forfatter, og medlem av Det franske akademi.[13] Han etablerte sitt rykte på 1920-tallet som regissør av stumfilmkomedier, ofte blandet med fantasi-elementer.

Filmografi som regissørRediger

SpillefilmRediger

  • 1925: Le fantôme du Moulin-Rouge
  • 1926: Le voyage imaginaire
  • 1927: La proie du vent
  • 1928: En italiensk stråhatt (Un chapeau de paille d'Italie)
  • 1928: Les deux timides
  • 1930: Under Paris' hustak (Sous les toits de Paris)
  • 1931: Millionen (Le Million)
  • 1931: Leve friheten (À nous la liberté)
  • 1932: 14. juli (Quatorze Juillet)
  • 1934: Den siste milliardær (Le Dernier Milliardaire)
  • 1935: Spøkelset flytter med (The Ghost Goes West)
  • 1938: Veien til berømmelse (Break the News)
  • 1941: Grevinnen av New Orleans (The Flame of New Orleans)
  • 1942: Gift med en heks (I Married a Witch)
  • 1943: I dag og for alltid (Forever and a Day)
  • 1944: Det hendte i morgen (It Happened Tomorrow)
  • 1945: Den usynlige morder (And Then There Were None)
  • 1947: Taushet er gull (Le silence est d'or)
  • 1950: Faust – djevelens skjønnhet (La Beauté du diable)
  • 1952: Nattens skjønnheter (Les Belles de nuit)
  • 1955: Kjærlighets-manøvrer (Les Grandes Manœuvres)
  • 1957: I en utkant av Paris (Porte des Lilas)
  • 1961: All verdens gull (Tout l'or du monde)
  • 1965: Les fêtes galantes

Kortfilm/episodefilmRediger

  • 1923: Paris qui dort
  • 1924: Entr'acte
  • 1928: La tour
  • 1960: Kvinnen og kjærligheten (La Française et l'Amour)
  • 1962: Les quatre vérités

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Rene Clair, biography/Rene-Clair
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  3. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11896907w
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, René Clair, clair-rene
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014
  6. ^ http://www.theyshootpictures.com/clairrene.htm
  7. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), Клер Рене, 28. sep. 2015
  8. ^ http://explore.bfi.org.uk/4ce2ba138b568
  9. ^ Gemeinsame Normdatei, 30. des. 2014
  10. ^ http://www.silentera.com/articles/heissLokke/pordenone2007.html
  11. ^ http://www.threestooges.net/filmography/episode/414
  12. ^ http://www.deliciousdeath.com/34/34eng.html
  13. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 6. februar 2016.