Olivia Newton-John

Olivia Newton-John (født 26. september 1948, død 8. august 2022[13]) var en britiskfødt australsk sanger og skuespiller best kjent for rollen som Sandy i filmen Grease fra 1978.[14] Hun representerte også Storbritannia i Eurovision Song Contest i 1974.[15]

Olivia Newton-John
Olivia Newton John op Schiphol, Bestanddeelnr 930-0131 (cropped).jpg
Født26. sep. 1948[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Cambridge[5]Rediger på Wikidata
Død8. aug. 2022[6]Rediger på Wikidata (73 år)
Santa Ynez ValleyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger-låtskriver, skuespiller[7], sanger, filmskuespiller, plateartistRediger på Wikidata
Utdannet ved University High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle John Easterling (20082022)Rediger på Wikidata
Far Brinley Newton-JohnRediger på Wikidata
Mor Irene Helen Käthe Born[8]Rediger på Wikidata
Søsken Rona Newton-JohnRediger på Wikidata
Barn Chloe Rose LattanziRediger på Wikidata
Nasjonalitet Australia, StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser
11 oppføringer
Offiser av Den britiske imperieordenen (1978)[9], offiser av Order of Australia (2006)[10], Daytime Emmy Award (1999), Australian National Living Treasure (2012), companion av Order of Australia (2019)[11], kommandør av Order of the British Empire, stjerne på Hollywood Walk of Fame, Grammy Award for Best Country Collaboration with Vocals (1974)[12], Grammy Award for årets innspilling (1975)[12], Grammy Award for Best Country Collaboration with Vocals (1975)[12], Grammy Award for Video of the Year (1983)[12]Rediger på Wikidata
Aktive år19632022
Nettstedhttp://www.olivianewton-john.com/
IMDbIMDb
Signatur
Olivia Newton-Johns signatur

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Newton-John ble født i Cambridge i England, men i 1954 flyttet familien til Australia. Faren stammet fra Wales og arbeidet som tysklærer i Cambridge og deretter Melbourne. Hennes tyske mor, Irene Newton-John, født Born, var datter av den verdensberømte tyske atomfysikeren og nobelprisvinneren Max Born.

Olivia Newton-John viste tidlig stor begeistring for å synge. Som tolvåring vant hun en konkurranse, og på skolen grunnla hun jentegruppen Sol Four.[trenger referanse]

KarriereRediger

17 år gammel hadde hun sin første opptreden i en film, Funny Things Happen Down Under (1965), hvor hun sang «Christmas Time Down Under». Kort etter deltok hun i en talentkonkurranse og vant førsteprisen, en reise til England, hvor hun fikk platekontrakt på Decca og utga sin første singel, «Till You Say You'll Be Mine», i 1966. Oppfølgeren lot vente på seg i fem år, og «If Not For You» ble hennes gjennombrudd. Karrieren tok av, og mange store hits fulgte; «Let Me Be There», «If You Love Me Let Me Know», «I Honestly Love You», «Have You Never Been Mellow», «Please Mr Please» samt mange flere. I 1972 spilte hun i «komihumormusikalen» Kofferten, en samproduksjon mellom Sveriges Radio, BBC, Yle og NRK.

I 1974 deltok hun i Eurovision Song Contest for Storbritannia med låten «Long Live Love». Konkurransen fant sted i Brighton i Storbritannia, og Newton-John endte på delt fjerdeplass.

Suksessen med GreaseRediger

Hun fikk sin skuespillerdebut i Grease (1978) sammen med blant andre John Travolta. Det var Travolta som innstendig ba om at hun måtte få rollen.[14] Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Etter Grease endret hun image fra vise-country til en mer pop/rock-stil med albumet Totally Hot. Flere hits skulle følge de nærmeste årene; «A Little More Love», «Xanadu», «Magic», «Physical» (hennes aller største hit som lå ti uker som nummer 1 i USA), «Heart Attack» med flere.[16] Sin siste store hitsingel hadde hun i 1983–84 med «Twist of Fate», som nådde femteplass på den amerikanske Billboard-lista.[16]

UtmerkelserRediger

Newton-John ble i 2006 utnevnt til offiser av Order of Australia. I 2019 ble hun forfremmet til companion .[17]

I 2019 ble hun utnevnt til ridder som Dame Commander of the Order of the British Empire og kan benytte Dame foran navnet sitt.[18][ufullstendig referanse]

Sykdom og dødRediger

I 1992 ble Newton-John rammet av brystkreft. Hun kom seg etter kreftutbruddet[19] og profilerte seg senere som en forkjemper for forskning på brystkreft. I 2017 avslørte hun at hun igjen hadde blitt syk og i 2019 at brystkreften hadde spredd seg og var på siste stadium.[20] Hun avslørte også at hun hadde vært rammet av et kreftutbrudd i 2013.[21] Newton-John døde av brystkreft på sin ranch i Sør-California 8. august 2022, i en alder av 73 år.[22]

DiskografiRediger

 
Newton-John i Amsterdam, 1978
  • Grace and gratitude (2006)
  • Stronger Than Before (2005)
  • Indigo: Women of Song (2004)
  • '2' (Duet album) (2002)
  • The Definitive Collection (2002)
  • The Christmas Collection (2001)
  • Sordid Lives (Soundtrack) (2001)
  • Magic – The Best Of Olivia Newton-John (2000)
  • Tis The Season (Christmas) (2000)
  • One Woman's Journey (2000)
  • The Main Event (1998)
  • Back With A Heart (1998)
  • Heathcliff (Cliff Richard) (1995)
  • Gaia: One Woman's Journey (1994)
  • Back To Basics – The Essential Collection 1971-1992 (1992)
  • Warm And Tender (1990)
  • The Rumour (1988)
  • Soul Kiss (1985)
  • Two Of A Kind (Soundtrack) (1983)
  • Olivia's Greatest Hits Vol. 2 (1982)
  • Physical (1981)
  • Love Perfomance In Japan (1981)
  • Xanadu (Soundtrack) (1980)
  • Totally Hot (1978)
  • Grease (Soundtrack) (1978)
  • Olivia Newton-John's Greatest Hits (1977)
  • Making A Good Thing Better (1977)
  • Don't Stop Believin' (1976)
  • Come On Over (1976)
  • Clearly Love (1975)
  • Have You Never Been Mellow (1975)
  • First Impressions (1974)
  • If You Love Me, Let Me Know (1974)
  • Long Live Love (1974)
  • Music Makes My Day (1973)
  • Let Me Be There (1973)
  • Olivia (1972)
  • Olivia Newton-John (1971)
  • If Not For You (1971)
  • Toomorrow (1970) Soundtrack

FilmografiRediger

 
Newton-John i forbindelse med veldedighetskonsert i Sydney Opera House i 1980 med dronning Elizabeth II og komikeren Paul Hogan (i kortbukser).

ReferanserRediger

  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000015472, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID olivianewtonjohno[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Discogs, Discogs artist-ID 162670, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6p6344p, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ CNN, Brandon Griggs, «Olivia Newton-John, singer and actress, dead at 73», utgitt 8. august 2022, besøkt 8. august 2022[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Deutsche Synchronkartei, Deutsche Synchronkartei actor ID 2105, besøkt 4. april 2022[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Australian Honours Search Facility, Australian Honours-ID 1109140, besøkt 10. juni 2019[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ Australian Honours Search Facility, Australian Honours-ID 1132832, besøkt 10. juni 2019[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ Australian Honours Search Facility, Australian Honours-ID 2002675, besøkt 10. juni 2019[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ a b c d Grammy Awards artist ID olivia-newton-john[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ Ingrid Bjørndal Farestvedt, Anna Tørmoen og Silje Lien Sveen (8. august 2022). «Olivia Newton-John er død». VG. Arkivert fra originalen 8. august 2022. Besøkt 8. august 2022. 
  14. ^ a b Michael Callahan (26. januar 2016). «How Grease Beat the Odds and Became the Biggest Movie Musical of the 20th Century». Vanity Fair. Besøkt 19. april 2017. 
  15. ^ «Olivia Newton-John». www.eurovision.tv. Besøkt 19. april 2017. 
  16. ^ a b «Olivia Newton-John på Billboard». Billboard. Arkivert fra originalen 17. mai 2017. Besøkt 19. april 2017. 
  17. ^ «Companion (AC) in the General Division of the Order of Australia» (PDF). Australias generalguvernør. 26. januar 2019. Arkivert fra originalen (PDF) 29. januar 2019. Besøkt 9. februar 2019. 
  18. ^ [1]
  19. ^ «Victors Valiant». Peoplemag (engelsk). Besøkt 8. august 2022. 
  20. ^ «Olivia Newton-John Opens Up About Living With Stage 4 Cancer». www.yahoo.com (engelsk). Besøkt 8. august 2022. 
  21. ^ «Olivia Newton-John Opens Up About Getting Cancer for a Third Time -- Using Radiation and Cannabis Oil For Pain». SurvivorNet (engelsk). Besøkt 8. august 2022. 
  22. ^ Løvik, Jonathan Gaathaug Nielsen, Victoria (8. august 2022). ««Grease»-stjerna er død». dagbladet.no (norsk). Besøkt 8. august 2022. 

Eksterne lenkerRediger

Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
Cliff Richard
med «Power to All Our Friends»


Storbritannia i Eurovision Song Contest
1974
Etterfølger :
The Shadows
med «Let Me Be the One»