Patrick Wilson

amerikansk skuespiller og sanger

Patrick Joseph Wilson (født 3. juli 1973) er en Tony-, Emmy- og Golden Globe-nominert amerikansk teater- og filmskuespiller og sanger.

Patrick Wilson
Patrick Wilson MFF 2016.jpg
FødtPatrick Joseph Wilson
3. juli 1973[1][2]Rediger på Wikidata (49 år)
Norfolk[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Sanger, skuespiller, fjernsynsskuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller, filmprodusent, filmregissør, stemmeskuespillerRediger på Wikidata
Utdannet ved Carnegie Mellon University, Shorecrest Preparatory SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Dagmara Dominczyk (2005–)Rediger på Wikidata
Partner(e) Jennifer Love Hewitt (20012002)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Aktive år1995
Nettstedhttps://www.patrickwilsonfan.com
IMDbIMDb

KarriereRediger

Wilson fikk mange rosende kritikker for sin skuespill i HBO mini-serien Angels in America fra 2003. Han fikk både en Golden Globe nominasjon og en Emmy nominasjon for Beste Birolle. Han spilte Joe Pitt, en Mormoner, Republikaner og seksuelt forvirret advokat.

Etter det spilte han i The Alamo i 2004. Det samme året var han med i The Phantom of the Opera. Han spilte der sammen med Gerard Butler og Emmy Rossum. I 2006 var han med i filmen Running with Scissors som Michael Shephard. I 2008 spilte han i Lakeview Terrace som Chris Mattson sammen med Samuel L. Jackson, Kerry Washington og Jay Hernandez.

Wilson spiller Nite Owl II i 2009 filmen Watchmen basert på den prisbelønte tegneserien Watchmen med samme navn. For denne rollen måtte han legge på seg masse fett, etter at han spilte inn scener som den noe slankere Nite Owl II. Filmen inneholdt bl.a Wilson og Malin Åkerman i flere nakenscener sammen.

FilmografiRediger

År Tittel Rolle Kommentarer
2001 My Sister's Wedding Quinn Aldri sluppet.
2003 Angels in America Joe Pitt HBO minserie
2004 The Alamo Colonel William Travis
The Phantom of the Opera Raoul, Le Vicomte de Chagny
2005 Hard Candy Jeff Kohlver
2006 Som små barn Brad Adamson
Running with Scissors Michael Shephard IRS Agent (30 sekunder)
2007 Evening Harris Arden
Purple Violets Brian Callahan
Brothers Three: An American Gothic Peter
2008 Life in Flight Will Sargent 2008 Tribeca Film Festival
Lakeview Terrace Chris Mattson
Passengers Eric Clark
2009 Watchmen Dan Dreiberg/Nite Owl II
Barry Munday Barry Munday
2010 Insidious Josh Lambert
2013 The Conjuring Ed Warren

Teaterstykker og musikalerRediger

  • Carousel (musical) 1996 (National Tour – Billy Bigelow)
  • Bright Lights, Big City (musical) 1999 (Off-Broadway – Jamie) (Drama League Award)
  • Gershwins' Fascinating Rhythm 1999 (Broadway – Ensemble) (Drama League Award)
  • The Full Monty (musical) 2001 (Broadway – Jerry Lukowski) (Tony Award Nomination, Drama League Award)
  • Oklahoma! (revival) 2002 (Broadway – Curly) (Tony Award nomination)
  • Barefoot in the Park (revival) 2006 (Broadway – Paul Bratter)
  • All My Sons (revival) 2008 (Broadway – Chris Keller) (10/16/08-1/11/09)

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 65257, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 14. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger