Nina Simone

amerikansk musiker og borgerettsaktivist
Nina Simone
Nina Simone 1965.jpg
FødtEunice Kathleen Waymon
21. februar 1933[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
TryonRediger på Wikidata
Død21. april 2003[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (70 år)
Carry-le-Rouet
Barn SimoneRediger på Wikidata
Utdannet ved The Juilliard SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger-låtskriver, komponist, pianist, jazzmusiker, sangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Æresdoktor, Rock and Roll Hall of Fame (2018)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Nina Simone
SjangerSoulmusikk
Instrumentpiano, vokal
Stemmetypealt
Aktive år1954
PlateselskapBethlehem Records, Charly Records
Nettstedhttp://www.ninasimone.com
IMDbIMDb
Notable verk
Four Women

Nina Simone (egentlig Eunice Waymon) (født 21. februar 1933, død 21. april 2003) var en amerikansk sanger og pianist.

Hun ble født i Tryon i delstaten Nord-Carolina. Simone slo gjennom i 1959 med en innspilling av Gershwin-sangen «I Loves You, Porgy». Hun ble ofte omtalt som jazz-sangerinne, men ville selv ha seg frabedt denne kategoriseringen.

Simone engasjerte seg i borgerrettighetsbevegelsen i 1960-årene. I 1971 forlot hun USA, angivelig på grunn av rasisme, og bosatte seg etter hvert på forskjellige steder i Europa.

Nina Simone døde i Carry-le-Rouet i Frankrike. I 2018 ble hun innvotert i Rock and Roll Hall of Fame.[6]

Diskografi (utvalg)Rediger

AlbumRediger

  • 1959: Little Girl Blue
  • 1959: Nina Simone at Town Hall
  • 1961: Nina at the Village Gate
  • 1964: Nina Simone in Concert
  • 1965: I Put A Spell On You
  • 1966: High Priestess of Soul
  • 1969: To Love Somebody
  • 1973: Emergency Ward!
  • 1985: Live at Ronnie Scott's

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13899792d
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Nina Simone, simone-nina
  4. ^ a b Discogs, 9. okt. 2017, Nina Simone, 10584
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014
  6. ^ Omtale Rockhall.com

Eksterne lenkerRediger


 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)