Ođđasat

samisk nyhetsprogram
(Omdirigert fra «Oddasat»)

Ođđasat (norsk bokmål: nyheter) er et nyhetsprogram på samisk som har gått på NRK1 siden 2001. Programmet er på 14 minutter og sendes i 2019 hver ukedag seint på ettermiddagen. Programmet sendes også i Sverige (på SVT) og Finland (på Yle Fem).

Ođđasat
Generell informasjon
SjangerNyhetsprogram
Prod.landNorge, Sverige, Finland
Sendeår2001–
SpråkNordsamisk
Sending
Periode20. aug. 2001
TV-kanalNRK1
Offisiell nettside

Sendingen er en nordisk samproduksjon mellom NRK Sápmi, YLE Sápmi og SVT Sápmi, som alle leverer daglig innhold til sendingen. Hovedredaksjonen og sendested for Ođđasat er NRK Sápmi sin redaksjon i Karasjok. Programmet tekstes til norsk, svensk og finsk i de respektive landene programmet sendes.

Historikk rediger

6. september 2018 skapte NRK Sápmi nok en gang historie, når de introduserte den sørsamisk-talende programlederen Vaino Rensberg som anker for nyhetssendingen Ođđasat[1]. Inntil da var det kun nordsamisk-talende som hadde vært programleder for sendingen. Daværende direktør for NRK Sápmi Mona Solbakk uttalte da:[2]

Jeg synes at det er så utrolig bra at vi endelig klarer å få til sørsamisk på «Ođđasat». Det er så viktig for oss at vi klarer å vise det mangfoldet vi har i Sápmi.

Da NRK markerte 10-års jubileet for Ođđasat i 2011, uttalte daværende sametingspresident Egil Olli:[3]

"Ođđasat er en av de viktigste institusjonene for bevaringen og utviklingen av samisk språk og av det samiske samfunn."

Samarbeidet om en felles nordisk-samisk TV-sending startet i 2000 mellom NRK Sápmi og SVT. Det første Ođđasat-programmet ble sendt direkte den 20. august 2001 og gikk samsendt mellom NRK1 og SVT2.

Programmet ble åpnet av Prinsesse Märtha Louise.[4]

Daværende sjef for NRK Sámi Radio, Nils Johan Heatta og kringkastingssjef Einar Førde var ildsjelene bak programmet.

Kringkastingssjefens beslutning om å etablere den nordisk-samiske samsendingen gjorde at Førde både fikk sin egen samiske joik og et monument på utsiden av NRK Sápmis redaksjonslokaler i Karasjok.[4][5]

Se også rediger

Referanser rediger

  1. ^ «NRK TV – Oddasat - TV» (norsk). Besøkt 2. mars 2019. 
  2. ^ Eira, Biret Ravdna (2. august 2018). «Nå blir det sørsamisk på «Ođđasat»». NRK. Besøkt 2. mars 2019. 
  3. ^ Hætta, Kenneth (15. august 2011). «Ođđasat fyller ti år». NRK. Besøkt 2. mars 2019. 
  4. ^ a b Dagbladet. «Hyllet av samene». www.dagbladet.no. Besøkt 9. oktober 2016. «Mange års ønske og krav fra samisk hold ligger bak. I dag skriver vi norsk TV-historie. Og la det ikke være noen tvil: Einar Førde har en stor del av æren, konstaterer Sameradio-sjef Nils Johan Heatta.» 
  5. ^ «Ođđasat fyller ti år». NRK. 15.8.2011. Besøkt 9. oktober 2016. 

Eksterne lenker rediger