Åpne hovedmenyen
Ole Fyrand
Født4. april 1937
Drammen
Død30. desember 2017 (80 år)
Oslo
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Lege, professor
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Booth-prisen (2002)

Ole Lennart Fyrand (født 4. april 1937 i Drammen, død 30. desember 2017) var en norsk lege og professor med hud og hudsykdommer som spesialfelt.

Fyrand var professor dr.med., med mange års erfaring fra Rikshospitalet i Oslo. Han startet karrieren som distriktslege i Nord-Sverige og i Svolvær og ett år ved sykehus i Basel. I 1971 reiste han tilbake til sitt hjemsted og var resten av sitt yrkesaktive liv ansatt ved Rikshospitalets hudavdeling. Han tok doktorgraden i 1977, ble dosent i 1978 og senere professor.[1] I 1994 ble han leder for hudavdelingen på sykehuset og var der helt til 2006 da han startet en praksis ved Norsk Legesenter A/S.

I 1999 var han fast deltager i Marit Christensens aktualitetsprogram Apropos. Han har også flere ganger gjestet NRKs Frokost-TV og TV 2s Godmorgen Norge.[2]

Fyrand har også deltatt i debatten om kjønnsroller og uttalte i NRK på 1990-tallet at tvekjønnetheten er på vei ut, og at testosteronet har utspilt sin rolle i historien. Han har markert seg som en forkjemper for pasientrettigheter og var skepsk til byråkrati og overstyring av leger og sykehus.[2]

Han har gitt ut flere bøker om hudsykdommer og hudpleie.

Fyrand var gift med Birgitta. De bodde lenge på Toppenhaug i Drammen, men flyttet til Oslo i 1987.[3] I 2008 fikk han en demensdiagnose og hans kone har siden gjort seg bemerket i sin kamp for retten til god behandling av demente.[3]

BibliografiRediger

  • 2005: Berøring: veien til økt velvære og bedre helse
  • 2002: Psoriasis: årsaker, forløp og behandling
  • 2002: Atopisk eksem: årsaker, forløp og behandling
  • 2002: Berøring
  • 1999: Hudsykdommer: diagnose, pleie og behandling

ReferanserRediger

  1. ^ «Nekrolog: Ole Fyrand». Aftenposten. 23. januar 2018. Besøkt 28. januar 2018. 
  2. ^ a b Gjersvik, Petter (11. januar 2018). «Nekrolog: Ole Fyrand». Aftenposten. Besøkt 14. januar 2018. 
  3. ^ a b «Professor Ole Fyrand er død». www.dt.no (norsk). 10. januar 2018. Besøkt 28. januar 2018. 


Forgjenger:
 Thorvald Stoltenberg 
Booth-prisen
Etterfølger:
 Simon Flem Devold