Ray Bradbury

amerikansk manusforfatter og skribent
Ray Bradbury
Ray Bradbury (1975) -cropped-.jpg
FødtRaymond Douglas Bradbury
22. august 1920[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Waukegan[5][6][7]Rediger på Wikidata
Død5. juni 2012[2][8][9][10]Rediger på Wikidata (91 år)
Los Angeles[1]Rediger på Wikidata
Gravlagt Westwood Village Memorial Park CemeteryRediger på Wikidata
Ektefelle Marguerite Bradbury (19472003)Rediger på Wikidata
Barn Bettina F. BradburyRediger på Wikidata
Utdannet ved Los Angeles High SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Manusforfatter, lyriker, skribent, prosaforfatter, romanforfatter, science fiction-forfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
SpråkEngelsk
Utmerkelser
20 oppføringer
Prometheus Award (1984), World Fantasy Award for Life Achievement (1977), Bram Stoker Award for Lifetime Achievement (1988), First Fandom Hall of Fame award (1996), Helmerich Award (1994), Pulitzer-prisens særskilte hederbevisninger og utmerkelser (2007), Ross Macdonald Literary Award (2002), Valentine Davies Award (1974), World Horror Convention Grand Master Award (2001), Damon Knight Memorial Grand Master Award (1989), Inkpot Award (1974), kommandør av Ordre des Arts et des Lettres (2007), National Medal of Arts (2004), Emmy-prisen (1994), Sir Arthur Clarke Award (2007), California Library Hall of Fame[11], Science Fiction and Fantasy Hall of Fame (1999), Hugo Award for Best Short Story (1944), Hugo-prisen for beste roman (1954), Geffen AwardRediger på Wikidata
Sjangerscience fiction, fantasy, skrekklitteratur
Debuterte1942
Aktive år1942
Viktige verkFahrenheit 451, The Martian Chronicles
Påvirket avEdgar Rice Burroughs, Karel Čapek, Edgar Allan Poe, H.P. Lovecraft, George Bernard Shaw, Jevgenij Zamjatin, Sherwood Anderson, Eudora Welty, Edith Wharton, Leigh Brackett, Thomas Wolfe, Jack Williamson, George Orwell, Jules Verne, John Steinbeck, Herbert George Wells, Mary Shelley, Charles Dickens, William Shakespeare, Aldous Huxley, Stanley G. Weinbaum
Nettstedhttp://www.raybradbury.com/
IMDbIMDb
Signatur
Ray Bradburys signatur

Ray Douglas Bradbury (født 22. august 1920, død 5. juni 2012[12]) var en amerikansk fantasi-, grøsser- og science fiction-forfatter, best kjent for The Martian Chronicles og sin dystopiske roman Fahrenheit 451.

Hans mor kom fra Dalarna i Sverige, og han flyttet flere ganger som barn. Siden 1934 bodde han i Los Angeles. Han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

BibliografiRediger

RomanerRediger

  • Fahrenheit 451 (1953)
  • Dandelion Wine (1953)
  • Something Wicked This Way Comes (1962)
  • The Halloween Tree (1972)
  • Death Is a Lonely Business (1985)
  • A Graveyard for Lunatics (1990)
  • Green Shadows, White Whale (1992)
  • Ahmed and the Oblivion Machines (1998)
  • From the Dust Returned (2001)
  • Let's All Kill Constance (2003)
  • It Came From Outer Space (2003)

NovellesamlingerRediger

  • Dark Carnival (1947)
  • The Martian Chronicles (Krøniker fra Mars) (1950)
  • All Summer in a day (1950)
  • The Illustrated Man (1951)
  • The Golden Apples of the Sun (1953)
  • The October Country (1955)
  • A Medicine for Melancholy (1959)
  • R is for Rocket (1960)
  • I Sing The Body Electric! (1969)
  • The Toynbee Convector (1988)
  • Driving Blind (1998)
  • One More for the Road (2002)
  • Bradbury Stories (2003)
  • The Veldt (2006)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 12. feb. 2020, Ray Bradbury, tysk, https://portal.dnb.de/opac.htm?method=simpleSearch&cqlMode=true&query=nid%3D118659723
  2. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Ray Bradbury, biography/Ray-Bradbury
  3. ^ Vegetti Catalog of Fantastic Literature, Ray Bradbury, 10560
  4. ^ Autorités BnF, Ray Bradbury, 118937366
  5. ^ The Daily Telegraph, 12. feb. 2020, britisk-engelsk, Ray Bradbury, http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/9315001/Ray-Bradbury.html
  6. ^ Concise Literary Encyclopedia
  7. ^ http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/culture-obituaries/books-obituaries/9314662/Ray-Bradbury.html
  8. ^ Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  9. ^ Yahoo! News, 13. jun. 2012, Science fiction author Ray Bradbury dies, http://news.yahoo.com/ray-bradbury-dies-california-143150129.html;_ylt=A2KLOzGBa89PX2AA7tPQtDMD
  10. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Ray Bradbury, 00000026731
  11. ^ California Library Hall of Fame, 12. feb. 2020, engelsk, California Library Hall of Fame Inductees, https://www.cla-net.org/page/612
  12. ^ «Ray Bradbury er død». ABC Nyheter. 6. juni 2012. Besøkt 5. juni 2017. 

Eksterne lenkerRediger

  Engelsk Wikiquote: Ray Bradbury – sitater
 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)