Pemba er en øy som tilhører øygruppen Zanzibar i Tanzania og ligger i Det indiske hav utenfor Tanzanias nordøstre kyst. Øya er på arabisk også kjent som Al Jazeera Al Khadra («den grønne øy»). Pemba ligger omtrent 50 kilometer nordøst for øya Unguja og omtrent like langt fra Tanzanias fastland, og bare noen få mil fra Kenyas sydøstre kyst. Sammen med Unguja og noen mindre øyer utgjør Pemba øygruppen Zanzibar, som i sin tur en del av Krydderøyene, som også inkluderer den mer sydlige beliggende øy Mafia. Den største delen av Pemba domineres av jordbruk og er en av verdens største produsenter av kryddernellik. Språket på øya er swahili (med den lokale dialekten kipemba) samt arabisk, da øya har en betydelig andel arabisk befolkning.

Kart over Pemba.
Kart over krydderøyene Pemba, Zanzibar og Mafia.

Administrativ inndeling rediger

Pemba delt inn i to regioner Nordre Pemba og Søndre Pemba. Disse er inndelt i fire distrikter som igjen er inndelt i mindre administrative enheter som kalles shehia.

Regioner og distrikt:

  • Nordre Pemba
    • Micheweni, Wete
  • Søndre Pemba
    • Chake Chake, Mkoani

Innbyggertall og areal rediger

Pemba har totalt 441 430 innbyggere (2007) på et områdOe på 906 km² som omfatter hovedøya samt et lite antall mindre øyer rundt kysten. De største stedene er Wete med 24 983 innbyggere (2002) samt Chake Chake med 19 283 innbyggere. (2002).

Eksterne lenker rediger