Per Schwenzen

norsk skribent og manusforfatter
Per Schwenzen
Født3. februar 1899[1][2]Rediger på Wikidata
MossRediger på Wikidata
Død4. november 1984[1][2]Rediger på Wikidata (85 år)
München[3]Rediger på Wikidata
Søsken Hjalmar Fries, Harald SchwenzenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Manusforfatter, skribent, oversetterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Per Schwenzen (født 3. februar 1899 i Moss, død 4. november 1984 i Pullach ved München) var en norsk kabaretkunstner og manusforfatter.

LivRediger

Schwenzen kom til Berlin etter den første verdenskrig. Der ble han i 1920-årene kjent som konferansier, kabaretkunstner og kabaret-forfatter. Han arbeidet blant annet ved Café Größenwahn, Kabarett der Komiker og Wilde Bühne.

Under nasjonalsosialismen skrev han, ofte sammen med andre forfattere, manus for kriminalfilmer og komedier (som 13 stoler med Heinz Rühmann og Hans Moser). Han skrev også skuespill og oversatte verker av norske forfattere.

Etter krigen fortsatte han som manusforfatter uten problemer. En av hans største suksesser kom i 1955 med filmen Ich denke oft an Piroschka med Liselotte Pulver i hovedrollen. Flere av hans manus ble skreddersydd til Hans Albers. Enkelte av filmmanusene ble også gjort om til romaner, hvor Schwenzen hadde ansvar som medforfatter.

I tillegg jobbet Per Schwenzen også som musikalsk librettist og (først og fremst i 1970-årene) som forfatter av hørespill.

Schwenzen var manusforfatter av den kontroversielle adapsjonen Arvingen til Bjørndal av Trygve Gulbranssen Bjørndaltrilogi. I ettertid kritiserte han filmselskapet for behandlingen av filmrettighetene og Gulbranssen selv.

Han var bror av skuespillerne Hjalmar Fries og Harald Schwenzen

FilmografiRediger

  • 1936 – Familienparade
  • 1936 – Dahinten in der Heide / Zurück in die Heimat
  • 1938 – 13 stoler
  • 1938 – Schatten über St. Pauli
  • 1941 – Den svenske nattergal
  • 1943 – Gabriele Dambrone
  • 1943 – Wenn der junge Wein blüht
  • 1945 – Der Fall Molander
  • 1947 – Jan und die Schwindlerin
  • 1951 – Professor Nachtfalter
  • 1953 – Käpt'n Bay-Bay
  • 1953 – Jonny rettet Nebrador
  • 1954 – Männer im gefährlichen Alter
  • 1954 – Hoheit lassen bitten
  • 1954 – Gitarren der Liebe
  • 1954 – An jedem Finger zehn
  • 1955 – Solang' es hübsche Mädchen gibt
  • 1955 – Piroschka
  • 1955 – Der Major und die Stiere
  • 1956 – Küß mich noch einmal
  • 1956 – Die wilde Auguste

LibrettoerRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b nevnt i: Gemeinsame Normdatei, besøksdato: 12. mai 2014
  2. ^ a b nevnt i: Filmportal.de, besøksdato: 9. oktober 2017, oppført som: Per Schwenzen, Filmportal-ID: f4a5333172d642449479cb6650a87112
  3. ^ nevnt i: Gemeinsame Normdatei, besøksdato: 31. desember 2014

Eksterne lenkerRediger