Per Thomsen

norsk journalist

Per Berle Thomsen (født 17. august 1905 i Bergen, død 22. oktober 1983 i Stavanger) var en norsk journalist, redaktør og forfatter. Han og resten av familien flyttet til Stavanger etter at farens forretning gikk med i den store bybrannen i 1916. Han returnerte til Bergen for å få sin examen artium ved katedralskolen, som han fikk i 1923. I 1924 fullførte han handelsgymnaset i Bergen.

Per Thomsen
Født17. august 1905[1]Rediger på Wikidata
Død22. oktober 1983[1]Rediger på Wikidata (78 år)
Beskjeftigelse Journalist, redaktørRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Siddisprisen (1972)Rediger på Wikidata

Han flyttet deretter permanent til Stavanger og i 1926 ble han ansatt som journalistvikar i Stavanger Aftenblad. Han var journalist frem til 17. april 1941. Hans svoger redaktør Christian S. Oftedal hadde trukket seg som redaktør 19. juni 1940, fordi han ikke ville skrive på diktat fra tyskerne, i august ble Oftedal arrestert av tyskerne for illegalt arbeid. Broren Sven N. Oftedal overtok da redaktørjobben, til han ble avsatt av tyskerne. Styret i Aftenbladet ansatte da Per Thomsen som redaktør, en stilling han hadde i en dag. Gestapo avsatte han allerede den 18. april. Han sa senere at det var to revolvere som fikk ham til å slutte i pressen. Da krigen sluttet ble han ansatt som fungerende redaktør, mens Oftedal var stortingsrepresentant. Han ble nyhetsredaktør i 1949, en stilling han hadde frem til Oftedals død 1955. Han ble da ansatt som redaktør og ble dermed den første faste redaktør som ikke nedstammet i rett linje fra grunnleggeren Lars Oftedal.

Han var formann i Stavanger Presseforening. Han var i juryen for Narvesen-prisen i 20 år, like lenge var han medlem av Norsk Presseforbunds hovedstyre. Gjennom hele sitt voksne liv var han opptatt av naturen, det førte til at Stavanger Turistforening fikk dra nytte av hans arbeidskapasitet. Han var en aktiv skribent og redaksjonsmedlem i foreningens årbok. For sin innsats her ble han tildelt Den norske Turistforenings gullknapp. Da han gikk av som redaktør i 1973 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats som pressemann.

PriserRediger

BibliografiRediger

  • På Tomannsfot 1932
  • Med kikkert på magen 1933
  • Hypp, all mine hester 1935
  • Tre i Norge ved to av dem 1935
  • Tomannsbu 1934
  • Tunnelen 1942
  • Kan hende med torden. Artikler i utvalg 1973

ReferanserRediger

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Per Berle Thomsen, Norsk biografisk leksikon ID Per_Thomsen, besøkt 9. oktober 2017

LitteraturRediger