Ole Fyrand

norsk hudlege
Ole Fyrand
Født4. april 1937Rediger på Wikidata
DrammenRediger på Wikidata
Død30. desember 2017[1]Rediger på Wikidata (80 år)
OsloRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lege, professorRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Booth-prisen (2002)Rediger på Wikidata

Ole Lennart Fyrand (født 4. april 1937 i Drammen, død 30. desember 2017) var en norsk lege og professor med hud og hudsykdommer som spesialfelt. Han var i mange år ansatt ved Rikshospitalets hudavdeling.

Fyrand studerte medisin i utlandet, blant annet i Basel og Wien. Han tok sin medisinske doktorgrad ved Universitetet i Oslo i 1977. Han startet yrkeskarrieren som distriktslege i Nord-Sverige og i Svolvær og var også ett år ved sykehus i Basel. I 1971 reiste han tilbake til sitt hjemstedet og var resten av sitt yrkesaktive liv ansatt ved Rikshospitalets hudavdeling. Her var han dosent, senere avdelingsoverlege og professor.[2]

Fyrand har deltatt i flere debatter om kjønnsroller og uttalte på 1990-tallet at tvekjønnetheten er på vei ut, og at testosteronet hadde utspilt sin rolle i historien. Han har markert seg som en forkjemper for pasientrettigheter og uttrykt skepsis til byråkrati og overstyring av leger og sykehus.[3] I 1999 var han fast deltager i Marit Christensens aktualitetsprogram Apropos. Han har også flere ganger gjestet NRKs Frokost-TV og TV 2s Godmorgen Norge.[3]

Han har gitt ut flere bøker om hudsykdommer og hudpleie.

Fyrand ble gift i 1965 med lærerinne Birgitta Knudsen. De bodde lenge i Drammen, men flyttet til Oslo i 1987.[4] I 2008 fikk han en demensdiagnose. Hans kone valgte å gå ut med dette til offentligheten og brukte sin manns sykdom i sin kamp for retten til god behandling av demente.[4]

BibliografiRediger

  • 2005: Berøring: veien til økt velvære og bedre helse
  • 2002: Psoriasis: årsaker, forløp og behandling
  • 2002: Atopisk eksem: årsaker, forløp og behandling
  • 2002: Berøring
  • 1999: Hudsykdommer: diagnose, pleie og behandling

ReferanserRediger

  1. ^ Aftenposten, 5. jan. 2018
  2. ^ «Nekrolog: Ole Fyrand». Aftenposten. 23. januar 2018. Besøkt 28. januar 2018. 
  3. ^ a b Gjersvik, Petter (11. januar 2018). «Nekrolog: Ole Fyrand». Aftenposten. Besøkt 14. januar 2018. 
  4. ^ a b «Professor Ole Fyrand er død». www.dt.no (norsk). 10. januar 2018. Besøkt 28. januar 2018. 


Forgjenger:
 Thorvald Stoltenberg 
Booth-prisen
Etterfølger:
 Simon Flem Devold