Åpne hovedmenyen

Per Jonas Nordhagen

norsk kunsthistoriker
Per Jonas Nordhagen
Per Jonas Nordhagen.jpg
Født30. oktober 1929 (89 år)
Bergen
Far Rolf Nordhagen
Søsken Rolf Nordhagen
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Kunsthistoriker, professor
Nasjonalitet Norge
Medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi

Nordhagen studerer farmasihistoriske gjenstander på loftet på Svaneapoteket i Bergen i 1991

Per Jonas Nordhagen (født 30. oktober 1929 i Bergen) er en norsk kunsthistoriker kjent for sine studier av mosaikker og gamle trehus.[1]

Etter examen artium 1948 og magistergrad i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo 1955, var han universitetslektor fra 1962 til 1969 samme sted. Han disputerte til dr.philos. i 1968 på avhandlingen Johannes VIIs fresker i Santa Maria Antiqua ved Forum Romanum. Han var dosent ved Universitetet i Bergen 1969–73, bestyrer ved Det norske institutt i Roma 1973–76, dosent ved Universitetet i Oslo 1976–86 og 1986–99 professor i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen. I tillegg til generell kunsthistorie har Nordhagen jobbet med kunst- og arkitekturhistorie fra 1700 til 1900, bysantinsk kunst og bysantinsk arkitektur. Han var også redaktør for tidsskriftet Kunst og kultur 1981-85 og i styret for Nasjonalgalleriet fra 1994.

Han er sønn av Elisabeth Marie Myhre (1900–1979) og botanikk-professor Rolf Nordhagen (1894–1979)[2], som igjen var sønn til kunstneren Johan Nordhagen. Per Jonas var gift med kunsthistoriker Signe Horn Fuglesang (1938–), dattera til Rolf Jørgen Fuglesang, er gift med Inger Karin (1946–).[1]

PremierRediger

BibliografiRediger

  • 1968 The frescoes of John VII (A.D. 705-707) in S. Maria Antiqua in Rome
  • 1975 Trebyen faller : Bergen 1870-1970
  • Per Jonas Nordhagen (1981). Henrik Ibsen i Roma 1864–1868. Cappelen. 
  • 1982 The mosaics of the Cappella di S. Aquilino in Milan : evidence of restoration
  • 1983 The 'cross under arch' motif in early medieval art and its origin
  • 1983 Roma og Konstantinopel : maleri og mosaikk : forskningshistorie omkring tidligmiddelalderens maleri
  • 1985 Working with Wilpert : the illustrations in Die römischen Mosaiken und Malereien and their source value
  • 1992 Bergen : guide & handbook : historical monuments, art & architecture, urban development
  • 1994 Den store trebyen : trearkitektur i Bergen før 1850
  • 2003 Norsk arkitekturhistorie : frå steinalder og bronsealder til det 21. hundreåret (flere forf)
  • 2004 På universitetets grunn : Nygårdshøydens arkitekturhistorie 1860-2000
  • 2006 En storby i miniatyr : Bergens bygningsverden 1850-1916. Artikler om arkitektur

ReferanserRediger

  1. ^ a b Trond Indahl. «Per Jonas Nordhagen». Norsk biografisk leksikon. Store norske leksikon. 
  2. ^ Jon Gunnar Arntzen (red.): Hvem er Hvem?, 14. utgave, Kunnskapsforlaget, 1994. ISBN 82-573-0486-7

LitteraturRediger

  • N. Roll-Hansen m.fl.: Universitetet i Bergens historie, bd. 2, Bergen 1996, s. 509–510
  • R. T. Eriksen og K. B. Aavitsland (red.): På klassisk grunn. Det norske institutt i Roma gjennom 40 år, 1999, s. 88–99

Eksterne lenkerRediger