Prisopodidae er en delgruppe av spøkelsesinsektene som igjen tilhører de «gresshoppelignende insekter». De er mestere i kamuflasje og ligner korte tynne pinner fra busker eller trær.

Prisopodidae
Nomenklatur
Prisopodidae
Brunner von Wattenwyl, 1893
Hører til
spøkelsesinsekter,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 50
Habitat: på busker og trær
Utbredelse: Sør- og Mellom-Amerika, Afrika, Sørøst-Asia
Inndelt i


Utseende rediger

Middelsstore til store, lange og tynne pinnedyr. Kroppen er noe flat og uthulet på undersiden, langs sidene med flakaktige utvekster. Dette, sammen med gråspraglete farge, gjør at de går i ett med lavkledte greiner, som de gjerne trykker seg mot. På den andre siden kan enkelte arter være ganske fargerike.

Levevis rediger

Man trodde en stund at de søramerikanske artene i slekten Prisopus levde i vann, men dette kom av en misforståelse eller muligens en oppdiktet historie. De kryper rundt på trestammer og greiner der de er godt kamuflert. Som andre spøkelsesinsekter er de planteetere.

Utbredelse rediger

De fleste artene finnes i det nordlige Sør-Amerika, men underfamilien Korinninae lever i Sørøst-Asia og slekten Prisopus forekommer i det sørlige Afrika og Sørøst-Asia i tillegg til Sør-Amerika.

Systematisk inndeling rediger

Treliste


Litteratur rediger

  • Sømme, Laurits 2001. Insekter. (Original: McGavin, George C. 2000. Insects, spiders and other terrestical arthropods.) N. W. Damm & Søn AS. ISBN 82-512-0601-4 side 66-67.
  • Zompro, O. (2003) Prisopus wolfgangjunki n.sp., a new species of Prisopus St. Fargenau & Audinet Serville 1827 from Brazil (Phasmatodea: Prisopodidae). Amazoniana 17: 509-511. [1]

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger