Pia Juul (født 30. mai 1962, i Korsør[7], død 30. september 2020[8]) var en dansk dikter, prosaist og dramatiker. Hun oversatte svenske, amerikanske og engelske romaner.[9] Juul var ansatt som lærer ved Forfatterskolen.

Pia Juul
Pia Juul på Stockholms Kulturfestival - 1.JPG
FødtPia Elisabeth Juul
30. mai 1962[1][2]Rediger på Wikidata
KorsørRediger på Wikidata
Død30. september 2020[3][4]Rediger på Wikidata (58 år)
Beskjeftigelse Oversetter, skribent[5], lyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
SpråkDansk
Utmerkelser Holger Drachmann-legatet (2015)[6], Montanas Litteraturpris (2010)Rediger på Wikidata
IMDbIMDb

Jull vokste opp i Rørbæk i Himmerland.

Juul fikk Statens Kunstfonds tre-årige arbeidslegat i 1988 og fikk fra 2000 fondets livsvarige ytelse. I 2000 fikk hun Beatriceprisen.[10] Fra 2005 var hun medlem av Det Danske Akademi. I 2009 fikk hun Danske Banks Litteraturpris for Mordet på Halland. I 2011 mottok hun Montanas Litteraturpris på 100 000 kroner for diktsamlingen Radioteatret. Hun fikk Drachmannlegatet i 2015.

Fra 2012 bodde Juul i Bakkehusmuseets legatbolig.[11]

BibliografiRediger

  • levende og lukket, dikt, 1985
  • rand måske, dikt, 1987
  • Forgjort, dikt, 1989
  • Skaden, roman, 1990
  • En død mands nys, dikt,1993
  • Olsen, noveller, 1996
  • sagde jeg, siger jeg, dikt, 1999
  • Mit forfærdelige ansigt, noveller, 2001
  • Gespenst & andre spil, dramatikk, 2002
  • De Ti Bud – Opgang, novelle 2001
  • Jeg vil hellere dø, novelle 2003
  • Lidt ligesom mig, barnebok, 2004
  • Dengang med hunden, noveller, 2005
  • Helt i skoven, dikt, 2005
  • På jagt, barnebok, 2005
  • En flinker fyr, novelle, 2005
  • Mordet på Halland, roman, 2009
  • Radioteateret, dikt, 2010
  • Et liv med lys, biografi om den danske fotograf Marianne Engberg, 2011
  • Af sted, til stede, noveller episoder, 2012
  • Indtil videre: samlede digte, 2012
  • Noveller, 2014
  • Avuncular: onkelagtige tekster, 2014

KilderRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 119110229, besøkt 14. oktober 2015
  2. ^ LIBRIS, SELIBR 243648, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ «Forfatter Pia Juul er død», publisert i Berlingske, utgitt 1. oktober 2020, besøkt 1. oktober 2020
  4. ^ «Forfatter Pia Juul er død, 58 år», publisert i Politiken, utgitt 1. oktober 2020
  5. ^ The History of Nordic Women's Literature, nordicwomensliterature.net
  6. ^ Skagens Kunstmuseer, «Drachmannlegatet», besøkt 22. september 2017
  7. ^ Jf. Dansk Kvindebiografiske Leksikon
  8. ^ «Forfatter Pia Juul er død». Berlingske.dk (dansk). 1. oktober 2020. Besøkt 1. oktober 2020. 
  9. ^ Bøger jeg har oversat | Litteratursiden Arkivert 6. februar 2011 hos Wayback Machine.
  10. ^ Danskeakademi.dk
  11. ^ Ugeavisen.dk - Forside

Eksterne lenkerRediger