Ravi Shankar

indisk politiker og komponist

Ravi Shankar (KBE) (født Robindro Shaunkor Chowdhury, iblant skrevet Rabindra Shankar Chowdhury, 7. april 1920 i Varanasi, død 11. desember 2012 i San Diego, USA) var en bengalsk-indisk sitarspiller og komponist av hindustanimusikk, en av hovedformene innen indisk klassisk musikk. Av indiske musikere er han blant de som er best kjent i Vesten. Dette ble forsterket gjennom hans vennskap med George Harrison og at han derigjennom ble assosiert med The Beatles.

Ravi Shankar
Ravi Shankar.jpg
Født7. apr. 1920[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Varanasi[5][6]Rediger på Wikidata
Død11. des. 2012[1][2][4][7]Rediger på Wikidata (92 år)
San Diego[8]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Komponist, sitarspiller, filmregissør[9][10], politikerRediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Rajya Sabha Rediger på Wikidata
Ektefelle Annapurna Devi (19411961)Rediger på Wikidata
Søsken Uday ShankarRediger på Wikidata
Barn Norah Jones, Shubhendra Shankar, Anoushka ShankarRediger på Wikidata
Nasjonalitet Britisk India (–1947), India (1950–)Rediger på Wikidata
Medlem av American Academy of Arts and LettersRediger på Wikidata
Utmerkelser
21 oppføringer
Kommandør av Ordre des Arts et des Lettres, kommandørridder av Order of the British Empire, Ramon Magsaysay-prisen (1992), Grammy Lifetime Achievement Award (2013), Banga Bibhushan, Praemium Imperiale (1997)[11], James Parks Morton Interfaith Award, Sangeet Natak Akademi Award (1962), Padma Bhushan (1967), Grammy Award for Best Chamber Music Performance (1967), Grammy Award for Album of the Year (1972), Polar Music Prize (1998), Bharat Ratna (1999)[12], Grammy Award for Best World Music Album (2001), Grammy Award for Best World Music Album, Tagore Award (2012), kommandør av Æreslegionen, Padma Vibhushan (1981), Fellow of the Sangeet Natak Akademi, Fukuokas pris for asiatisk kultur (1991), honorary doctor of the University of CalcuttaRediger på Wikidata

Shankar hadde fått opplæring av den store musikeren Alauddin Khan. Han giftet seg med en av Khans døtre, men de ble skilt.

Vennskapet med Harrison skulle føre til at Shankar opptrådte på noen av 60-tallets mest kjente festivaler, som Monterey Pop i 1967 og Woodstock i 1969. Han fikk også stor oppmerksomhet i forbindelse med sin opptreden på The Concert for Bangladesh i 1971.

Han er faren til sangerinnen Norah Jones og sitarspilleren Anoushka Shankar.[13]

DiskografiRediger

Studio- og livealbum (utvalg)

  • Three Ragas (1956)
  • Music of India (1962)
  • Improvisations (1962)
  • In Concert (1962)
  • Ravi Shankar (1963)
  • India's Master Musician (1963)
  • In London]] (1964)
  • Ragas & Talas (1964)
  • The Master Musicians of India (med Ali Akbar Khan) (1964)
  • Portrait of Genius (1964)
  • Ravi Shankar and Ali Akbar Khan (1965)
  • Sound of the Sitar (1965)
  • West Meets East (med Yehudi Menuhin) (1968)
  • In San Francisco (1967)
  • The Exotic Sitar and Sarod (1967)
  • Two Raga Moods (1967)
  • Live: Ravi Shankar at the Monterey International Pop Festival (1967)
  • A Morning Raga / An Evening Raga (1968)
  • The Sounds of India (1968)
  • In New York (1968)
  • West Meets East, Volume 2 med Yehudi Menuhin (1968)
  • Music from India serie no.8 (1968)
  • A Sitar Recital (1968)
  • Ravi Shankar Improvisations & theme from Pather Panchali (1968)
  • Ravi Shankar's Festival from India (1968)
  • Ravi Shankar (1969)
  • At the Woodstock Festival (1969)
  • Music of India A Dhun and a Raga with Ali Akbar Khan (1969)
  • Ravi Shankar Raga Parameshwari (1970)
  • Six Ragas (1970)
  • The Exciting Music of Ravi Shankar (1970)
  • Four Raga Moods (1971)
  • PBP Ravi Shankar and PBU Ahmedjan Thirakhwa (1971)
  • Concerto for Sitar & Orchestra med London Symphony Orchestra og André Previn (1971)
  • The Concert for Bangladesh (kun side 1, med Ali Akbar Khan) (1971)
  • The Genius of Ravi Shankar (1972)
  • Ravi Shankar (1972)
  • Ravi Shankar Ragas (1972)
  • The Masters of Indian Music (dobbeltalbum med Ali Albar Khan) (1972)
  • In Concert 1972 (med Ali Akbar Khan) (1973)
  • Ragas (med Ali Akbar Khan – inneholder The Master Musicians of India (1964) og Ali Akbar Khan albumet The Soul of Indian Music (1965) (utgitt som dobbeltalbum i 1973)
  • Shankar Family & Friends (1974) – finnes i Shankar og George Harrisons box set Collaborations (2010)
  • Ravi Shankar's Music Festival from India (1976) – også en del av Collaborations (2010)
  • Improvisations – West Meets East 3 (med Yehudi Menuhin og Jean-Pierre Rampal) (1976)
  • Ravi Shankar (1979)
  • Shankar in Japan (1979)
  • Jazzmine med bl.a. George Adams (1980)
  • The Spirit of India (1980)
  • Homage to Mahatma Gandhi (1981)
  • Raga-Mala (Sitar Concerto No. 2) (1982)
  • Raga Mishra Piloo: duet for sitar & sarod (med Ali Akbar Khan) (1983)
  • Pandit Ravi Shankar (1986)
  • Tana Mana (1987)
  • Ravi Shankar: the Doyen of Hindustani Music (1988)
  • Inside the Kremlin (1988)
  • Passages with Philip Glass (1990)
  • Concert for Peace: Royal Albert Hall (1995)
  • Genesis (1995)
  • Towards the Rising Sun (1996)
  • Ravi Shankar: In Celebration (1996)
  • Chants of India (1997)
  • Raga Tala (1997)
  • Shankar: Sitar Concertos and Other Works (1998)
  • Shankar: Raga Jogeshwari (1998)
  • Vision of Peace: The Art of Ravi Shankar (2000)
  • Full Circle: Carnegie Hall 2000 (2001)
  • Between Two Worlds (dokumentar av Mark Kidel) (2001)
  • Flowers of India (2007)
  • More Flowers of India (2008)
  • Collaborations (box set med George Harrison) (2010)
  • Symphony med London Philharmonic Orchestra og David Murphy (2012)
  • The Living Room Sessions Part 1 (2012)
  • The Living Room Sessions Part 2 (2013)
  • A Night at St. John the Divine (2014)
  • In Hollywood, 1971 (2016)
  • Ghanashyam: A Broken Branch (2017)
  • Live in Copenhagen (2020)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 55658[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0062438[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Portrait of the artist: Ravi Shankar, musician», publisert i The Guardian, utgitt 6. juni 2011[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id shankar-ravi, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ timesofindia.indiatimes.com[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ www.justdial.com[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ www.praemiumimperiale.org, besøkt 19. mars 2022[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ www.dashboard-padmaawards.gov.in[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ Norah Jones on Her Father, Ravi Shankar RollingStone

Eksterne lenkerRediger

 Denne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.